Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 18/03/2019 - 22/03/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 20/03/2019

20 oћujak, 2019
Tjedna analiza 20/03/2019 Ekonomski kalendar

Euro je dodatno ojačao u odnosu na dolar uz podršku rastućih očekivanja da će Federalne rezerve usvojiti "popustljiviju" monetarnu politiku zbog strahova od usporavanja američkog gospodarskog rasta.

Britanska funta je zadržala dobit ostvarenu u odnosu na dolar uz podršku solidnih makroekonomskih podataka i uspješnog glasovanja u britanskom parlamentu kojim je odobreno potencijalno odlaganje datuma kada UK treba napustiti EU, 29. ožujka. Britanska premijerka Theresa May će ovog četvrtka od lidera EU tražiti dozvolu za odlaganje Brexita.

Banka Japana je prošlog tjedna odlučila ne mijenjati kamatnu stopu pri čemu je guverner banke Kuroda najavio potencijalne dodatne mjere monetarnog stimuliranja, nakon čega se japanski jen kretao vodoravno u odnosu na dolar.

Indeks američkog dolara je prošlog tjedna naglo opao u odnosu na valutne rivale uoči odluke Federalnih rezervi o kamatnoj stopi koja će biti objavljena u srijedu. Dolar je gubio na snazi jer je prema ulagačima veća šansa da će kamatna stopa u SAD ove godine biti oborena, nego podignuta.

Američki indeksi su prošlog tjedna bilježili supon uz podršku jačanja financijskog i tehnološkog sektora. Opadanje dionica tvrtke Boeing vršilo je pritisak na indeks Dow nakon što se novi najprodavaniji model zrakoplova, 737 Max, srušio dva puta u posljednjih pet mjeseci uslijed čega mu je zabranjeno letjeti.

Cijena zlata je prošlog tjedna jačala uslijed očekivanja da će Federalne rezerve biti manje naklonjene podizanju kamatne stope u SAD ove godine.

Cijena nafte je ovog tjedna nastavila bilježiti uspon i dostigla je novu najvišu razinu u posljednja četiri mjeseca. OPEC je ovog tjedna obećao povećati poštivanje sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno. Saudijski ministar nafte, Khalid al-Falih, u ponedjeljak je izjavio da je tržišna ponuda i dalje pretjerano visoka, te da će zbog toga trenutačni sporazum o ograničenju proizvodnje možda biti produžen do kraja godine.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada
CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 84% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovim providerom. Razmislite da li razumete kako CFD-i funkcioniraju i možele li sebi priuštiti visok rizik od gubljenja novca.