CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 15/03/2021 - 19/03/2021

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 17/03/2021

17 oћujak, 2021
Tjedna analiza 17/03/2021 Ekonomski kalendar

Euro u odnosu na dolar nije zabilježio značajne promjene. Vodeće članice EU su obustavile cijepljenje AstraZenecinim cjepivom protiv virusa Covid-19 zbog strahova od potencijalnih ozbiljnih nuspojava. Novi val virusa korona se širi Europom, što znači da odgađanje cijepljenja može ozbiljno usporiti gospodarski oporavak EU, što je negativno utjecalo na euro. S druge strane, indeks gospodarskog sentimenta njemačkog instituta ZEW zabilježio je rezultat znatno bolji od očekivanog, što je pružilo podršku euru.

Britanska funta je nastavila opadati nakon naglog rasta prethodnih mjeseci. Unatoč uspješnom cijepljenju u Velikoj Britaniji, guverner Banke Engleske, Bailey, izjavio je kako je banka spremna nastaviti kupnju obveznica i bio je oprezan po pitanju prognoziranog oporavka. Obustava upotrebe AstraZenecinog cjepiva se u izvjesnoj mjeri negativno odrazila na funtu.

Japanski jen se nastavlja kretati vodoravno nakon što je dva tjedna za redom opadao.

Općenito govoreći, novi paket pomoći američkom gospodarstvu u obujmu od 1900 milijardi dolara trebao bi vršiti pritisak na zelene novčanice. Federalne rezerve će se sastati u srijedu, a ulagači se pitaju hoće li rast prinosa na obveznice utjecati na gospodarske prognoze.

Cijena zlata se blago oporavila, uz stabilizaciju iznad 1700 dolara za uncu. Ulagači se navikavaju na veći prinos na obveznice, ali je oporavak cijene nestabilan, dok je snažan negativni pritisak i dalje prisutan.

Indeks S&P 500 je u ponedjeljak dostigao još jedan povijesni maksimum. Masivne fiskalne poticajne mjere su obradovale ulagače, dok je desetogodišnji prinos na američke obveznice opao ispod 1,60%, što je također potaklo pozitivan sentiment.

Cijena nafte se nije značajno promijenila. Cijena je u utorak ponovno opala uslijed rasta zaliha u Sjedinjenim Državama i rizika po oporavak potražnje. Njemačke kao što su Njemačka i Francuska su obustavile cijepljenje AstraZenecom, što potiče strahove od slabijeg oporavka potražnje za gorivom.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada