CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Sirova nafta - 03/07/2019

Mikro analiza

03 srpanj, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

Cijena sirove nafte pala je preko 4% zbog straha od opadanja potražnje usprkos produženju sporazuma o smanjenju proizvodnje grupe OPEC+: Cijene su u utorak pale preko 4% iako su OPEC i njegovi saveznici među kojima je najznačajnija Rusija pristali produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do sljedećeg ožujka jer su slabi podaci o općoj tvorničkoj proizvodnji diljem svijeta zabrinuli ulagače koji se boje da bi slabiji svjetski gospodarski rast mogao negativno utjecati na potražnju za gorivom. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači koji zajedno čine grupu OPEC+ su u utorak (3. srpnja) odlučili produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno do ožujka 2020. godine kako bi potakli rast cijena.

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

Američki predsjednik Donald Trump je u lipnju pokrenuo sankcije protiv iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hameneija i drugih vrhovnih iranskih dužnosnika, čime su na snagu stupile drastične mjere povećavanja pritiska na Iran nakon što je Teheran oborio američki dron na daljinsko upravljanje. Osim toga, SAD su optužile Iran za napade na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu (13. lipnja), ali je Teheran odbacio te optužbe. Povrh toga, Iran je izjavio da će ubrzavati proces obogaćivanja uranija nakon što u četvrtak (27. lipnja) istekne krajnji rok postavljen europskim državama da se to izbjegne. Sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost je u utorak (25. lipnja) izjavio kako će Islamska Republika 7. srpnja poduzeti korake kako bi se u manjoj mjeri pridržavala obaveza određenih nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama. Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif je početkom srpnja saopćio da će Iran obogatiti uranij iznad dogovorene granice od 3,67% ukoliko europske zemlje ne uspiju spasti nuklearni sporazum iz 2015. godine postignut između Teherena i svjetskih sila. Razina do 3,67% smatra se odgovarajućom za generiranje nuklearne energije za civilnu upotrebu. Prekoračenje te granice predstavljalo bi korak ka proizvodnji rafiniranijeg materijala koji se može iskoristiti za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se Teheran "igra vatrom".

Tehnički pregled

Sirova nafta je jučer izgubila oko 4,00% svoje vrijednosti i spustila se na najnižu razinu u posljednja dva tjedna (56,075). Cijena se nije uspela zadržati iznad psihološke granice od 60 dolara za barel i probila se ispod razine Fibonacci 38,2% (Pivot točka na 56,559). U međuvremenu, cijena nafte se spustila ispod eksponencijalnih pokretnih prosjeka podešenih na 50, 100 i 200 dana što je dodatno ubrzalo pad. Dnevni oscilator RSI također je počeo opadati, što povećava očekivanja da će nafta nastaviti gubiti na vrijednosti. Ukoliko se cijena nafte zadrži ispod Pivot točke na 56,559 (Fibonacci 38,2%), opadajuća korekcija bi se mogla nastaviti prema Podršci 1 od 55,413 dolara za barel (Fibonacci 50,0%) i Podršci 2 od 54,302 dolara za barel (Fibonacci 61,8%).

Međutim, ako se cijena uspe vratiti kretanju iznad Pivot točke od 56,559 dolara za barel (Fibonacci 38,2%), mogao bi uslijediti oporavak prema eksponencijalnom pokretnom prosjeku podešenom na 50 dana koji se kreće kod razine 57,432 i prema Otporu 1 od 57,970 dolara za barel (Fibonacci 23,6%).

Pivot točka:

56.559

Otpor 3:

60.268

Otpor 2:

59.000

Otpor 1:

57.970

Podrška 1:

55.413

Podrška 2:

54.302

Podrška 3:

52.820


Graf: (Sirova nafta, Dnevni)

Podjeli s osobnom mrežom
SIROVA NAFTA Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada