CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 18/05/2020 - 22/05/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 20/05/2020

20 svibanj, 2020
Tjedna analiza 20/05/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna bio pod pritiskom, ali je u ponedjeljak iznenada ojačao nakon što su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron objavili plan o povećanju europskih financija za 500 milijardi eura kako bi pružili podršku gospodarstvima EU. Lideri ovaj paket nisu nazvali korona obveznicama, ali ih analitičari tumače kao takve. Indeks ekonomskog sentimenta njemačkog instituta ZEW zabilježio je 51 poen, znatno iznad očekivanja.

Britanska funta je opala naspram dolara. Guverner Banke Engleske Andrew Bailey izjavio je kako banka ne razmatra negativnu kamatnu stopu kao sredstvo borbe protiv usporavanja gospodarskog rasta u UK, ali je glavni ekonomist banke, Andy Haldane, tijekom vikenda dao suprotnu izjavu, koja bi se mogla tumačiti kao podrška negativnoj kamati.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell je tijekom vikenda izjavio kako će banka učiniti sve što može i pružiti podršku američkom gospodarstvu, što je vršilo pritisak na američki dolar.

Japanski jen nije zabilježio značajne promjene. Postupno otvaranje gospodarstava izaziva pozitivan tržišni sentiment, dok loši odnosi između SAD i Kine imaju suprotan učinak.

Cijena zlata nastavila je sa naglim rastom nakon što je Jerome Powell upozorio kako bi gospodarstvo Sjedinjenih Država moglo naglo opasti. Osim toga, broj inicijalnih prijava za pomoć nezaposlenima u SAD objavljen u četvrtak podsjetio je ulagače na dugoročnu gospodarsku štetu izazvanu pandemijom.

Glavni američki burzovni indeksi nisu zabilježili značajne promjene, ali su bili iznimno volatilni. Tri milijuna Amerikanaca je u posljednjih sedam dana izgubilo posao, što čini ukupno 36 milijuna u posljednjih osam tjedana, što je poticalo negativan tržišni sentiment. Međutim, indeksi su u ponedjeljak zabilježili najbolju sesiju u posljednjih šest tjedana zbog optimističnih vijesti o vakcini za virus korona. Farmaceutska tvrtka Moderna je nakon uspješnih testiranja izjavila kako bi vakcina mogla biti dostupna već u siječnju sljedeće godine, ukoliko se napredak nastavi.

Cijena sirove nafte nastavila je bilježiti nagli uspon zbog postupnog otvaranja svjetskog gospodarstva. Kineska potražnja za naftom vratila se na razine prije virusa covid-19 prvi put u petnaest tjedana, što je smanjilo strahove od pretjerane opskrbe tržišta.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada