CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 78% e llogarive të investitorëve mund të humbasin paratë kur tregtojnë me kontrata CFD. Duhet të merrni në konsideratë nëse mund të përballoni rrezikun e humbjes së parave tuaja.

Argjend - 26/05/2020

Mikro analiza

26 maj, 2020

Vetëm për informacion të përgjithshëm. Nuk ka qëllim të japë këshilla për tregim apo investim. Kapitali juaj është në rrezik.

TRENDI: RRITJA

Argjendi konsiderohet të jetë mes metaleve të çmuar që përdoret në menyra të ndryshme, sepse ka prona unike dhe përdoret nga argjendurina e përditshme në mjekësi dhe panelet dellore. Përdorimet industriale dhe teknologjike për argjend fizik përbëhet më shumë se gjysmën e kërkesës globale për argjend. Në vitin 2019, kërkesa globale për argjend fizik u rrit në 991,8 milionë për ons nga 988,3 milionë në vitin 2018.

Faktorët e kërkesës:

Prodhuesit më të mëdhenj:

Që nga viti 2000, çmimi i argjendit u rrit mbi 20$ në tre raste për shkak të statusit të tij të strehës së sigurtë.


Burimi: Yahoo Finance

2008

 • Çmimi i argjendit u dyfishua në rreth 20$ për ons për shkak të krizës financiare 2008-2009, kur sistemi global i bankave gati përjetoi kolaps.

2011

 • Çmimi i argjendit arriti nivelin më të lartë, rreth 50$ për ons për shkak të rrezikut të madh të rezistencës dhe shqetësimeve në lidhje me efekte të mundshme të lehtësimit sasior të masave, që duhet ta mbështesë ekonominë.

2016

 • Çmimi i naftës ra poshtë 30$ për fuçi dhe tregu i aksioneve i Kinës tregoi shenja e krijimit të fluskës, duke arritur kulmin me shitje në tregun e aksioneve e Kinës, që i detyroi disa investitorë drejt strehës së sigurtë.
 • Rritja e normave të interesit e parashikuar e Rezervës Federale nuk ndodhi. Pas rritjes së normave në dhjetor i 2015, rritja e ardhshme ndodhi në muajin e fundit të vitit 2016.
 • Votimi i MB-së për t'u larguar nga Bashkimi Evropian, pati pasojat nga i ashtuquajturi vendim i Brexitit, që shtoi trazira në tregun e valutave dhe argjendi u bë më tërheqës.

Situata aktuale

 • Në mars çmimi i argjendit ra në 11,772$, niveli më i ulët që nga janari i vitit 2009.
 • Kërkesa nga vendet siç janë Kinë dhe Indi, ekonomitë e të cilave ishin në thelb e mbylljes për një periudhë të gjatë, ra. Vlerat e monedhave në tregjet në zhvillim gjithashtu kanë rënë së bashku me pjesën tjetër të ekonomisë globale dhe humbja e fuqisë blerëse në vendet ku argjendi ishte në kërkesë shkaktoi rënie të çmimit.
 • Nga marsi çmimi u rrit 41% për shkak të rënies së furnizimit dhe rritjes së kërkesës kryesisht nga Kina.
 • Vlerësohet se dy të tretat e furnizimit të argjendit ishte prekur nga mbyllet lidhur me COVID-19, ndërisa prodhuesit e mëdhenj, siç janë Meksikë dhe Peru kanë ndalur prodhim për një periudhë e gjatë, ndërsa Meksikë vetëm tani fillon procesin e rihapjes së minierave.
 • Ekonomitë më e madhe botërore filluan të rihapen, që e rriti kërkesë për argjend, për shkak të përdorimit industrial.


Burimi: Yahoo Finance

Që nga viti 2015 pas viteve të trazirës së madhe në tregun, çmimi hyri në fazë të konsolidimit dhe u stabilizua mes 14 dhe 20$ dhe në vetëm dy raste doli nga kanali i konsolidimit.

 • Në vitin 2016, çmimi përkohësisht u rrit mbi 20$ duke arritur nivelin 21,6$ për shkak të arsyeve tashmë të përmendura.
 • Në vitin 2020 çmimi ra në 11,8$ për shkak të mbylljes së ekonomisë globale.

Nga viti 2015 deri tani, çmimi i argjendit në 95% të numrit total të ditëve ishte mes 14 dhe 20$. Gjatë 1691 ditë në këtë periudhë, çmimi ishte mbi 20$ 28 ditë dhe poshtë 14$ 34 ditë.

Ju lutemi, vini re se rezultate të kaluara nuk garantojnë rezultate të ardhshme.

Çfarë ndodhi me paqëndrueshmërinë e argjendit?

 • Që nga fillimi i vitit 2015, paqëndrueshmëria ditore mesatare e çmimit ishte 0,93%.
 • Gjatë periudhës së vitit të kaluar paqëndrueshmëria më shumë se u dyfishua, dhe ky nivel u mbajti gjatë 30 ditëve të fundit dhe arriti 2,91%.
 • Kjo paqëndrueshmëri e madhe ditore mund të krijojë një mundësi tregtare për fitimet afatshkurtra.

Shembulli i llogaritjes bazuar në paqëndrueshmëri për 1.00 Lot (1 lot = 10000 njësi)

Gjëra që mund të kanë një ndikim pozitiv në çmimin

 • Rihapja e ekonomive kryesore globale do ta rrisë kërkesën për shkak të përdorimit të madh industrial të argjendit. Kina përdor sasi të mëdha të argjendit për prodhim të paneleve diellore, që është vetëm një nga shumë përdorime industriale të këtij metali. Qelizat diellore janë një komponent integral i disa makinave elektrike.
 • Çmimi aktual është ende poshtë kufirit të sipërme të kanalit të konsolidimit (20$), që jep hapësirë për rritje të mëtejshme në disa vitet e ardhshme.
 • Ekonomia globale parashikon një recesion, i cili do ta rrisë kërkesë për asete të strehës së sigurtë siç janë metale të çmuara.
 • Dallimi mes çmimit të arit dhe argjendit u rrit afër nivelit më të lartë, që sinjalizon se argjendi është i nënvlerësuar.

Përmbledhja teknike:

Çmimi i referencës: 16.60

Argjendi

Javore

Drejtimi i trendit

RRITJA

Rezistencë 3

20.00

Rezistencë 2

19.00

Rezistencë 1

18.33

Mbështetje 1

15.17

Mbështetje 2

14.60

Mbështetje 3

14.00

Shembulli i llogaritjes është në bazë të drejtimit të trendit ditor për 1.00 Lot*

Argjendi

ÇMIMET E REFERENCËS

Rezistencë 3

Rezistencë 2

Rezistencë 1

Mbështetje 1

Mbështetje 2

Mbështetje 3

Fitimi apo humbja në $

34,000.00

24,000.00

17,300.00

-14,300.00

-20,000.00

-26,000.00

Fitimi apo humbja në €**

31,004.92

21,885.83

15,776.04

-13,040.31

-18,238.19

-23,709.65

Fitimi apo humbja në £**

25,126.77

19,449.89

14,020.13

-11,588.89

-16,208.24

-21,070.72

Fitimi apo humbja në C$ **

47,060.76

33,219.36

23,945.62

-19,793.20

-27,682.80

-35,987.64

* 1.00 lot është ekuivalent me 10000 njësi
** Datë dhe orë të përdorura për llogari të kursit të këmbimit janë 13:30 GMT+1 dhe 26 05 2020
Fortrade këshillon përdorimin e opsioneve Stop-Loss dhe Take-Profit, ju lutëm, kontaktoni mbështetjen tuaj në lidhje me përdorimin e tyre.
*** Mbani mend se pozicionin në fitim mund ta mbyllni edhe nëse fitim është më i vogël sesa ishte propozuar.
**** Teknikë Trailing stop mund ta mbrojë fitimin - Kontaktoni mbështetjen për më shumë detaje.

Shpërndajeni me rrjetin tuaj
ARGJENDI Diagrami
Përditësimi i kohës: -
Më i lartë
Më i ulët
1M 5M H D W
Çmimet po ngarkohen..
Të gatshëm për tregtim?Filloni tani