CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 78% e llogarive të investitorëve mund të humbasin paratë kur tregtojnë me kontrata CFD. Duhet të merrni në konsideratë nëse mund të përballoni rrezikun e humbjes së parave tuaja.

Airbus (#AIR.PA) - 09/04/2020

Mikro analiza

09 prill, 2020

Vetëm për informacion të përgjithshëm. Nuk ka qëllim të japë këshilla për tregim apo investim. Kapitali juaj është në rrezik.

TRENDI: RRITJA

 • Airbusi dhe Boeingu janë dy prodhues më të shquar të avionëve në botë. Së bashku ata mbizotërojnë pothuajse 99% të aksioneve të tregut të furnizimeve të avionëve, që është një duopol i plotë.
 • Pandemia e koronavirusit e ka gjunjëzuar industrinë globale e avionëve. pritet që periudha pas koronës të ketë një ndikim më të keq se 9/11 dhe kriza financiare i vitit 2008. Për shkak të rënies së kërkesës për udhëtime ajrore, është e pashmangshme se efekti domino ta dëmtojë prodhimin e avionëve.
 • Airbusi tha të hënën se vendosi të bëjë pauzë shtesë të prodhimit në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara, si një përgjigje ndaj recesionit të industrisë, të shkaktuar nga kriza e koronavirusit. Prodhuesi kryesor evropian i avionëve tha në një deklaratë se do të pezullojë prodhim dhe asamblenë në fabrika në Gjermani, në Bremen dhe Shtade, dhe prodhimin e A220/A320 në objektin në Mobile, Alabama. Këto masa vjen mbi pezullimit të prodhimit në Francë, Spanjë dhe MB.
 • Në krahasim me industri të tjera, aksionet e lidhura me industrinë e avionëve pësuan ndikim më të madh së bashku me sektorin e turizmit, siç janë kryqëzorë dhe hotele. Që nga fillimi i krizës së koronavirusit, në fund të janarit, aksionet e Airbusit kanë rënë rreth 60%.

Ngjashmëri me krizën ekonomike botërore e 2008

 • Gjatë krizës botërore ekonomike të vitit 2008, çmimi i aksioneve të Airbusit kanë rënë me 58% duke rënë në nivelin më të ulët 8 EUR në shkurt 2009. Që nga marsi 2009, aksioni filloi të rritet dhe arriti të rimëkëmbet plotësisht deri në janar të vitit 2010.
 • Tani kemi një situatë të ngjashme. Çmimi i aksionit ka arritur një nivel më të lartë prej 139 EUR në janar 2020, pak përpara shpërthimit të koronavirusit. Pas kësaj, çmimi i aksionit ra poshtë 50 EUR, duke rënë në një nivel më të ulët në shumë vite, 48,12 EUR më 18 mars. Pas kësaj dite, çmimi ka kthyer disa humbje, duke tejkaluar 50 EUR, por nuk arriti të rimëkëmbet ndjeshëm.

Reagimi i Rezervës federale ndaj këtyre dy krizave

Kriza financiare e 2007-2009

Kriza financiare e koronavirusit e 2020

Rënia e veprimtarisë ekonomike në SHBA

Norma e papunësisë në SHBA u rrit në 10,0%

Pritet që veprimtaria ekonomike në SHBA të bjerë

Norma e papunësisë në SHBA rritet

Përgjigja e Rezervës Federale e SHBA-së

Përgjigja e Rezervës Federale e SHBA-së

Rezerva Federale e SHBA-së e uli normën e interesit në 0,25%

Rezerva Federale e SHBA-së nisi një program të kufizuar të lehtësimit sasior (QE1, QE2 dhe QE3)

Rezerva Federale e ul normën e interesit në 0,00-0,25%

Rezerva federale nisi një program të lehtësimit sasior të pakufizuar

Përgjigja e Kongresit të SHBA-së

Përgjigja e Kongresit të SHBA-së

Kongresi i SHBA-së miratoi një paketë ndihme dhe stimuli me vlerë pak poshtë 1 trilion dollarë

Kongresi i SHBA-së miratoi një paketë ndihme dhe stimuli me vlerë 2 triliona dollarë

Çfarë ndodhi me paqëndrueshmërinë e çmimit të Airbusit?

 • Paqëndrueshmëria ditore e çmimit të aksionit u rrit nga numri i zakonshëm ditor prej 2,93% në më shumë se 12,28% në ditë.
 • Kjo paqëndrueshmëri e madhe ditore mund të krijojë një mundësi të mirë për fitimet afatshkurtra.

