CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

GER40 naspram GER30: kako promjena utječe na njemački DAX indeks

Od Fortrade

Objavljeno 23, June, 2023.

Trader planning a business trading strategy on his cellphone for the GER40

Indeksi—takođe poznati kao indeksi tržišta dionica—mjere učinak odabira dionica na datoj berzi. Koriste ih pojedinačni i institucionalni investitori za praćenje relativnih promjena na tržištu dionica u cjelini. Generalno, sastoje se od korpi dionica koje predstavljaju različite segmente privrede, kao što su kompanije sa velikim kapitalom, kompanije sa malom kapitalom ili određeni sektor. Neki od najpopularnijih indeksa uključuju Dow Jones Industrial Average (DJIA) u SAD-u, S&P 500 i, naravno, DAX u Njemačkoj.

» Više ste zainteresirani za američko tržište? Saznajte više o US Tech 100 indeksu

Šta je GER40?

Ranije poznat kao GER30, GER40 (Njemački berzanski indeks 40) je berzanski indeks koji prati učinak 40 najboljih njemačkih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji. To je referentni indeks za njemačke berze i ključni je pokazatelj ukupnog učinka njemačke privrede. To je jedan od najpopularnijih indeksa za trgovce, jer pomno prati učinak vodećih njemačkih kompanija. Kompanije uključene u GER40 biraju se na osnovu njihove veličine i likvidnosti.

Naime, GER30 je svojevremeno navodio 30 kompanija, ali je promijenjen u GER40 nakon dodavanja sljedećih 10 kompanija:

  1. Airbus SE
  2. Zalando SE
  3. Siemens Healthineers AG
  4. Symrise AG
  5. HelloFresh SE
  6. Sartorius AG Vz
  7. Porsche Automobil Holding
  8. Brenntag SE
  9. Puma SE
  10. Qiagen NV

Kada je GER30 postao GER40?

GER30 je dio Deutsche Börse AG, a prvobitno je osnovan 1988. godine. Od 2021. je rebrendiran u GER40 (German 40) zbog promjena u kriterijima odabira osnovnih dionica koje čine indeks. Novi kriteriji sada uključuju više kompanija sa srednjom i malom kapitalizacijom, što proširuje doseg indeksa izvan samo velikih kapitalizacija.

Zašto je došlo do promjene?

Promjena sa GER30 na GER40 dio je napora Deutsche Börse AG da indeks učini reprezentativnijim za njemačku ekonomiju. Dodavanjem više dionica srednje i male kapitalizacije indeksu, on daje investitorima sveobuhvatniji uvid u učinak njemačke privrede. To je, zauzvrat, omogućilo preciznije poređenja i analizu učinka različitih kompanija u indeksu.

» Trebate pomoć u trgovanju DAX-om? Saznajte više o DAX trgovačkim signalima

9 ključnih razlika između GER40 i GER30

1. Tržišna kapitalizacija

GER40 uključuje dionice sa širim rasponom tržišne kapitalizacije, uključujući kompanije sa srednjom i malom kapitalizacijom, dok se GER30 sastoji samo od dionica velike kapitalizacije.

2. Performans

GER40 je sveobuhvatniji indeks i investitorima pruža bolju reprezentaciju učinka cjelokupne njemačke privrede.

3. Sastav

GER40 ima raznovrsniji sastav, koji uključuje zalihe iz različitih sektora i industrija. Dok se GER30 uglavnom sastojao od dionica iz bankarskog i automobilskog sektora.

4. Kriteriji odabira

Kriterijumi za odabir kompanija uključenih u GER40 su strožiji u odnosu na GER30. Da bi bila uključena u GER40, kompanija mora ispuniti određene kriterije, kao što su veličina i zahtjevi za likvidnošću.

5. Obim trgovanja

GER40 ima veći obim trgovanja u poređenju sa GER30. To je uglavnom zbog šireg spektra dionica koje su sada uključene u indeks.

6. Ponderisanje

GER40 ima raznovrsniju ponder, dok je GER30 bio u velikoj mjeri ponderiran prema bankarskom i automobilskom sektoru.

7. Zarada

GER40 je nadmašio GER30 u proteklih nekoliko godina zbog svoje raznovrsnije strukture i većeg obima trgovanja.

8. Likvidnost

GER40 ima veću likvidnost od GER30 zbog većeg obima trgovanja i šireg spektra dionica koje čine indeks.

9. Naknade

Naknade za trgovanje za GER40 su obično veće od onih za GER30 zbog veće likvidnosti i obima trgovanja.

» Trebate dodatnu pomoć na vašem trgovačkom putu? Pogledajte naše kurseve CFD trgovanja za početnike i napredne trgovce

Šta utječe na vrijednost DAX indeksa?

  • Učinak kompanije Performanse pojedinačnih dionica u indeksu utiču na ukupnu vrijednost DAX indeksa.
  • Tržišni sentiment Sentiment investitora i tržišni trendovi imaju uticaj na vrijednost indeksa.
  • Ekonomski uslovi Promjene u ekonomskim uslovima mogu uticati na performanse dionica u indeksu, što zauzvrat utiče na njegovu vrijednost.
  • Politički događaji Politički događaji mogu uzrokovati fluktuacije u vrijednosti DAX indeksa.
  • Ponuda i potražnja Ponuda i potražnja dionica u indeksu mogu uticati na njihovu vrijednost.
  • Kamatne stope Promjene kamatnih stopa mogu uticati na cijenu dionica u indeksu.
  • Međunarodni događaji Promjene u globalnim događajima, kao što su trgovinski rat ili pandemija, mogu utjecati na vrijednost DAX indeksa.
  • Obim trgovanja Obim trgovanja akcijama u DAX indeksu utiče na njegovu ukupnu vrijednost.
  • Makroekonomski faktori Makroekonomski faktori, kao što su inflacija ili potrošačka potrošnja, mogu uticati na performanse dionica u indeksu i utjecati na njihovu vrijednost.
  • Ostali faktori Drugi faktori, kao što su vremenski uslovi ili prirodne katastrofe, takođe mogu imati uticaj na vrednost DAX indeksa.

Kako se izračunava DAX indeks?

Uzimajući u obzir tržišnu kapitalizaciju, DAX je određen metodologijom slobodnog kretanja koja procjenjuje dionice na njihovu likvidnost i kretanje. To znači da se prilikom izračunavanja vrijednosti indeksa uzimaju u obzir samo dionice koje su dostupne za javno trgovanje. DAX izračunava i objavljuje svakog trgovačkog dana Deutsche Böerse AG, koja ga procjenjuje i ažurira u realnom vremenu.

Šta treba uzeti u obzir pri trgovanju

Kao i većina drugih indeksa, trgovci bi trebali uzeti u obzir svoju finansijsku situaciju i sklonost riziku kada trguju DAX indeksom. Osim toga, važno je biti svjestan različitih faktora koji mogu uticati na vrijednost indeksa, kao i implikacija mogućih ishoda. Najvažnije, trgovine moraju uzeti u obzir veći obim trgovanja od GER40 i veće ponderiranje dionica iz različitih sektora prilikom donošenja odluka o trgovanju.

» Spremni za trgovanje GER40 i drugim indeksima? Saznajte više o otvaranju računa u Fortrade-u