CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Brent Nafta vs WTI: Ključnih Razlika

Od Relja Bojovic
Joel Taylor - Editor for Fortrade
Provjereno od Joel Taylor

Ažurirano 27, March, 2023.

A list of agricultural commodities with prices and a number of percentage showing increase in prices for each commodity.

Sirova nafta Brent i WTI su referentne tačke nafte koje funkcionišu kao svojevrstan vodič za kupce i prodavce ne samo sirove nafte. ali i vrijednosnih papira i ostalih finansijskih derivata. Naftne reference su zato u suštini korpe za globalna finansijska tržišta – pomažu u određivanju cijene sirove nafte koja se prodaje po vremenskim ugovorima, omogućavajući kupcima i prodavcima da bolje odlučuju. Jednostavno rečeno, olakšava trgovanje.

Iako već postoje različita mjerila širom svijeta, razgovarat ćemo o dva primarna i istovremeno najlikvidnija mjerila koja investitori slijede — WTI i Brent mješavinu — kako bismo vam pomogli da bolje shvatite ključne razlike između njih.

»Želite li znati više? Otkrijte razne korisne savjete o tome kako trgovati CFD-ovima za sirovu naftu kao početnik.

1. Mjesta vađenja

Sirova nafta tipa Brent proizvodi se u regiji Sjevernog mora u Atlantskom oceanu, a zatim se miješa s drugom naftom, koja može doći sa bilo koje od desetak različitih lokacija. Zato se i zove Brend Blend. Brent naftna polja se pretežno nalaze u evropskim područjima između Norveške i Šetlandskih Ostrva. Energetska sirovina se zatim šalje preko Saloomwoo terminala (Škotska) za dalji izvoz.

Sirova nafta WTI proizvodi se u SAD, uglavnom u Permskom basenu (zapadni Teksas i jugoistočni Novi Meksiko). Proizvedena sirova nafta se zatim transportuje na Srednji zapad i Meksički zaliv na rafinisanje.

2. Sadržaj i sastav

Sirovu naftu Brent najbolje možemo da opišemo kao laganu i slatku. Američki institut za naftu (API) - joj je dodelio gravitaciju (mjeru težine naftnih tečnosti u odnosu na vodu) od 39,8 posto. Brent takođe ima procenat supora od 0.37 posto (što je manji sadržaj sumpora, to ga je lakše rafinisati, što je danas vrlo atraktivna opcija).

WTI sirova nafta je takođe lagana i slatka, ali zato ima nešto nižu API gravitaciju: 39,6 posto. Njen sadržaj sumpora kreće se između 0,24 i 0,34 posto, što nam omogućava da ga definišemo kao slatku (ima manje od 0,5 posto sumpora u svom sadržaju).

3. Geopolitički Uticaji

Geopolitičke razmirice koja okružuju oba naftna standarda su veoma složene i zahtevne, posebno u vrijeme kada su pristutni ekonomski izazovi, rat i političke tenzije. Htjeli mi to ili ne, tržište se veoma lako menja u ovakvim situacijama.

Danas SAD izvoze skoro tri miliona buradi dnevno u više od 100 zemalja. Ovakav razvoj događaja znači da WTI sirova nafta danas može mnogo više uticati na geopolitiku nego u prošlosti.

Brent blend isto može uticati i na međunarodnu zajednicu i globalna finansijska tržišta, što je bilo izraženije tokom vojnog sukoba u Istočnoj Evropi.

Sve u svemu, globalizacija i sve veći tržišni interesi zemalja u razvoju doveli su do vrlo fragilnog energetskog sektora. Većina naučnika i ekonomista izdvajaju probleme u lancu snabdevanja kao največu prijetnju globalnoj ravnoteži.

4. Trgovanje na Berzama

Sirova nafta Brent je međunarodno mjerilo za cijene nafte koje se nalaze na listi fjučersa na Londonskoj interkontinentalnoj berzi (ICE).

WTI sirova nafta je isto tako globalno mjerilo za laku sirovu naftu koje procjenjuje trenutnu cijenu američke nafte na njujorškoj merkantilnoj berzi, poznatoj kao NYMEX.

5. Cijene i Standardi

Sirova nafta Brent i WTI izražene su u američkim dolarima. To znači da će strani kupci nafte Brent i WTI morati kupovati u dolarima, što neposredno utiče i na Forex tržište i još mnoštvo stvari.

Danas se 80 posto svih transakcija sirovom naftom obavlja u dolarima. Međutim, ovo se polako mijenja, naročito sada kada sve više zemalja razmišlja o tome da se oslanjaju na druge valute i sredstva kako bi završile svoje transakcije.

Gana je, na primjer, nedavno najavila da će naftne derivate kupovati u zlatu, i to zbog smanjenja nacionalnih rezervi u USD. Isto tako, Saudijska Arabija i Kina razgovaraju o mogućnosti izmirenja ugovora u kineskim juanima zbog jakih ekonomskih veza između dvije zemlje.

Trejderi početnici verovatno se pitaju zašto je Brent obično skuplji od američke sirove nafte - glavni razlog je to što je Brent priznatiji međunarodni standard i uvek pokriva geografski veće područje. Takođe, nivoi kvaliteta sirove nafte u SAD mogu biti još jedan osnovni pokretač opsega ugovora.

Zaključak

Iako su Brent Blend i WTI podjednako tretirani kao energenti na globalnom tržištu, postoji nekoliko razlika između ove dve naftne reference.

  • WTI dolazi iz SAD-a, a Brent potiče sa evropskih naftnih bušotina.
  • WTI je referentna mjera kojom se trguje na NYMEX-u, a Brent je više globalne prirode, i njome se trguje na londonskoj burzi ICE Futures.
  • Oba energetska proizvoda su lagana i slatka, ali WTI ima manji sadržaj sumpora.
  • Cijene WTI i Brent izražene su u američkim dolarima.

» Jeste li spremni početi da trgujete CFDovima nafte? Otkrijte kako da otvorite Fortrade nalog.