CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U OŽUJKU 2024. - 29/02/2024

Mikro analiza

29 veljaиa, 2024

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

DOGAĐAJI U OŽUJKU 2024.

  • Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru u SAD-u za veljaču (1. ožujka) u 15:00)

Očekuje se da će indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru za siječanj iznositi 49.5. Prethodni put bio je 49.1.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, zlato i dionice u SAD-u

  • Predsjednik FED-a, Jerome Powell, svjedoči pred odborima za bankarstvo Senata i Zastupničkog doma SAD-a (6. i 7. ožujka)

Predsjednik Federalnih rezervi SAD, Powell, svjedočit će pred Odborom za bankarstvo Senata 7. ožujka i Odborom za bankarstvo Zastupničkog doma 8. ožujka. U ovim redovito zakazanim govorima predstavit će ažuriranja o monetarnoj politici i razgovarati o stanju gospodarstva.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, roba i dionice u SAD-u

  • Sastanak Banke Kanade (6. ožujka u 14:45 )

Banka Kanade održat će sastanak radi utvrđivanja kamatnih stopa. Trenutno su stope na 5%. Prognoza je da će ostati nepromijenjene.

Mogući utjecaj: volatilan kanadski dolar i kanadske dionice

  • Sastanak Europske središnje banke (16. ožujka u 13:15)

Europska središnja banka sastat će se kako bi razgovarala o kamatnim stopama. Stope su trenutno na 4.5%. Analitičari kažu da se trenutno raspravlja o smanjenju kamatnih stopa u travnju ili lipnju.

Mogući utjecaj: volatilnost eura i europskih dionica

  • Stopa nezaposlenosti u SAD-u i broj zaposlenih van sektora poljoprivrede (NFP) (veljača) (8. ožujka u 13:30)

U prethodnom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila je 3,7%. Broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru u prethodnom mjesecu iznosio je 353,000.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, zlato i dionice u SAD-u

  • Inflacija u SAD-u (veljača) (13. veljače u 13:30)

Bazni CPI (isključujući hranu i energente) u siječnju je iznosio 3.9% godišnje. Osnovni indeks potrošačkih cijena za siječanj iznosio je 3,1%, što je više od očekivanih 2,9%.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, zlato i dionice u SAD-u

  • Maloprodaja u SAD-u (veljača) (14. ožujka u 13:30)

Maloprodaja je u siječnju opala za -0.8% na mjesečnoj razini, što je bilo ispod tržišnih očekivanja.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, zlato i dionice u SAD-u

  • Izbori u Rusiji (15-17. ožujka)

U Rusiji će se održati predsjednički izbori, a predsjednik Putin gotovo će sigurno ostati na toj funkciji još šest godina. Izbori su također važni zbog rusko-ukrajinskog rata i sve većeg sukoba između zapadnih zemalja i Rusije.

Mogući utjecaj: volatilnost zlata i roba

  • Sastanak Banke Japana (19. ožujka u 03:00)

Banka Japana održat će sastanak na kojem će odrediti svoje kamatne stope. Trenutna stopa iznosi -0,10% (od siječnja 2016), ali trenutna očekivanja su da će banka povećati stope i tako ukinuti negativne kamatne stope na sastanku ovog mjeseca.

Mogući utjecaj: Volatilnost japanskog jena

  • Odluka Banke Australije o kamatnoj stopi (19. ožujka u 03:30)

RBA će održati sastanak kako bi donijela odluku o kamatnim stopama. Trenutna stopa je 4.35%.

Mogući utjecaj: volatilan australski dolar

  • Sastanak FED-a i konferencija za novinare (20. ožujka u 19:00 GMT i 19:30 GMT)

Federalni Odbor za otvoreno tržište FED-a završit će svoj 2-dnevni sastanak kako na kojem će donijeti odluku o kamatnim stopama. Trenutna stopa je 5.5%. Analitičari očekuju da će stopa ostati nepromijenjena na ovom sastanku.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, roba i dionice u SAD-u

  • Sastanak Banke Engleske (21. ožujka u 12:00)

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske sastat će se kako bi odlučio o kamatnim stopama. Trenutna stopa je 5.25%. Stopa se nije promijenila od 1. veljače, a posljednji je put povišena za 50 baznih bodova na sastanku u kolovozu 2024.

Mogući utjecaj: volatilna britanska funta i dionice

  • Sezona financijskog izvještavanja za 4. tromjesečje (ožujak)

Sezona izvještavanja za 4. tromjesečje završava se u ožujku, a neke tvrtke tek trebaju objaviti svoje rezultate. Plug Power će objaviti rezultate 1. ožujka, dok bi XPeng trebao objaviti svoje 4. ožujka. Nio će objaviti rezultate 5. ožujka, a Nike 21. ožujka.

Mogući utjecaj: volatilnost američkih dionica

  • RAT IZRAELA SA HAMASOM I NAPADI HUTIJA NA BRODOVE U CRVENOM MORU SE NASTAVLJAJU (ožujak)

IZRAEL NASTAVLJA PROŠIRENU KOPNENU INVAZIJU NA GAZU (DRUGA FAZA RATA). Izrael nastavlja operacije u Gazi, krećući se ka jugu prema pograničnom gradu Rafah, što bi moglo izazvati humanitarnu krizu. No, Izrael je pod pritiskom SAD-a i pregovara s Hamasom o prekidu vatre. Napadi Hutija na teretne brodove u Crvenom moru se nastavljaju, dok SAD i Velika Britanija izvode zračne napade na baze Hutija u Jemenu. Ako se ne postigne sporazum o prekidu vatre, povećava se rizik od eskalacije.

Mogući utjecaj: volatilna sirova nafta, prirodni plin, zlato

  • OPEC-ov sporazum o proizvodnji (ožujak)

Članice OPEC-a priopćile su kako će u ožujku donijeti odluku o smanjenju proizvodnje. Postojeća smanjenja opskrbe iznose oko 3,66 milijuna barela dnevno, a na dobrovoljnoj osnovi (Saudijska Arabija i Rusija) smanjuju za dodatnih 1,4 milijuna barela dnevno do kraja prvog tromjesečja. Očekuje se da će OPEC nastaviti sa smanjenjem u drugom tromjesečju ili možda u drugoj polovici godine.

Sljedeći sastanak OPEC-a zakazan je za 3. travanj

Mogući Utjecaj: volatilnost sirove nafte

Podjeli s osobnom mrežom
Australski dolar - Američki dolar Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada