CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Objašnjeni signali trgovanja indeksom DAX 30

Od Marko Zelic

Ažurirano 25, March, 2024.

Image of a man in a shirt and tie in front of computer screens with a candle graph displayed across the screen

Ako postoji nešto što smo naučili u posljednjih nekoliko godina, to je da su indeksi izuzetno popularni. Indeks prati performanse cijena korpe dionica koje predstavljaju određeni tržišni segment ili dio. Najpopularniji su S&P 500, NASDAQ Composite Index, Russell 2000 i DAX 40 (ranije poznat kao DAX 30).

Ali šta je zapravo DAX 30 i kako ga koristite? Nastavite čitati da saznate.



Šta je DAX 30 indeks?

DAX 30 je njemački berzanski indeks plavih čipova koji prati 40 najvećih kompanija kotiranih na Frankfurtskoj berzi. Nastao je 1988. godine i naglo je narastao za skoro 1.100% od svog početka. S obzirom na neke od kompanija koje se nalaze na DAX-u, razumljivo je zašto je to možda jedan od najuspješnijih indeksa na svijetu. Među najpopularnijim su:

  • Adidas AG
  • Deutsche Bank
  • Porsche Automobil Holding
  • Siemens AG
  • Volkswagen AG

Kako koristiti DAX 30 signale za trgovanje

Investitori su uvijek u potrazi za trgovačkim signalima. Ovo su, u suštini, upozorenja o potencijalnim prilikama za trgovanje na tržištu na kojem učestvujete, bilo da su indeksi ili roba. Oni su analitički alati za ulazak ili izlazak iz pozicija i uzimanje profita ili ograničavanje gubitaka.

Tako, na primjer, uobičajeni trgovački signal je ako dođe do nagle rasprodaje na finansijskim tržištima zbog geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku, ali osnove i dalje ukazuju da je tržište u dobrom stanju. Kao rezultat toga, investitori mogu odlučiti da kupe popuste ili da kupe dip ako postoji dobra ponuda dostupna na berzi.

» Želite da povećate svoje znanje o trgovanju? Pogledajte naše tečajeve trgovanja za početnike i napredne trgovce

Možete li kreirati vlastiti trgovački signal?

Možda se pitate – da li je moguće kreirati vlastiti trgovački signal za DAX 30? Ovo je uobičajeno pitanje koje investitori imaju kada počnu analizirati finansijska tržišta, a odgovor je da.

Prvi korak je da napravite nacrt sa ovim koracima:

  1. Razmislite o vrsti indikatora
  2. Odredite koje karakteristike će biti dodate vašem indikatoru
  3. Smislite pravila kako biste shvatili gdje i kada bi se kretanje cijena trebalo dogoditi
  4. Eksperimentirajte sa svojim indikatorom na stvarnom tržištu sa svojim novcem ili besplatnim demo računom

Ono što trebate uzeti u obzir je koje ulaze trebate koristiti za svoj trgovački signal. Neki od češćih su:

  • Nivoi volatilnosti
  • Tržišni obim
  • Pokretni proseci
  • Monetarna politika
  • Tehnički obrasci

Tako, na primjer, recimo da je Deutsche Bank dobila još jednu kaznu od milijardu dolara i da bi mogla biti pod istragom regulatornih tijela. Ovo bi jako uticalo na DAX 30 jer može doći do efekata prelivanja. Vaš trgovački signal bi reagirao na osnovu volatilnosti i obima tržišta, kao i pokretnih prosjeka i dubljeg uvida u tehničke prosjeke.

» Trgujte sa provjerenim brokerom. Saznajte više o Fortrade računu

Ključna stvar

Signali za trgovanje su kritični za svakoga ko je uključen u investicionu zajednicu jer vam mogu pomoći da živite i radite udobno. Izuzetno je korisno da ih uključite u svoj svakodnevni arsenal, jer vam ova funkcija može pomoći da uočite prilike, uočite trendove i uđete ili izađete iz pozicije po povoljnoj cijeni.

» Saznajte više o DAX 30 indeksu uz Fortrade