CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 77% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 27/02/2023 - 03/03/2023

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 08/03/2023

08 oћujak, 2023
Tjedna analiza 08/03/2023 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna naglo opao u odnosu na dolar jer su dužnosnici Europske središnje banke nastavili naglašavati kako namjeravaju dovesti inflaciju pod kontrolu. Indeksi potrošačkih cijena (CPI) za euro zonu i Njemačku prošlog su tjedna bili iznad očekivanja. Dolar se povukao nakon što su dužnosnici Federalnih rezervi dali izjave protiv pretjeranog podizanja kamatne stope.

Britanska funta je ojačala u odnosu na opadajući dolar nakon što su UK i EU konačno potpisali sporazum o protokolu za Sjevernu Irsku. Parlament Velike Britanije još uvijek treba odobriti sporazum, ali se očekuje da će proći uz podršku oporbe.

Valutni par USD/Jen je dotakao najvišu razinu u dva mjeseca, ali je do kraja tjedna bio u minusu jer je dolar opao u odnosu na košaricu valuta.

Cijena zlata je dostigla najvišu razinu u dva tjedna nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka. Dužnosnici FED-a, poput Rafaela Bostica, bili su optimističniji u pogledu inflacije u SAD-u. Bostic je izjavio da se zalaže za niža i sporija povećanja kamatne stope.

Američki burzovni indeksi su porasli zbog optimističkih izjava dužnosnika FED-a, kao i zbog pozitivnih rezultata tvorničke proizvodnje u Kini koji ukazuju na mogućnost jakog gospodarskog rasta ove godine.

Cijena nafte je prošlog tjedna porasla jer podaci ukazuju na rast potražnje u Kini na rekordne razine. Vijest da proizvodnja u SAD-u iznosi 12,3 milijuna barela dnevno. što je i dalje znatno ispod razina prije Covida u 2020. od 13,1 milijuna barela dnevno također pruža podršku cijenama.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada