CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Trgovanje CFD-ovima za srebro: 7 prednosti i nedostataka koje treba uzeti u obzir

Od Marko Zelic

Ažurirano 25, March, 2024.

A woman holding a tablet, looking at prices charts, with a laptop in the backround.

Među različitim klasama imovine dostupnih za trgovanje, proizvodi od plemenitih metala poput srebra, zlata i bakra su konstantno popularni već mnogo decenija. To je zato što su oni bili vrhunska sredstva zahvaljujući svojim prednostima, kao što su slučajevi široki upotrebe, kao i niski rasponi prilikom trgovanja.

Međutim, trgovina plemenitim metalom poput srebra ne dolazi bez rizika, tako da trgovac također mora biti svjestan nedostataka koji dolaze s tim. Nastavite čitati kako biste saznali o prednostima i nedostacima trgovanja CFD-ovima na srebro.



Prednosti trgovanja CFD-ovima na srebro

Trgovanje srebrom je nevjerovatno popularno i među početnicima i među iskusnim investitorima, jer metal mora imati širok spektar prednosti u odnosu na drugu imovinu. Hajde da ih pređemo i vidimo koje su to prednosti.

1. Srebro je „sigurno utočište“ imovina

Srebro je dugo bilo „sigurno utočište“ imovina, što znači da ima tendenciju povećanja vrijednosti u vremenima ekonomske krize ili neizvjesnosti. Ova digitalna imovina se također smatra stabilnijom od nekih drugih sredstava, što je čini privlačnom za investitore koji traže manje rizična ulaganja.

Ovo je mnogo drugačije nego na berzi, na primjer, gdje se cijene mogu brzo promijeniti za nekoliko dana i sedmica.

2. Ima različite tehnološke primjene

Najveći razlog popularnosti srebra kao metala su njegove brojne industrijske primjene. Koristi se u širokom spektru industrija, uključujući elektroniku, zdravstvo, vazduhoplovstvo, automobilsku industriju i još mnogo toga. To znači da srebro ima potencijal da nastavi sa povećanjem vrijednosti kako se razvija sve više tehnoloških aplikacija.

3. Srebro je vrlo likvidno

Za razliku od malih dionica, na primjer, srebro je jedno od najlikvidnijih tržišta, što znači da je lakše kupiti i prodati srebro u bilo kojem trenutku. Ovo čini trgovanje sa CFD-ovima na srebro mnogo lakšim i praktičnijim u poređenju sa drugim klasama imovine.

4. Odupire se inflaciji

Srebro je odlična opcija za trgovce koji žele zaštititi svoju imovinu od inflacije. U stvari, srebro ima tendenciju da ostane stabilno ili čak poraste u vrijednosti tokom vremena ekonomske nestabilnosti, što ga čini odličnom opcijom za one koji traže imovinu koja će im pomoći da budu ispred inflacije.

Nedostaci trgovanja CFD-ovima na srebro

Naravno, trgovanje CFD-ovima na srebro nije bez nedostataka, jer postoje i neke nedostatke koje dolaze s tim. Čitajte dalje kako biste razumjeli nedostatke trgovanja CFD-ovima na srebro.

1. Tržište srebra je nestabilno

Iako se na srebro često gleda kao na sredstvo „sigurnog utočišta“, njegovo tržište može povremeno biti nestabilno. To znači da, iako ima potencijal povećanja vrijednosti u vrijeme ekonomske krize, isto tako brzo može i pasti. Kao takvi, trgovci moraju biti svjesni uključenih rizika i biti oprezni kada trguju sa CFD-ovima na srebro.

2. Ranjivo je na tehnološke promjene

Zbog širokog spektra primjene srebra, može biti osjetljivo na tehnološke promjene i napredak. Iako su šanse da se to dogodi male, nove tehnologije mogu smanjiti potražnju za srebrom, što bi moglo rezultirati smanjenjem njegove vrijednosti. Stoga trgovci moraju paziti na bilo kakve tehnološke promjene koje bi mogle utjecati na cijenu srebra u budućnosti.

3. Promjene monetarne politike utiču na tržište srebra

Promjene u monetarnoj politici i ekonomskim prilikama također mogu imati veliki utjecaj na cijenu srebra. Kao takvi, trgovci moraju biti svjesni bilo kakvih promjena u makroekonomskom okruženju koje bi mogle utjecati na cijenu.

Završne riječi

Trgovanje CFD-ovima na srebro je odličan način da diverzifikujete svoj portfelj i iskoristite širok spektar njegovih prednosti. Međutim, važno je imati na umu i nedostatke trgovanja CFD-ovima na srebro i pobrinuti se da razumijete rizike koji su uključeni. Uz odgovarajuće znanje i razumijevanje, možete koristiti CFD-ove na srebro da biste postigli svoje investicijske ciljeve.

» Spremni za početak trgovanja? Saznajte više o otvaranju računa u Fortrade-u