CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 17/06/2019 - 21/06/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 19/06/2019

19 lipanj, 2019
Tjedna analiza 19/06/2019 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna opao u odnosu na dolar iako je američka valuta bila pod pritiskom očekivanja da bi FED ove godine mogao oboriti kamatnu stopu. Predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi, u utorak je iznenadio tržišta najavivši moguće dodatne poticajne gospodarske mjere, što obuhvaća i potencijalno obaranje kamatne stope.

Britanska funta je opala na 6-mjesečni minimum nakon što je prva runda glasovanja za novog lidera Konzervativne stranke pokazala da je Boris Johnson, koji se zalaže za takozvani "tvrdi" Brexit, apsolutni favorit.

Japanski jen se u odnosu na dolar kretao horizontalno uoči sastanka Banke Japana o monetarnoj politici u četvrtak. Banka vjerojatno neće napustiti program poticanja gospodarstva u skorije vrijeme.

Cijena zlata je prošlog tjedna ostvarila snažan rast. Moguće obaranje kamatne stope u SAD potaklo je potražnju za plemenitim metalom.

Američki burzovni indeksi su prošlog tjedna ojačali uslijed očekivanja da će FED nakon sastanka u utorak i srijedu najaviti moguće obaranje kamatne stope. Neki analitičari smatraju da bi ove godine kamatna stopa mogla biti smanjena čak tri puta, ali se ovog mjeseca očekuje da će stopa ostati neizmijenjena na 2,5%.

Cijena nafte je prošlog tjedna opala. Naznake da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao nanijeti štetu svjetskoj potražnji za gorivom vršile su pritisak na naftu. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je upozorila da bi potražnja u 2019. godini mogla biti manja od ranije očekivane. OPEC i ne-OPEC države saopćile su da planiraju organizirati sastanak o proizvodnji nafte 10-12. srpnja. Nafti je prošlog tjedna podršku pružila eskalacija tenzija između Irana i Sjedinjenih Država nakon što su dva naftna tankera napadnuta u Omanskom zaljevu u četvrtak.

Valutni par američkog dolara i turske lire ojačao je u okviru volatilnog tjedna tijekom kojeg je Središnja banka Turske odlučila zadržati referentnu kamatnu stopu na 24%, dok je godišnja inflacija opala na 9-mjesečni minimum.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada