CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 01/07/2019 - 05/07/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 03/07/2019

03 srpanj, 2019
Tjedna analiza 03/07/2019 Ekonomski kalendar

Dolar je prošlog tjedna ojačao u odnosu na euro. Razočaravajući rezultati ekonomskih izvještaja iz Europe u kombinaciji sa oporavkom američkog dolara vršili su pritisak na euro. Međutim, Europska središnja banka je u utorak nagovijestila da krajem srpnja neće oboriti kamatnu stopu što je pružilo podršku euru.

Britanska funta također je opala naspram dolara. Sve veće šanse da će Velika Britanija napustiti EU bez postignutog sporazuma vrše pritisak na funtu. U utorak je objavljena vijest da će Boris Johnson, favorit za novog premijera Velike Britanije, ponuditi Europskoj uniji sporazum o slobodnoj trgovini. Ukoliko EU odbije sporazum, Boris Johnson je spreman napustiti uniju 31. listopada i bez sporazuma. Britanski indeks menadžera nabavke u izgradnji (PMI) zabilježio najslabiji rezultat u posljednjih deset godina što je izazvalo pad funte na najnižu razinu u posljednja dva tjedna.

Američki dolar je naspram turske lire pao na najnižu razinu u posljednja dva mjeseca nakon što je predsjednik Erdogan saopćio da SAD neće nametnuti sankcije protiv Turske unatoč odluci Ankare o kupnji ruskog sustava protuzračne obrane. Predsjednici Trump i Erdogan sastali su se prošlog tjedna na samitu G20.

Indeks američkog dolara se prošlog tjedna u znatnoj mjeri oporavio. Dolar je u ponedjeljak doživio najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca.

Burzovni indeksi su prošlog tjedna ostvarili dobit. Indeks S&P 500 se u ponedjeljak popeo na rekordno visoku razinu jer su SAD i Kina pristale obnoviti trgovinske pregovore, ako i uslijed očekivanja da će FED ovog mjeseca oboriti kamatnu stopu.

Cijena zlata se povukla se nedavno ostvarenog maksimuma jer je pozitivan rezultat sastanka između predsjednika Kine i SAD-a smanjio potražnju za relativnom financijskom sigurnosti zlata. Predsjednici Trump i Jinping odlučili su obnoviti trgovinske pregovore. SAD su pristale olakšati sankcije protiv tvrtke Huawei, dok je Kina pristala na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda.

Cijene nafte su prošlog tjedna blago porasle. OPEC i Rusija su pristali produžiti sporazum o ograničenju proizvodnje za devet mjeseci. Iako su cijene u ponedjeljak na ovu vijest reagirale pozitivno i naglo porasle, slabi rezultati ekonomskih izvještaja iz Azije i Europe imali su suprotan učinak.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada