CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

CFD-ovi u odnosu na opcije: 6 glavnih razlika

Od Marko Zelic

Ažurirano 25, March, 2024.

A woman sitting at a desk, looking at price chart graphs on her tablet and laptop.

Novopridošlice u trgovačkom prostoru su našle mnoge različite vrste finansijske imovine, iako su finansijski derivati poput CFD-a (ugovori za razliku) i opcije najpopularniji.

Finansijski derivati poput ovih su sredstva koja svoju cijenu "izvode" iz realne imovine, oponašajući njeno kretanje cijene na stvarnom grafikonu. Međutim, za razliku od "realne" imovine, derivati poput CFD-a i opcija ne moraju biti u fizičkom vlasništvu da bi ostvarili potencijalni profit, što ih čini privlačnim za pridošlice.



Ključne definicije

CFD trgovanje

CFD trgovanje je finansijski derivat koji omogućava investitorima da špekulišu o budućoj ceni imovine, a da ga zapravo ne poseduju.

Za razliku od kupovine/prodaje fizičke imovine, CFD-ovi omogućavaju trgovcima da trguju u realnom vremenu i da budu izloženi rastućim i opadajućim tržištima. To je zato što CFD-ovi omogućavaju trejderima da otvore i duge i kratke pozicije bez potrebe da podnose potrebnu dokumentaciju za svaku poziciju.

Međutim, važno je imati na umu da će vam CFD pozicija naplatiti naknadu za noćenje za svaku noć kada pozicija ostane otvorena. Iako je ova naknada mala, iznos može smanjiti vaš profit ako predugo držite svoju poziciju.

Pogledajmo primjer CFD trgovine. Deponujete $400 na svoj trgovački račun i spremni ste da otvorite svoju prvu poziciju sa akcijama kao što je Microsft (MSFT). Vjerujete da će zbog novog proizvoda koji nude cijene dionica porasti, pa biste željeli otvoriti dugu poziciju sa 2 dionice, predviđajući da će cijena rasti. Cijena po dionici je trenutno 200 USD, ali sa polugom 1:10, možete kupiti 20 dionica umjesto 2. Nakon što se cijena dionice poveća za 2% na 204 USD, zatvarate poziciju sa 40%, izračunato sljedećom formulom:

  • broj akcija x procenat povećanja cene x leveridž - naknade.

U vašem slučaju, ovo znači:

  • 2 x 2 x 10 = 40% - (naknade koje ćete snositi)

Trgujte CFD-ovima sa Fortrade-om

Trgovanje opcijama

Trgovina opcijama je vrsta finansijskog derivata koji omogućava kupcu da kupi opciju, dajući mu pravo (ali ne i obavezu) da kupi ili proda hartiju od vrijednosti po određenoj cijeni na ili prije određenog datuma. Opcije imaju faktor vremena i cijene, dok CFD-ovi nemaju.

Postoje dvije vrste ugovora o opcijama:

  • Call opcije: Daje kupcu pravo kupovine
  • Put opcije: Daje kupcu pravo na prodaju

Na prvi pogled, opcije mogu izgledati mnogo složenije od CFD-a, ali kratak primjer će vam brzo pomoći da shvatite. Uzmimo ponovo MSFT dionice kao primjer, gdje ulažete 400 USD za kupovinu dva ugovora u vrijednosti od 10 dionica, što vam omogućava da kontrolišete dionice u vrijednosti od 2.000 USD sa samo 400 USD (slično kao poluga u CFD-ovima). Prilikom kreiranja ugovora navedete datum isteka 1. februara uz predviđanje cijene od najmanje 204 USD. Dakle, kada dođe datum, vaša pozicija se zatvara, a profit se izračunava:

  • broj ugovora x dionica po ugovoru x promjena cijene - naknade

Što znači:

  • 2 x 10 x 2 = 40% (minus naknade, koje su manje nego kod CFD-ova).

» Razvijte svoje trgovačke vještine: pogledajte naše tečajeve za početnike i napredne tečajeve trgovanja

Glavne razlike između CFD-a i opcija

KarakteristikeCFDOpcije
Mogućnost vlasništva
Niska cijena trgovanja
Bez troškova finansiranja
Manje složeno
Manje rizično
Transparentni instrumenti

1. Mogućnost vlasništva

Iako su oba ova finansijska instrumenta derivati (što znači da vještački „izvode” svoju cijenu iz imovine), vlasništvo sa opcijskim ugovorima je moguće.

Trgovci mogu iskoristiti svoja vlasnička prava prema ugovoru o kupnji kako bi stekli vlasništvo nad osnovnom imovinom, a ne samo spekulirati o derivatu.

Ovo nije slučaj sa CFD-ovima, koji su čisto špekulativni i ne mogu biti u vlasništvu trgovca.

2. Troškovi trgovanja

Opcije imaju mnogo nižu naknadu za trgovanje od CFD-ova.

To je zato što CFD-ovi imaju veći spread i noćnu naknadu, fiksnu stopu koju trgovac naplaćuje za svaku noć kada pozicija ostane otvorena.

Opcije nemaju naknadu za preko noći i mnogo manji raspon, što ih čini isplativijim za trgovce.

3. Troškovi finansiranja

Pošto su CFD-ovi instrumenti sa leveridžom, oni zahtevaju od trgovaca da deponuju procenat svoje pozicije (marginu) kod svog brokera i zauzvrat plaćaju kamatu na bilo koji iznos koji ostane neplaćen.

Opcije nemaju ovaj dodatni trošak jer po defaultu nisu instrumenti sa leveridžom.

4. Složenost

Opcije se generalno posmatraju kao mnogo složenije od CFD-ova jer dolaze sa specifičnim detaljima kao što su datum isteka, ciljane cene, kao i mogućnost korišćenja vlasničkih prava. To znači da trgovci moraju biti svjesni specifičnih detalja ugovora kako bi ostvarili profit od svoje pozicije.

CFD-ovi, s druge strane, ne uključuju posebne uslove i mogu se držati u bilo kojem vremenskom periodu.

5. Rizici gubitka

Kod opcija, trgovci su izloženi riziku zasnovanom na vremenu, što znači da će, ako opcija nije istekla u korist trgovca, izgubiti novac.

CFD-ovi predstavljaju rizik od poziva na marginu – zahtjev vašeg brokera da deponujete dodatna sredstva zbog toga što je vaša pozicija preblizu margini.

Dakle, možemo ih ocijeniti kao jednako rizične, ali se rizici sa CFD-ovima mogu lakše ublažiti.

6. Transparentnost

Kao instrument, opcije imaju tendenciju da budu transparentnije od CFD-a jer jasno određuju datum isteka i cijenu. Ovo olakšava trgovcima da odrede kako će opcija biti zatvorena.

Kod CFD-ova može biti dosta nejasnoća oko uslova zatvaranja pozicije.

Dakle, šta je bolje?

CFD-ovi nude fleksibilnost trgovine u bilo kojem vremenskom okviru i po bilo kojoj cijeni, dok opcije pružaju transparentnije iskustvo trgovanja koje dolazi s mogućnošću vlasničkih prava.

Sve zavisi od preferencija trgovca, tako da je važno da odvagnete prednosti i nedostatke svakog instrumenta pre nego što odlučite koji je najbolji za vas.

» Spremni za početak trgovanja? Saznajte više o otvaranju računa u Fortrade-u