CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 84% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 26/09/2022 - 30/09/2022

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 05/10/2022

05 listopad, 2022
Tjedna analiza 05/10/2022 Ekonomski kalendar

Euro je pao na novi dvadesetogodišnji minimum u odnosu na dolar nakon što su predstavnici FED-a održali govore sugerirajući da FED neće usporiti povećanje stopa sve dok inflacija ne bude pod kontrolom. Međutim, par EURUSD je završio tjedan rastom nakon što je inflacija u eurozoni bila iznad očekivanja, pojačavajući očekivanja za oštrije povećanje stopa u Europi.

Britanska funta pala je na još jedan rekordno nizak nivo početkom tjedna nakon što su investitori donijeli sud o vladinoj odluci da smanji poreze za osobe s visokim dohotkom. No, funta je završila tjedan rastom nakon što je Banka Engleske najavila da će kupiti obveznice u vrijednosti od 65 milijardi funti, jer mirovinskim fondovima prijeti financijski kolaps. Vijest da je vlada odlučila ukinuti smanjenje poreza u ponedjeljak pružila je potporu funti ovog tjedna.

Par USD/Yen porastao je u tjednu, ali je bio mnogo manje nestabilan nego prethodnog tjedna, nakon nedavne intervencije Banke Japana kupnjom jena na deviznim tržištima.

Cijene zlata počele su rasti prošlog tjedna i završile su tjedan s porastom nakon slabljenja dolara. Plemeniti metal dosegao je trotjedni maksimum ovog tjedna usred rastućih napetosti u Aziji nakon što je Sjeverna Koreja ispalila snažnu raketu nad Japanom.

Američki indeksi dionica ponovno su pali prošlog tjedna, budući da je sentiment i dalje bio negativan zbog izgleda za dugotrajno povećanje kamatnih stopa i potencijalno duže recesije koja bi mogla uslijediti. Dionice su se ovog tjedna oporavljale nakon što je Australska središnja banka povisila stope u manjoj mjeri no što se očekivalo, pobuđujući nade da bi i druge banke mogle usvojiti slične politike kako bi spriječile dublju recesiju.

Cijene nafte porasle su prošlog tjedna uoči sastanka OPEC+ u srijedu. Rusija je, kako se izvješćuje, tražila smanjenje proizvodnje za 1 milijun barela dnevno, što je povećalo cijene. Vijesti ovog tjedna da bi OPEC mogao raspravljati o još većim rezovima proizvodnje dao je dodatni poticaj sirovoj nafti.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada