Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 14/01/2019 - 18/01/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 16/01/2019

16 sijeиanj, 2019
Tjedna analiza 16/01/2019 Ekonomski kalendar

Valutni par EUR/USD je bio prilično volatilan. Euro je u početku ojačao u odnosu na američki dolar, ali su strahovi od usporavanja gospodarskog rasta u euro zoni i neizvjesnost po pitanju Brexita u utorak vršili pritisak na zajedničku europsku valutu.

Britanska funta je blago ojačala uoči povijesnog britanskog parlamentarnog glasovanja o Brexitu u utorak. Premijerka Theresa May je u ponedjeljak pozvala članove parlamenta da ponovno razmisle o sporazumu, ali ga je parlament na kraju odlučno odbio.

Japanski jen se u odnosu na američki dolar kretao u uskom opsegu kretanja, pri čemu tijekom tjedna nije bilježio značajne promjene.

Općenito gledano, američki dolar nije zabilježio skoro nikakve promjene s obzirom na to da je u proteklih nekoliko dana povratio nagle gubitke od prošlog tjedna.

Turska lira je opala u okruženju umjerene volatilnosti, jer su oštri komentari američkog predsjednika Trumpa, koji je prijetio da će gospodarski uništiti Tursku ukoliko se napadi na Kurde u bliskoistočnoj oblasti nastave, vršili pritisak na tursku valutu.

Američki indeksi su se prošlog tjedna stabilizirali i ostvarili četiri uzastopna dana bilježenja dobiti, iako usporavanje gospodarskog rasta u Kini i neriješeno pitanje trgovinskih nesuglasica između SAD i Kine nastavljaju vršiti pritisak na dionice i svjetsko gospodarstvo. Citigroup i JP Morgan su ovog tjedna objavili mješovite rezultate tromjesečnog poslovanja. Druge značajne banke objavit će rezultate tijekom narednih dana. Ulagači se obratiti pažnju na Netflix koje će objaviti rezultate poslovanja u četvrtak nakon zatvaranja američkih burzi.

Cijena zlata je ojačala uslijed kontinuirane potražnje za instrumentima koji se smatraju sigurnim financijskim utočištem, kao što su to plemeniti metali.

Cijena nafte se nastavila kretati volatilno, ali se prošlog tjedna uspjela oporaviti potaknuta izvještajima da su članovi organizacije OPEC predani obaranju pretjerane tržišne ponude. Međutim, strahovi da će u 2019. stopa gospodarskog rasta u Kini opasti na najnižu razinu od 1990. vršili su pritisak na cijenu nafte u ponedjeljak i utorak.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada
CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 86.59% retail klijenata gubi novac trgujući sa ovim providerom. Razmislite da li razumete kako CFD-i funkcioniraju i možele li sebi priuštiti visok rizik od gubljenja novca.