CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Sirova nafta - 27/06/2019

Mikro analiza

27 lipanj, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

OPEC i ne-OPEC države odredile datum sastanka (1-2. srpnja): Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristale su se sastati 1. srpnja, nakon čega će uslijediti sastanak sa ne-OPEC zemljama 2. srpnja, poslije više tjedana određivanja datuma. OPEC i saveznici će razmatrati produživanje sporazuma o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno nakon što trenutačni sporazum istekne ovog mjeseca. Sporazum će po svemu sudeći biti produžen, uzevši u obzir da je ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio kako je takav potez logičan i razuman. Rusija je jedini preostali veliki proizvođač koji još uvijek nije pristao na sporazum o smanjenju globalne proizvodnje nafte, nedavno je izjavio saudijski ministar energetike, Khalid al-Falih. Ovu izjavio Falih je dao nakon posjete ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku u Moskvi početkom lipnja, čiji je cilj bio dobiti podršku Rusije za produženje sporazuma kako bi se stabilizirala cijena nafte. Moskva je zabrinuta da bi SAD mogle zauzeti ruski udio u tržištu ako Rusija nastavi ograničavati razinu proizvodnje, međutim Falih je izrazio nadu kako će OPEC sporazum ipak biti produžen.

SAMIT G20 (28-29. lipnja)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako će se sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na samitu G20 u Japanu. Ovo saopćenje je objavljeno nakon što su tenzije između dvije države izazvale prekid trgovinskih pregovora koji su se završili neuspjehom. Sastanak je zakazan za subotu (29. lipnja) u 4:30 časova prije podne. Trump je već krenuo na samit G20 u Osaki, u Japanu, a tržišta se nadaju da će američki predsjednik možda nametnuti niže carinske tarife od 10% na kineski uvoz, umjesto predloženih 25%.

Američki predstavnik za trgovinu, Robert Lighthizer, i ministar financija, Steven Mnuchin, sastat će se sa zamjenikom kineskog premijera, Liu Heom, uoči sastanka dva predsjednika. Američki ministar trgovine, Wilbur Ross, također je priključen delegaciji u posljednjem trenutku na zahtjev predsjednika Trumpa, izjavio je viši američki dužnosnik u Washingtonu na događaju na kojem je Ross trebao održati govor.

Period javnih komentara po pitanju tarifa završit će se 2. srpnja nakon sedam dana javnih saslušanja. Razne američke tvrtke, i male i velike, tražile su izuzeće od carinskih tarifa i ukazale su na teškoće prebacivanja proizvodnje iz Kine.

Tehnički pregled

Cijena sirove nafte je ojačala za oko 8 dolara tijekom protekla dva tjedna, pri čemu je crno zlato u srijedu dostiglo najvišu razinu u prijeko mjesec dana (59,905). Dnevni graf ispod pokazuje da se cijena kontinuirano oporavljala nakon što je prije dva tjedna opala ispod barijere od 51 dolara za barel, dok Fibonacci pokazatelj sugerira kako bi se oporavak mogao nastaviti do razine 60,416 (Fibonacci 61,8%). Sirova nafta se nedavno vratila kretanju iznad eksponencijalnih pokretnih prosjeka podešenih na 50, 100 i 200 dana, što također ukazuje na mogući rast cijene. Međutim, cijena od 60 dolara za barel i dalje predstavlja značajnu psihološku barijeru koja bi mogla ograničiti uspon.

S druge strane, dnevni RSI pokazuje kako cijena sirove nafte ima ograničen prostor za rast jer je ovaj oscilator već prišao granici zone prekupnje na razini 70. Dakle, ovaj pokazatelj sugerira kako bi uskoro mogla nastupiti kratkoročna opadajuća korekcija cijene. Osim toga, oscilator Stochastic (5,3,3) pokazuje da je nafta nedavno ušla u zonu prekupnje, što također ukazuje na moguću negativnu korekciju cijene. U tom slučaju, cijena sirove nafte prvo bi se mogla spustiti prema Pivot točki od 58,563 dolara za barel (Fibonacci 50,0%), a zatim i prema Podršci 1 od 56,690 dolara za barel (Fibonacci 38,2%).


Graf: (Sirova nafta, Dnevni)

Pivot točka:

58.563

Otpor 3:

66.567

Otpor 2:

62.788

Otpor 1:

60.416

Podrška 1:

56.690

Podrška 2:

54.376

Podrška 3:

50.559

Podjeli s osobnom mrežom
SIROVA NAFTA Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada