CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Slobodna margina i njena uloga u CFD trgovanju

Od Marko Zelic

Ažurirano 29, November, 2023.

Person holding a phone and looking at a list with a computer in the background showing a price chart graph.

Margina u CFD trgovanju je depozit koji je neophodan za otvaranje i nastavak pozicije sa leveridžom dok ste angažovani u CFD-ovima i opkladama na širenje.

Dok trgujete na margini, uživaćete u potpunoj izloženosti tržištu tako što ćete dostaviti samo delić pune vrednosti pozicije, dok bi, bez margine, pristup maloprodajnih trgovaca širim finansijskim tržištima bio prilično ograničen.

Na kraju krajeva, margina mijenja igru, bilo da se radi o CFD trgovanju ili standardnom ulaganju.



Šta je slobodna margina i kako funkcioniše?

Slobodna margina se odnosi na kapital na računu trgovca koji nije vezan za marginu za otvorene pozicije. Drugim riječima, slobodna margina je korisna margina koju trgovci mogu koristiti tokom svojih ulaganja.

Korištena margina je zbir svih potrebnih garancija, ali slobodna margina je razlika između kapitala i iskorištene margine. Dakle, ovo je iznos koji je dostupan za otvaranje novih pozicija ako je potrebno, a to je i iznos koji se može pomjeriti u odnosu na postojeće pozicije. Ako su otvorene pozicije profitabilne, kapital trgovaca će se povećati, a samim tim i njihova slobodna margina. Slično, ako otvorene pozicije gube novac, kapital se smanjuje, a samim tim i slobodna margina.

Trgovci mogu koristiti slobodnu marginu kako bi odredili koliko prostora imaju na svojim trenutnim posjedima prije nego što budu pogođeni pozivom za marginu. Pozivi na marginu se obično javljaju kada margina računa padne ispod 100%.

Slobodna marža takođe omogućava trgovcima da znaju koliko mogu povući sa svog računa ako nemaju zaštićene pozicije.

» Saznajte više o pozivima na marginu, šta su oni i kako ih izbjeći

Kako izračunati besplatnu marginu

Kada želite izračunati marginu potrebnu za dugu kupovinu dionica, morat ćete pomnožiti broj dionica x cijena i x stopa margine.

Na primjer, ako je vaš kapital 1.000 USD i iskoristili ste 500 USD svoje marže, vaš nivo marže je (1.000 USD/500 USD) x 100.



Besplatna margina u CFD trgovanju

Kada trgujete sa CFD-ovima, potrebna vam je poluga, ključna karakteristika ugovora, i važno je znati svoju marginu jer vam ona omogućava procjenu otvorenih pozicija.

Slobodna margina vam govori gdje se nalazite. Morate imati potrebna sredstva na svom računu kako biste održali svoju trgovinu CFD-om jer je to potrebno za pokrivanje vaše margine. Slobodna margina vam daje tu podršku i osigurava da ne dođete u situaciju poziva na marginu, omogućavajući vam da uvijek imate nešto pri ruci za pokrivanje vaših gubitaka (ako ih ima).

Prednosti slobodne margine

Slobodna margina je vrlo korisna kada trguje CFD-ovima jer omogućava trgovcima da izbjegnu pozive na marginu i razumno koriste svoje margine—nema logike riskirati ukupna sredstva na računu za trgovanje jer to može povećati rizik od poziva na marginu.

Slobodna margina vam daje leveridž—to je iznos novca koji držite na svom računu i koji možete koristiti za otvaranje dodatnih pozicija s leveridžom. Ona je jednaka sredstvima na vašem trgovačkom računu umanjena za sredstva koja već deluju kao kolateral za vaše postojeće pozicije sa leveridžom.

Većina trgovaca pokušava osigurati da njihova slobodna margina ne padne na nulu jer bi im to ostavilo samo iskorištenu ili traženu marginu. U takvom scenariju, brokeri mogu zatvoriti otvorene pozicije trgovca. Kao rezultat toga, vrijedno je vremena trgovca da pažljivo prati svoju slobodnu marginu i osigura da ona ne postane negativna, jer to može povećati rizik od poziva na marginu, a nijedan nalog na čekanju neće biti izvršen bez slobodne margine.

Slobodna margina se takođe može posmatrati kao indikator upravljanja rizikom, koji obezbeđuje iznos bafera pre poziva na marginu ili prinudne likvidacije.

Rizici slobodne margine u CFD trgovanju

Slobodna margina je balans koji se stalno mijenja. Cene se kreću tokom dana, tako da slobodna margina takođe može konstantno da varira. Zbog toga trgovci moraju pratiti nivoe margine tokom trgovačkog dana.

» Spremni za početak trgovanja? Otkrijte kako da otvorite račun u Fortrade-u.

Završne riječi

Na kraju, trgovci moraju paziti na svoju slobodnu marginu jer ako se ona smanji, neće moći pokriti svoje gubitke. Ne postoji ispravan ili pogrešan postotak slobodne margine. Neki trgovci vjeruju da ih previše slobodne margine čini manje konkurentnim i sklonim riziku, dok drugi smatraju da im to daje mir da razumno investiraju.