CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 76% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima. Trebali biste razmotriti možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Pročitajte naše cjelovito Upozorenje o riziku.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog finansijske poluge. 77% računa retail klijenata izgubi novac tokom trgovanja CFD-ovima s ovim brokerskom kućom. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcionišu te možete li priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

Ulaganje u poljoprivredne sirovine sa CFD-ovima: šta biste trebali znati

Od Marko Zelic

Ažurirano 25, March, 2024.

Price chart graph showing the price and percentage of increase in price for corn.

U današnjem okruženju, poljoprivredne sirovine su jedno od najuzbudljivijih tržišta za trgovinu, jer postoji mnogo informacija i globalnih dešavanja koje treba pročešljati, bilo da se radi o kukuruzu ili soji.

Odličan metod za pristup poljoprivrednim sirovinama je kroz ugovore za razlike (CFD), koji će onda zahtijevati osmišljavanje strategije trgovanja, od otvaranja i upravljanja do zatvaranja pozicija, uz istovremeno minimiziranje rizika od gubitaka.

Iako korištenje CFD-a za trgovinu poljoprivrednim sirovinama može biti efikasna strategija, nikada to ne biste trebali činiti olako. Od presudne je važnosti primijeniti izvodljivu strategiju koja uključuje niz faktora, uključujući toleranciju na rizik, kapital, preferirane metode i lično iskustvo.



CFD trgovanje i poljoprivredna sirovina

CFD trgovanje omogućava trgovcima da se klade na buduća kretanja na tržištu osnovnih sredstava bez da ikada posjeduju sredstvo ili preuzimaju fizičko vlasništvo.

CFD-ovi su jednostavno ugovori između investitora i finansijskih institucija pri čemu prvi preuzimaju poziciju koja plaća razliku u poravnanju između otvorene i zatvorene trgovine. Vi jednostavno pratite cijenu osnovnih sredstava, što olakšava trgovinu vrijednosnim papirima, dovršava trgovinu i jednostavno idete dugo ili kratko.

Dakle, ako čekate da Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) odbaci svoj najnoviji izvještaj o žitu i očekujete viši nivo zaliha od očekivanog, nagađat ćete da će prvomjesečna ugovorna cijena za kukuruz ili pšenicu pasti (kratko).

Uprkos svojoj jednostavnosti i lakoći upotrebe, CFD-ovi mogu biti rizični kao i svaki drugi instrument ulaganja, uglavnom zato što postoji mogućnost problema s likvidnošću i prijetnja stalnog održavanja dovoljnog nivoa marže zbog gubitaka uz pomoć poluge. Zbog toga je ključno razviti izuzetnu strategiju trgovanja.

Koje su poljoprivredne sirovine najbolje za trgovinu?

  • Kafa: Kafa je vrlo nestabilna poljoprivredna sirovina od pandemije koronavirusa, posebno s izazovima proizvodnje koji se javljaju na više tržišta.
  • Kukuruz: Kukuruz privlači veliku pažnju i lako se trguje na osnovu velikog obima trgovanja.
  • Soja: Tržište soje je jedan od najlikvidnijih aspekata tržišta poljoprivrednih sirovina.

Kako investirati u poljoprivredne sirovine sa CFD-ovima

1: Pronađite CFD brokera i otvorite račun za trgovanje

Kao i svaka druga odluka vezana za potrošače, bez obzira da li ste na tržištu za autofinansiranje ili novu hipoteku, imperativ je da istražite prije nego što odaberete CFD brokera i otvorite račun.

Morate skenirati tržište prije donošenja odluke i potražiti koliko dugo je brokerska kuća otvorena, koje naknade možete očekivati i koji će minimalni računi postojati.

2: Odaberite poljoprivredne sirovine u koje ćete ulagati

Iako će platforme za online trgovinu ponuditi ograničen broj poljoprivrednih sirovina, i dalje je važno fokusirati se na jednu ili dvije poljoprivredne sirovine, a ne na trgovinu cijelim tržištem.

Morate imati određeno iskustvo sa jednom ili, u najmanju ruku, posjedovati dovoljno znanja o faktorima koji mogu utjecati na instrument (geopolitika, ekonomija, industrijski izvještaji, vremenske prilike i druge komponente).

3: Obavite kupovinu

Vrijeme je da pritisnete dugme "kupi". Sada kada idete all-in na poljoprivrednu robu, moraćete da pratite situaciju jer ona može biti prilično fluidna, bilo da se radi o češljanju naslova ili proučavanju grafikona.

Osim toga, također je mudro razgovarati sa stručnjakom za investicije kako bi se potvrdile porezne implikacije.

Da li su poljoprivredne sirovine dobra investicija?

Kao sredstvo dugoročnog ulaganja, trgovina poljoprivrednim sirovinama nije sjajna strategija. Bolje vam je da kupujete dionice koje plaćaju dividendu ili indeksne fondove ako želite nešto zadržati duže od pet, deset ili 20 godina.

Međutim, postoje mnoge mogućnosti kada ste uključeni u kupovinu i prodaju poljoprivrednih sirovina ako to činite u svrhu dnevne trgovine ili swing trgovanja.

Ovo nije nešto za pasivne investitore – morate biti aktivni jer širok spektar svakodnevnih događaja može uticati na cijenu, od političkih preokreta u Južnoj Americi do nižih temperatura u američkim ravnicama.

» Izgradite raznolik portfolio: trgujte poljoprivrednim sirovinama sa Fortrade-om