CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Istraživanje trgovanja volatilnošću: neki rizici i nagrade koje treba imati na umu

Trgovanje volatilnošću može biti prilično isplativo, ali dolazi sa rizicima. Ovaj članak istražuje neke rizike i nagrade koje treba imati na umu prilikom trgovanja volatilnostima.

Od Fortrade

Objavljeno 26, November, 2023.

a close up of a stock chart on a wall

Volatilno trgovanje je strategija koja uključuje trgovanje finansijskim proizvodima kada tržište doživljava velike promjene cijena. Općenito, trgovci bi potencijalno mogli profitirati zauzimanjem pozicija koje ili povećavaju ili smanjuju vrijednost kao rezultat ovih percipiranih promjena.

Da bi maksimizirali svoj potencijalni profit, trgovci i investitori moraju razumjeti i znati kako upravljati ovom vrstom trgovanja. U ovom članku ćemo razgovarati o nekim potencijalnim rizicima i nagradama uključenim u trgovanje volatilnošću i istražiti strategije koje obično koriste investitori u ovom sektoru.

» Iskoristite volatilnost putem CFD-ova—otvorite račun kod Fortrade-a



Rizici naspram nagrada

1. Potencijalni povrat vs. potencijal za značajne gubitke

Promenljivo trgovanje nudi potencijal za visoke povrate, posebno kada tržišta doživljavaju velike promene cena. Međutim, investitori također trebaju biti svjesni da postoji rizik od značajnih gubitaka u vezi sa ovom vrstom trgovanja. To je zato što volatilnost može uzrokovati ogromna kretanja cijena, koja, ako se njima ne upravlja na pravi način, mogu dovesti do značajnih gubitaka.

Na primjer, investitor koji ulazi u kratkoročnu poziciju bez dobre strategije upravljanja rizikom mogao bi biti podložan značajnim gubicima ako se tržište iznenada krene protiv njih. Stoga, investitori moraju imati jasno razumijevanje rizika uključenih u trgovanje nestabilnošću prije nego što uđu u bilo koju poziciju.

2. Sposobnost profita u bilo kojim tržišnim uslovima vs. oslanjanje na tržišno vreme

Kada trguju uz volatilnost, trgovci mogu potencijalno imati koristi od fluktuacija cijena bez obzira na smjer tržišta, izbjegavajući potrebu da biraju između bikovskih ili medvjeđih izgleda. Međutim, precizno predviđanje kretanja na tržištu je izazovno, što otežava potencijalno kapitaliziranje ovih promjena cijena. To može dovesti do propuštenih mogućnosti ili značajnih gubitaka koji su rezultat pogrešnog tržišnog vremena.

Stoga je od ključnog značaja da investitori prepoznaju rizike povezane sa prevelikim oslanjanjem na tajming i razviju strategije za ublažavanje ovog rizika. Ipak, razumijevanjem važnosti diversifikacije, upravljanja rizikom, istraživanja i upotrebe indikatora i alata, investitori mogu upravljati neizvjesnostima tržišnog vremena i poboljšati svoje šanse za potencijalni uspjeh u trgovanju volatilnošću.

» Istražite svijet trgovanja: pridružite se Fortrade zajednici

Napomena: Fortrade nudi mogućnost trgovine promjenama cijena instrumenata sa CFD-ovima i NE kupuje/prodaje vlasništvo nad samim instrumentom

3. Fleksibilnost trgovačkih instrumenata vs. zabrinutost oko likvidnosti

Opcije, fjučersi i fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) su uobičajeni instrumenti trgovanja koji se koriste u trgovanju volatilnošću. Iako trgovcima nude veću fleksibilnost u odabiru njihove strategije, investitori bi trebali biti svjesni problema likvidnosti koji mogu nastati s ovim vrstama instrumenata. Niska likvidnost može otežati ulazak ili izlazak iz određenih pozicija, jer možda neće uvijek biti na raspolaganju spreman kupac ili prodavac. Nadalje, niska likvidnost može dovesti do velikih raspona i povećanih transakcionih troškova, što može pojesti potencijalni profit.

Da bi upravljali ovim rizicima, investitori treba da sprovedu temeljno istraživanje o instrumentu kojim trguju i da razumeju povezane rizike i opšte okruženje za trgovanje. Na ovaj način, trgovci i investitori mogu osigurati da biraju instrumente sa dovoljnom likvidnošću i razumnim transakcijskim naknadama.

4. Mogućnosti diverzifikacije vs. složenost trgovačkih strategija

Bez obzira na nivo iskustva trgovca, strategije trgovanja volatilnošću su složene i zahtijevaju pažljivo razmatranje pri odabiru pravih instrumenata. Usvajanje raznolikog pristupa investiranju moglo bi pomoći u smanjenju rizika. Međutim, to je tačno samo ako investitor ima adekvatno razumijevanje o tome kako ti instrumenti funkcioniraju.

Nadalje, postoje povremeni problemi s likvidnošću i transakcioni troškovi koji nastaju u okruženjima visoke volatilnosti, što otežava upravljanje manje iskusnim trgovcima. Kao takvi, investitori bi trebali biti oprezni kada istražuju trgovinu volatilnostima i tražiti da angažuju stručnjake za podršku ako je potrebno. Na taj način, oni će biti bolje opremljeni za donošenje informiranih odluka i maksimiziranje svojih potencijalnih prinosa uz minimiziranje gubitaka.

» Mučite se s osnovama? Naučite kroz naš jednostavan rječnik pojmova



Da li je volatilno trgovanje pravo za vas?

Promjenjivo trgovanje može biti atraktivna opcija za one koji žele potencijalno ostvariti profit u različitim tržišnim uvjetima. Međutim, važno je razumjeti povezane rizike i nagrade, kao i složenost uključenih strategija prije sklapanja trgovine. Koristeći dostupne resurse kao što su istraživački alati, indikatori i ažurirane vijesti, investitori bi mogli povećati svoje šanse za uspjeh u ovoj vrsti trgovanja. Konačno, na pojedinačnom investitoru je da odredi da li je trgovanje volatilnošću pravi izbor za njih i njihove ciljeve.

» Zaplovite u svijet trgovanja putem Fortrade računa