CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U SVIBNJU 2023. - 28/04/2023

Mikro analiza

28 travanj, 2023

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

DOGAĐAJI U SVIBNJU 2023.

  • Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru u SAD-u (travanj) (1. svibnja u 15:00 GMT+1)

Indeks poslovne aktivnosti u proizvodnom sektoru u ožujku je iznosio 46,3. Prognoza za travanj je 45.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Odluka o kamatnoj stopi Rezervne banke Australije (2. svibnja u 03:30 GMT+1)

RBA će održati sastanak kako bi donijela odluku o kamatnim stopama. Trenutna stopa je 3.60%.

Mogući utjecaj: volatilnost australskog dolara

  • Sastanak FED-a i konferencija za novinare (3. svibnja u 19:00 GMT i 19:30 GMT)

Federalni Odbor za otvoreno tržište FED-a završit će svoj 2-dnevni sastanak kako na kojem će donijeti odluku o kamatnim stopama. Trenutna stopa iznosi 5,0% nakon što je banka u ožujku povećala stope za 25 baznih bodova. Većina analitičara očekuje povećanje od 25 baznih bodova na 5,25% ovog mjeseca.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, dionica i robe

  • Sastanak Europske središnje banke (4. svibnja u 13:15 GMT+1)

Europska središnja banka sastat će se kako bi razgovarala o kamatnim stopama. Trenutno su na 3,5%, a predviđa se da će se povećati na 3,75%.

Mogući utjecaj: volatilnost eura i europskih dionica

  • Stopa nezaposlenosti u SAD-u i broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru (NFP) (travanj) (5. svibnja u 13:30 GMT+1)

Stopa nezaposlenosti u ožujku iznosila je 3,5%. Očekuje se da će u travnju ostati na 3,5%. Očekuje se da će se broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru u travnju smanjiti na 190.000, što je pad sa 236.000 u ožujku.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Podaci o inflaciji u SAD-u (travanj) (10. svibnja u 13:30 GMT+1)

Osnovni indeks potrošačkih cijena (bez hrane i energenata) u ožujku je iznosio 5,6% na godišnjoj razini. Očekuje se da će osnovni indeks potrošačkih cijena u travnju ostati na godišnjoj razini od 5,6%. Ukupni indeks potrošačkih cijena za ožujak iznosio je 5,0% na godišnjoj razini, a predviđa se pad na 4,9% na godišnjoj razini u travnju.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Sastanak Bank of England (11. svibnja u 12:00 GMT+1)

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske sastat će se kako bi odlučio o kamatnim stopama. Trenutna stopa je 4.25%. Očekuje se da će kamatne stope porasti za 25 baznih bodova na 4,5%.

Mogući utjecaj: volatilnost britanske funte i britanskih dionica

  • Izbori u Turskoj (14. svibnja)

Turska će glasovati za predsjednika i članove parlamenta.

Mogući utjecaj: volatilnost turske lire

  • Američka maloprodaja (travanj) (16. svibnja u 13:30 GMT+1)

Maloprodaja je u ožujku pala za 0,6% na mjesečnoj razini. Očekuje se da će maloprodaja u travnju pasti za 0,7% na mjesečnoj razini.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Summit G7, Japan (19 - 21. svibnja)

Vodeći svjetski čelnici okupit će se u Japanu kako bi razgovarali o geopolitičkim i ekonomskim izazovima s kojima se suočavaju zemlje G7. Ukrajina / Rusija i Kina bit će visoko na dnevnom redu, kao i globalni financijski sustav.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara i zlata, dionica

  • BDP Sjedinjenih Država, drugo čitanje (1. tromjesečje) (25. svibnja, 13:30 GMT+1)

Očekuje se da će drugo čitanje BDP-a Sjedinjenih Država u 1. tromjesečju iznositi 1,1%. Finalno očitavanje BDP-a za 4. tromjesečje iznosilo je 2,6%.

Mogući utjecaj: volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Sezona financijskog izvještavanja (svibanj)

Sezona financijskog izvještavanja za 1. tromjesečje nastavlja se u svibnju. Tvrtke koje će predstaviti svoja financijska izvješća uključuju Uber, Pfizer, Ford, Advanced Micro Devices, Kraft Heinz, Qualcomm, Ferrari, Intercontinental Exchange, Moderna, Booking Holdings, Apple, AIG, Expedia, Royal Caribbean, Airbnb, Walt Disney, Home Depot, Applied Materials, Deere, Xpeng, Lowe’s, NVIDIA, Alibaba, Baidu i Chargepoint.

Mogući utjecaj: volatilnost američkih dionica

  • Stalne napetosti između Sjedinjenih Država, Rusije, Europe i Ukrajine (svibanj)

Rat Ukrajini nastavlja se drugu godinu za redom. U ukrajinskom gradu Bakhmutu nastavljaju se žestoke borbe. Ukrajina dobiva sve više vojne opreme sa Zapada, uključujući napredne borbene tenkove, a očekuje se da će u narednim mjesecima pokrenuti protuofenzivu. Pravi mirovni pregovori i dalje su nedostižni unatoč kineskim pokušajima posredovanja.

Mogući utjecaj: volatilan američki dolar, prirodni plin, pšenica, ruska rublja, zlato, nafta, paladij i američke dionice.

  • Pregovori o granici duga Sjedinjenih Država (svibanj)

Sjedinjene Države već su premašile zakonsku gornju granicu državnog duga, a američka Riznica poduzima hitne mjere kako bi zadržala financiranje vlade i platila kamate na svoj dug od 31,4 bilijuna dolara. Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca upravo je usvojio prijedlog Zakona o povećanju gornje granice državnog duga, ali ima ograničenja za buduću potrošnju. Ako se gornja granica državnog duga ne podigne u bliskoj budućnosti, to bi moglo dovesti do ekonomske krize i eventualno neplaćanja državnih obveznica Sjedinjenih Država. Analitičari kažu da američka vlada ima dovoljno financijskih sredstava samo da otplati trenutni dug do početka ljeta 2023.

Mogući utjecaj: volatilne dionice u SAD-u, valute, zlato

Podjeli s osobnom mrežom
ZLATO Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada