Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 20/05/2019 - 24/05/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 22/05/2019

22 svibanj, 2019
Tjedna analiza 22/05/2019 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna opao u odnosu na dolar. Jačanje američkog dolara kao sigurnog financijskog utočišta uslijed eskalacije trgovinskog rata i očekivanja da će vladajuće europske stranke izgubiti mjesta u parlamentu zbog uspona populističkih stranki u regiji vršili su pritisak na euro.

Britanska funta je u slobodnom padu. Razgovori između britanske vlade i oporbene Laburističke stranke okončani su bez uspjeha. Rastuća popularnost Brexit stranke uoči izbora za EU parlament dodatno komliciraju trgodišnju pat poziciju povodom Brexita.

Nakon nedavnog uzlaznog trenda, japanski jen je opao u odnosu na dolar. Promjenu smjera kretanja izazvalo je saopćenje guvernera Banke Japana, Haruhika Kurode, koji je najavio moguće dodatne mjere monetarnog popuštanja.

Odnosi između SAD-a i Kine se pogoršavaju. SAD su nametnule sankcije protiv kineskih tehnoloških giganata Huawei i ZTE čime je trgovinski rat prešao u novu fazu koja bi se mogla okarakterizirati kao tehnološki rat.

Cijena zlata se povukla jer je rast prinosa na američke državne obveznice smanjio potražnju za plemenitim metalom.

Američki burzovni indeksi blago su se oporavili nakon naglog pada prošlog tjedna, ali se i dalje kreću iznimno volatilno. Ulagači su i dalje oprezni i čekaju najavu novih trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ulagači se boje da bi Kina za metu odmazde mogla uzeti Apple što je rezultiralo padom vrijednosti dionica ove tvrtke.

Cijena nafte je prošlog tjedna porasla jer su OPEC i njegovi svaeznici nagovijestili da su spremni produžiti sporazum o ograničenju proizvodnje do kraja godine, ali će finalna odluka biti donijeta na glavnom sastanku OPEC-a sljedećeg mjeseca. Tenzije na Bliskom istoku pružile su dodatnu podršku nafti. S druge strane, pogoršavanje odnosa između SAD-a i Kine ograničilo je uzlazni potencijal cijene. Broj aktivnih naftnih bušotina je prošlog tjedna opao za 3 jedinice na ukupno 802 aktivna postrojenja.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada
CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 81% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovim providerom. Razmislite da li razumete kako CFD-i funkcioniraju i možele li sebi priuštiti visok rizik od gubljenja novca.