CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 73% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 18/11/2019 - 22/11/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 20/11/2019

20 studeni, 2019
Tjedna analiza 20/11/2019 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna jačao uslijed povlačenja američkog dolara. Međutim, uzlazni potencijal tečaja bio je ograničen jer je zamjenik predsjednika Europske središnje banke, Luid de Guindos, saopćio da se nuspojave negativnih kamatnih stopa mogu uočiti u slaboj profitabilnosti bankarskog sektora EU.

Britanska funta je porasla nakon što su ankete pokazale da Konzervativna stranka ima nejveću podršku od 2017. godine uoči izbora sljedećeg mjeseca, dok je lider Laburističke stranke, Jeremy Corbyn, najavio da će ukoliko pobijedi ponovno pokrenuti pregovore o Brexitu i raspisati još jedan referendum.

Japanski jen je porastao uslijed veće potražnje za instrumentima koji se smatraju sigurnim financijskim utočištem, unatoč slabom BDP-u. Predsjednik Trump nije odredio vrijeme i mjesto potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom prilikom govora u New Yorku prošlog tjedna.

Indeks američkog dolara koji prati izvedbu ove valute u odnosu na šest glavnih svjetskih valuta opao je ispod razine od 97 poena.

Cijena zlata se blago oporavila. CNBC je u ponedjeljak izvijestio da je Peking pesimističan po pitanju trgovinskog sporazuma jer je Trump odbio sniziti carinske tarife. Prema izvještaju, Kina planira odugovlačiti pregovore dok čeka rezultat istrage u Kongresu protiv američkog predsjednika Trumpa. Masovni protesti u Hong Kongu također su pružili podršku plemenitom metalu.

Američki burzovni indeksi su dostigli nove rekordne razine zbog visokih izdataka potrošača i niske nezaposlenosti, u kombinaciji sa niskom inflacijom.

Cijena nafte prošlog tjedna nije zabilježila značajne promjene. Međunarodna agencija za energetiku najavila je veću proizvodnju nafte van kartela OPEC sljedeće godine. Osim toga, zalihe sirove nafte u SAD prošlog tjedna su porasle za oko 2,2 milijuna barela. Tenzije na Bliskom istoku također su pružale podršku rastu cijene nafte. Prosvjednici u Iraku blokirali su luke za izvoz nafte, dok su u Iranu počeli prosvjedi zbog rasta cijene nafte.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada