CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 79% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 05/04/2021 - 09/04/2021

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 07/04/2021

07 travanj, 2021
Tjedna analiza 07/04/2021 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna našao podršku i blago se oporavio nakon dugoročnog pada. U osnovi, stvari se za euro nisu promijenile na bolje, ali se dolar povukao nakon što je predsjednik Biden prošlog tjedna predstavio plan masivnih ulaganja u infrastrukturu, čime se najavljuje novi ciklus tiskanja dolara. EU i dalje kasni za SAD kada je u pitanju cijepljenje, što vrši negativan pritisak na zajedničku europsku valutu.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar jer se počela oporavljati sa previše niskih razina, uz dodatnu podršku saopćenja britanske vlade koja planira postupno ukidati restriktivne mjere od 12. travnja. Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje oklijeva dozvoliti međunarodna putovanja. Japanski jen je konsolidirao prethodne gubitke i pod pritiskom je zbog iznimno velike razlike između prinosa na obveznice i kamatne stope u Japanu i SAD. Međutim, referentni 10-godišnji prinos na američke obveznice se povukao i kreće se oko 1,7%. Općenito govoreći, indeks američkog dolara se povukao jer su tržišta naklonjena riziku.

Padanje dolara je olakšalo oporavak cijene zlata koja se ponovno podigla iznad 1700 dolara za uncu, ali nije premašila 1730 dolara.

Indeksi Dow Jones i S&P 500 dostižu nove povijesne maksimume pod pozitivnim utjecajem poticajnih fiskalnih mjera u SAD i dobrih rezultata gospodarskih izvještaja. Američko gospodarstvo je u ožujku stvorilo preko 900.000 radnih mjesta van poljoprivrede, što je najbolji rezultat od početka pandemije. Uslužni sektor SAD bilježi dobru izvedbu. Naime indeks menadžera nabavke (PMI) u uslugama je u ponedjeljak premašio očekivanja za skoro pet poena.

Cijena nafte prošlog tjedna također nije zabilježila značajne promjene. Grupa OPEC+ je u četvrtak odlučila da će u svibnju i lipnju povećati proizvodnju za 350.000 barela dnevno, dok će u srpnju povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno. Saudijska Arabija nije željela povećati proizvodnju, ali je popustila pod pritiskom ostalih članica grupe. S druge strane, Europa je i dalje pod novim valom zaraze koronom, dok su Indija i Brazil također u teškoj situaciji, što nagovještava slabiju potražnju za naftom.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada