CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Kako trgovati CFD-ovima za Brent sirovu naftu bez iskustva

Od Fortrade

Ažurirano 25, March, 2024.

Oil barrels in front of a stock graph on a white background

Trgovanje CFD-ovima na sirovu naftu Brent može biti prilično zastrašujuće, posebno ako to nikada prije niste radili. To je zato što je tržište nafte poznato po tome što je jedno od najpromenljivijih tržišta, što omogućava trgovcima da potencijalno ostvare profit. Međutim, to može biti i rizično, tako da je neophodno imati prave alate i strategije.

Naravno, trgovanje naftom na tradicionalan način je teško, zbog čega sada imamo CFD-ove. To znači da nema potrebe za rukovanjem fizičkim ugovorima ili ulaganjem u fizičku imovinu, a možete trgovati sa razlikom u cijeni između početne i zaključne cijene bez stvarnog posjedovanja instrumenata.

Dakle, ako ste spremni da se odlučite i naučite kako trgovati CFD-ovima za Brent sirovu naftu bez iskustva, čitajte dalje. Pokriti ćemo sve što trebate znati, od osnova do strategija i savjeta.



Trgovanje CFD-ovima za Brent Crude Oil

Trgovanje Brent sirovom naftom putem CFD-a često je bez provizije, a brokerske kuće ostvaruju mali profit od cjenovne razlike. Zvuči dovoljno jednostavno, ali za početnike može biti prilično neodoljivo. Da bismo vam pomogli, podijelili smo trgovanje CFD-ovima na sirovu naftu Brent u četiri koraka:

  1. Prijavite se za račun sa CFD platformom za trgovanje Kao početniku, važno je odabrati onaj koji nudi širok raspon alata i resursa. Također, obavezno pažljivo pročitajte odredbe i uvjete brokerske kuće prije nego što se na to posvetite.
  2. Preuzmite i instalirajte platformu za trgovanje na svoj uređaj To može biti mobilna aplikacija, desktop aplikacija ili čak web-bazirana platforma, ovisno o tome što brokerska kuća nudi.
  3. Uplatite sredstva na svoj račun To se može učiniti na različite načine, uključujući kreditne kartice, bankovne transfere i e-novčanike.
  4. Započnite otvaranje i zatvaranje trgovine sa trgovačke platforme Možete odabrati da otvarate duge ili kratke pozicije, u zavisnosti od toga da li mislite da će cijena sirove nafte Brent ići gore ili dolje.Prijavite se za račun sa CFD platformom za trgovanje

Naravno, ima još mnogo toga da naučite prije nego što budete mogli trgovati samouvjereno—kao što su osnove CFD trgovanja, kao i neke strategije i savjeti koji će vam pomoći u trgovanju.

» Pročitajte više o trgovanju CFD-ovima na sirovu naftu na nestabilnim tržištima

Šta utiče na potencijal CFD-ova na sirovu naftu Brent?

Kada se trguje CFD-ovima na sirovu naftu Brent, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na ishod. To uključuje:

  • Ponuda i potražnja su posebno važne kada je u pitanju Brent sirova nafta. Kada potražnja premaši ponudu, cijene imaju tendenciju rasta. Suprotno tome, ako je ponuda veća od potražnje, cijene imaju tendenciju pada.
  • Politički i ekonomski događaji će također igrati ulogu u kretanju cijena sirove nafte tipa Brent. Na primjer, vijesti o trgovinskim sporazumima ili velikim sukobima, poput onog u Ukrajini, mogu imati direktan utjecaj na cijenu.
  • Takođe je važno uzeti u obzir sezonalnost ponude i potražnje. Na primjer, u zimskim mjesecima potražnja za naftom je obično veća, što uzrokuje porast cijena.
  • Konačno, špekulacije igraju ključnu ulogu u kretanju cijena sirove nafte tipa Brent. Trgovci mogu da koriste alate tehničke analize, kao što su nivoi podrške i otpora, da pokušaju da predvide budući pravac cena, iako ne postoji način da se garantuje uspeh.

Vrijedi spomenuti da cijena trgovanja CFD-ovima za Brent sirovu naftu također može varirati u zavisnosti od vrste brokerske kuće koju odaberete, kao i količine poluge koju koristite. Naravno, svi ovi faktori mogu imati veliki uticaj na potencijal vaših trgovina, pa je važno da ih pažljivo pratite.



Stvari koje treba znati prije nego počnete

Prije nego što počnete trgovati CFD-ovima za Brent sirovu naftu, važno je istražiti i biti svjestan rizika koji su uključeni. Da biste stekli uvid u to kako CFD trgovanje funkcionira, morate razumjeti sljedeće:

  • Veličina trgovine CFD trgovine se mjere u lotovima, koji su jedinice osnovne imovine. Veličina lota ovisit će o vrsti CFD-a kojim trgujete, kao i o polugi koju nudi brokerska kuća. U većini slučajeva, standardni lot u trgovini Brent sirovom naftom je 100 barela.
  • Troškovi trgovanja To uključuje troškove koje naplaćuju CFD brokerske kuće, kao što su spredovi, provizije i zamjene. Dakle, prije nego počnete trgovati, uvjerite se da znate kakve naknade će vam biti naplaćene za svaku trgovinu.
  • Razlika između početne i zaključne cijene trgovine Kada otvorite trgovinu, cijena sirove nafte Brent će biti vaša ulazna tačka. S druge strane, kada zatvorite trgovinu, izlazna tačka je određena trenutnom tržišnom cijenom. Razlika između ove dvije točke je vaš potencijalni profit ili gubitak.

Takođe je važno praktikovati pravilno upravljanje rizikom prilikom trgovanja CFD-ovima. Postavljanje zaustavljanja gubitka i uzimanja profita prije ulaska u trgovinu pomoći će vam da minimizirate gubitke u slučaju da se cijene neočekivano pomaknu u odnosu na vaša predviđanja.

Ključna tačka

Možemo zaključiti da trgovanje CFD-ovima na sirovu naftu Brent može ostvariti potencijalni profit, ali je važno razumjeti rizike prije nego što počnete.

Dakle, obavezno istražite, razumite različite faktore koji mogu utjecati na cijene nafte i pažljivo pročitajte odredbe i uvjete vašeg brokerskog poslovanja. Prateći ove korake, potencijalno možete poboljšati svoje iskustvo trgovanja.

» Saznajte više o trgovanju sirovinama uz Fortrade