 • Shembulli i llogaritjes bazuar në paqëndrueshmëri për 1.00 Lot (1 lot = 100 aksione)

Çfarë ngjarje mund të përcaktojnë drejtim të mëtejshëm të çmimit?

Duke e lërë çështjen e problemit të koronavirusit mënjanë, investitorët do të mbikëqyrin nga afër dy ngjarje kryesore të lidhura me Airbusin, që ndoshta mund të përcaktojnë lëvizje të çmimit:

 • Ngjarja pozitive - Ndihmë financiare të Fondit të rimëkëmbjes së BE-së - Ministri francez i financave, Bruno Le Maire tha të hënën se fondi i rimëkëmbjes së Bashkimit Evropian mund të grumbullojë disa qindra miliardë euro për luftë kundër ndikimit të koronavirusit në ekonomi. Le Maire gjithashtu tha në një konferencë për shtyp se fondi i rimëkëmbjes së BE-së mund të ndihmojë kompani dhe industri veçanërisht të goditura nga recesioni, siç është Airbusi.
 • Ngjarja negative - Abrogimi i madh të porosive - Kërcënimi më i madh vjen nga themeluesi i EasyJet-it dhe aksionerit më i madh Stelios Haji-Ioannou, i cili do të anullojë porosi për 107 avionë të Airbusit me vlerë prej 4,5 miliardë paund, por bordi i drejtorëve nuk ra dakord me të. Stelios tha se kërkoi dy drejtorë të hiqen dy drejtorë nga bordi i EasyJet-it, duke përfshirë drejtorin financiar Andrew Findlay. "Në çdo rast asnjë investitor racional nuk do të blinte aksionet e reja të EasyJet-it nëse para do të jenë të përdorura nga EasyJet për të paguar 4,5 miliardë paund Airbusit për avionët të rinj, edhe nëse kompani nuk ka nevojë për ta. Nuk do të hedh para të mira pas të keqës. Për shmangien e dyshimit, und nuk do të injektoj asnjë kapital të ri në EasyJEt ndërisa përgjegjësia e Airbusit vihet në pikëpyetje.

Përmbledhja teknike:

Nga pikëpamja teknike, RSI javor ra në 30, për herë të parë nga Kriza botërore financiare e vitit 2008, duke sugjeruar se çmimi mund ta presë fundin dhe pastaj mund të presim një rimëkëmbje. Duke parë grafikun ditor, çmimi i aksionit ka një mbështetje të fortë në nivelin 50 EUR.


Grafiku: (Airbus, mujor)

Çmimi i referencës: 55.0

Airbus

Javore

Drejtimi i trendit

RRITJA

Rezistencë 3

89.0

Rezistencë 2

77.0

Rezistencë 1

69.0

Mbështetje 1

43.0

Mbështetje 2

29.0

Mbështetje 3

17.0

Shembulli i llogaritjes është në bazë të drejtimit të trendit ditor për 1.00 Lot*

Airbus

ÇMIMET E REFERENCËS

Rezistencë 3

Rezistencë 2

Rezistencë 1

Mbështetje 1

Mbështetje 2

Mbështetje 3

Fitimi apo humbja në $

34,000.00

22,000.00

14,000.00

-12,000.00

-26,000.00

-38,000.00

Fitimi apo humbja në €*

31,350.85

20,285.85

12,909.17

-11,065.01

-23,974.18

-35,039.19

Fitimi apo humbja në £**

27,492.52

17,789.28

11,320.45

-9,703.24

-21,023.69

-30,726.93

Fitimi apo humbja në C$

47,759.80

30,903.40

19,665.80

-16,856.40

-36,522.20

-53,378.60

* 1.00 lot është ekuivalent me 1000 njësi
** Datë dhe orë të përdorura për llogari të kursit të këmbimit janë 07:25 GMT+1 dhe 09 04 2020
Fortrade këshillon përdorimin e opsioneve Stop-Loss dhe Take-Profit, ju lutëm, kontaktoni mbështetjen tuaj në lidhje me përdorimin e tyre.
*** Mbani mend se pozicionin në fitim mund ta mbyllni edhe nëse fitim është më i vogël sesa ishte propozuar.
**** Teknikë Trailing stop mund ta mbrojë fitimin - Kontaktoni mbështetjen për më shumë detaje.

Shpërndajeni me rrjetin tuaj
Të gatshëm për tregtim?Filloni tani