CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 24/05/2021 - 28/05/2021

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 26/05/2021

26 svibanj, 2021
Tjedna analiza 26/05/2021 Ekonomski kalendar

Nakon što su brojni dužnosnici Feda ponovili svoj stav - da američko gospodarstvo mora još napredovati i da je inflacija prolazna, euro je blago ojačao u odnosu na dolar i tako učvrstio dobitak iznad 1,22, iskoristivši slabljenje dolara i ponovno otvaranje Europe.

GBP/USD par se nije značajnije promijenio. Funta je ojačala posle komentara koje je izneo Bailey, guverner Banke Engleske, koji je otklonio zabrinutost zbog porasta inflacije. Približila se 1,42 uslijed slabosti dolara, iako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odbila promjene sjevernoirskog protokola.

Japanski jen se u odnosu na američki dolar kretao horizontalno. S jedne strane, jen je podržan padom prinosa na američke obveznice i zabrinjavajućim javnim zdravljem u jugoistočnoj Aziji, međutim već pretjerana slabost američkog dolara ograničila je njegov uzlazni potencijal.

Cijene zlata ostale su blizu razine od 1.900 dolara. Dužnosnici FED-a su u svojim komentarima naglasili kako kamatna stopa neće biti podignuta duži period vremena što je vršilo pritisak na američku valutu. Rasprodaja američkog dolara uz pad prinosa na obveznice zadržala je žuti metal na visokoj razini.

Američki indeksi su porasli uslijed kontinuiranog optimizma u vezi sa svijetom poslije pandemije i ohrabrujućih poruka američke središnje banke. Sezona financijskog izvještavanja se završava i dobri rezultati tvrtki potvrdili opravdanost nedavnog rasta dionica.

Cijena nafte je prošlog tjedna bila iznimno volatilna. Nafta je naglo pala poslije vijesti da se SAD i Iran približavaju sporazumu o korištenju nuklearne energije u Iranu, koji bi mogao povećati opskrbu za milijun ili više barela u narednim mjesecima. Međutim, cijene nafte su porasle na 66 dolara nakon što je američki državni tajnik Blinken tijekom vikenda rekao kako nema naznaka da je Iran spreman ispuniti nuklearne obveze. Poboljšana situacija u Indiji, gdje je broj novoinficiranih dostigao 220.000, također je povoljno utjecala na cijene nafte.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada