CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 78% e llogarive të investitorëve mund të humbasin paratë kur tregtojnë me kontrata CFD. Duhet të merrni në konsideratë nëse mund të përballoni rrezikun e humbjes së parave tuaja.

Nafta e papërpunuar - 24/04/2020

Mikro analiza

24 prill, 2020

Vetëm për informacion të përgjithshëm. Nuk ka qëllim të japë këshilla për tregim apo investim. Kapitali juaj është në rrezik.

TRENDI AFATMESËM: RRITJA

 • Numri i ditor të pasagjerët në transport ajror në Kinë u rrit me 7.9% në prill në krahasim me marsin (mund të rritet kërkesë për karburant areoplani):

Rregullatori i aviacionit i Kinës tha të mërkurën (22 prill) se numri i pasagjerëve në aeroplanet u rrit me 7,9% këtë muaj, deri në 21 prill.

 • OPEC+ konsideron veprim: ministrat e OPEC+ kanë mbajtur thirrje të improvizuar të martën (21 prill) për ta folur për rrugën e çmimeve. A do të fillojnë me reduktim të prodhimit edhe përpara majit?

Organizata ka marrë një propozim nga Algjeria, e cila këtë vit e kryeson OPEC-in, për ta filluar me reduktimet e planifikuara menjëherë në vend të 1 majit, siç u planifikua. Grupi i OPEC+, që i kryesuar nga Arabia Saudite dhe Rusia i finalizuan të dielën planet për ta reduktuar ndjeshëm prodhimin e naftës me 9.7 milionë fuçi në ditë. Grupi, i njohur si OPEC+ tha se ra dakord të reduktojë prodhim me 9.7 milionë fuçi në ditë (bpd) në maj dhe qershor. Nga qershori 2020 deri në janar i 2021 OPEC+ do të reduktojë prodhimin me 8 milionë fuçi në ditë. Nga janari i 2021 deri në maj i 2022 OPEC+ do të reduktojë prodhimin me 6 milionë fuçi në ditë. Ndërkohë, Arabia Saudite tha se do të ketë vend edhe për shkurtime më të mëdha, por gjithçka do të varet nga varet nga prodhuesit e tjerë të përfshirë në marrëveshje.

 • Presidenti Donald Trum dëshirojë të shtojë 75 milionë fuçi të naftës Rezervës së naftës të SHBA-së, për t'u ndihmuar prodhuesve të depozitojnë tepricë të naftës

Ministria e energjisë është në procesin e dhënies me qira të disa prej rreth 75 milionë fuçish të hapësirës në dispozicion në Rezervën Strategjike të naftës kompanive të naftës për t'u ndihmuar të merren me rënien e magazinimit komercial, të shkaktuar nga rënia e kërkesës vendase për energji pas shpërthimit të pandemis së koronavirusit.

 • Australia e blen naftën nga Rezerva strategjike e naftës e SHBA-së me vlerë prej 94 milionë dollarë australianë

Ministri federal i energjisë, Angus Taylro, tha se qeveria do të përfitojë nga çmimi i naftës historikisht i ulët për ta ndërtuar "rezervë strategjike të naftës". Qeveria federale do të shpenzojë 94 milionë dollarë për rezervë të karburantit për ta forcuar rezervën kombëtare.

 • Administrata e Trumpit kërkojë t'i bëjë presion në Kinë për të blerë produkte të energjisë duke përfshirë edhe naftën, me vlerë prej 52 miliardë dollarësh.

Prodhuesit paralajmërojnë se Kina nuk e plotëson angazhimin e saj ndërsa po rrit blerjen e naftës së papërpunuar nga Rusia dhe Arabia Saudite. Kina sipas fazës së marrëveshjes nga janari duhet të blejë energji nga SHBA-ja me vlerë prej 52,4 miliardë dollarë gjatë dy viteve të ardhshme, por angazhimin e saj nuk e realizon, tha shoqata tregtare e SHBA-së.

 • Cili është çmimi i naftës që tre prodhues më të mëdhenj të naftës në botë nuk mund të durojnë? A do të mbijetojnë çmimin aq të ulët?

ARABIA SAUDITE (8,98 dollarë për fuçi): Nafta e Arabisë Saudite është më e lira për të prodhuar (taksat bruto, shpenzimet kapitale, kostot e prodhimit dhe transportit) në botë, sipas broshurës së Aramco IPO të vitit të kaluar. Në fakt, me teknologjitë e reja të shpimit, kostot e prodhimit në Arabi Saudite janë ulur edhe më tej në disa fusha nafte, siç është edhe fusha më e madhe botërore, Shaybah.

SHBA(23,35 dollarë për fuçi për naftë argjilore): Për shembull, nafta argjilore në SHBA kushton 23,35 dollarë për fuçi (dhe 20,99 dollarë koston nafta jo-argjilore), sipas Administratës së Informaionit të Energjisë (EIA). Megjithatë, prodhimi i naftës argjilore është shumë i shtrenjtë, kështu që çmimi më i ulët lëviz mes 20 dhe 25 dollarësh për fuçi, por kjo do të thotë se disa modeleve të biznesit do të jenë në problem në të ardhmën e afërt, dhe në afatgjatë mund të përballohen me falimentimin.

RUSIA (19,21 dollarë për fuçi): Kostot mesatare të prodhimit në Rusi janë 19,21 dollarë për fuçi, sipas EIA-së së SHBA-së.

 • Parashikim afatmesëm teknik

Linja e referencës:

11.00

Rezistencë 3:

23.00

Rezistencë 2:

20.00

Rezistencë 1:

16.10

Mbështetja 1:

6.00

Mbështetja 2:

5.00

Mbështetja 3:

4.00

Shembulli i llogaritjes është në bazë të drejtimit të trendit ditor për 1.00 Lot*

NAFTA E PAPËRPUNUAR

ÇMIMET E REFERENCËS

Rezistencë 3

Rezistencë 2

Rezistencë 1

Mbështetje 1

Mbështetje 2

Mbështetje 3

Fitimi apo humbja në $

12,000.00

9,000.00

5,100.00

-5,000.00

-6,000.00

-7,000.00

Fitimi apo humbja në €**

11,164.35

8,373.26

4,744.85

-4,651.81

-5,582.17

-6,512.54

Fitimi apo humbja në £**

9,066.75

7,309.05

4,141.80

-4,060.58

-4,872.70

-5,684.82

Fitimi apo humbja në C$**

16,905.36

12,679.02

7,184.78

-7,043.90

-8,452.68

-9,861.46

* 1.00 lot është ekuivalent me 1000 njësi
** Datë dhe orë të përdorura për llogari të kursit të këmbimit janë 10:46 GMT+1 dhe 24 04 2020
Fortrade këshillon përdorimin e opsioneve Stop-Loss dhe Take-Profit, ju lutëm, kontaktoni mbështetjen tuaj në lidhje me përdorimin e tyre.
*** Mbani mend se pozicionin në fitim mund ta mbyllni edhe nëse fitim është më i vogël sesa ishte propozuar.
**** Teknikë Trailing stop mund ta mbrojë fitimin - Kontaktoni mbështetjen për më shumë detaje.

PIKËPAMJA AFATGJATE: PRITJE PAS KRIZËS SË KORONAVIRUSIT (fundi i vitit 2020 deri në gjysmën e parë të vitit 2021)

TRENDI AFATGJATË: RRITJA

RIMËKËMBJA EKONOMIKE E PRITUR:

 • FONDI MONETAR NDËRKOMBËTAR (FMN) MENDON QË ËSHTË E MUNDSHME EKONOMI TË FILLOJNË TË RIHAPIN NË TREMUJORIN E DYTË TË VITIT 2020. FMN-ja tha se pritet që ekonomia globale të bjerë me 3% gjatë vitit 2020 për shkak të rënies së aktivitetit, që është shkaktuar nga koronavirusi, dhe që kjo do të jetë rënia më e madhe që nga depresioni i madh i vitit 1930. FMN-ja në Pritje e saj për ekonominë botërore për vitin 2020 parashikoi rimëkëmbje të pjesshme në vitin 2021, duke pritur që ekonomia të rritet me 5,8%. Parashikimet e FMN-së supozojnë se shpërthimi i koronavirusit do të arrijë kulmin në shumicën e vendeve gjatë tremujorit të dytë të këtij viti, de të fillojë të bjerë gjatë gjysmës së dytë, ndërsa mbyllja e bizneseve dhe masa të tjera do të lehtësojnë gradualisht. FMN-ja gjithashtu tha se parashikimet i shënoi pasiguria ekstreme dhe se rezultatet mund të ishin shumë më e këqija, që varet nga rrjedhës së epidemisë.

ANA E KËRKESËS:

 • ME RIHAPJE GRADUALE TË EKONOMIVE, EDHE PARASHIKIME LIDHUR ME KËRKESË PËR NAFTË PËRMIRËSOJNË. Kur ekonomitë anembanë botës do të fillojnë të rihapen mund të presim edhe rritje graduale të kërkesës për naftë. Kjo mund të heqë presion në kapacitet e magazinimit të naftës, si rezerva globale do të fillojë të pakësohen. India ka zgjeruar hapje deri në 3 maj në përpjekje ta frenojë përhapjen e koronavirusit. Mund të presim edhe që ekonomia e saj të rihapet. India është kosumatori i tretë më i madh i naftës në botë, pas SHBA-së dhe Kinës. Kina tashmë ka filluar ta rihapë ekonominë e saj, ndërisa SHBA planifikon ta fillojë rihapjen në fillim të majit 2020. Për këtë arsye mund të presim që dallimi mes ofertës dhe kërkesës të pakësohet, që mund të jetë gjëra pozitive për çmimin e naftës.

ANA E OFERTËS:

 • PRODHUESIT I OPEC+, TË UDHËHEQUR NGA ARABIA SAUDITE DHE RUSIA DO TË FILLOJNË TA REDUKTOJNË PRODHIMIN DERI NË MAJ TË VITIT 2022. Grupi i OPEC+, që i kryesuar nga Arabia Saudite dhe Rusia i finalizuan të dielën planet për ta reduktuar ndjeshëm prodhimin e naftës me 9.7 milionë fuçi në ditë. Grupi, i njohur si OPEC+ tha se ra dakord të reduktojë prodhim me 9.7 milionë fuçi në ditë (bpd) në maj dhe qershor. Nga qershori 2020 deri në janar i 2021 OPEC+ do të reduktojë prodhimin me 8 milionë fuçi në ditë. Nga janari i 2021 deri në maj i 2022 OPEC+ do të reduktojë prodhimin me 6 milionë fuçi në ditë. TË TJERA G-20: SHBA, Brazili dhe Kanadaja do të shtojnë 3.7 milionë fuçi pese prodhimi i tyre bie. Ndërkohë, Arabia Saudite tha se do të ketë vend edhe për shkurtime më të mëdha, por gjithçka do të varet nga varet nga prodhuesit e tjerë të përfshirë në marrëveshje. Për këtë arsye mund të presim që dallimi mes ofertës dhe kërkesës të pakësohet, që mund të jetë gjëra pozitive për çmimin e naftës.
 • Parashikim afatgjatë teknik

Linja e referencës:

11

Rezistencë 3:

50

Rezistencë 2:

40

Rezistencë 1:

30

Mbështetja 1:

6

Mbështetja 2:

5

Mbështetja 3:

4

Shembulli i llogaritjes është në bazë të drejtimit të trendit ditor për 1.00 Lot*

NAFTA E PAPËRPUNUAR

ÇMIMET E REFERENCËS

Rezistencë 3

Rezistencë 2

Rezistencë 1

Mbështetje 1

Mbështetje 2

Mbështetje 3

Fitimi apo humbja në $

39,000.00

29,000.00

19,000.00

-5,000.00

-6,000.00

-7,000.00

Fitimi apo humbja në €**

36,284.13

26,980.51

17,676.89

-4,651.81

-5,582.17

-6,512.54

Fitimi apo humbja në £**

29,466.95

23,551.39

15,430.22

-4,060.58

-4,872.70

-5,684.82

Fitimi apo humbja në C$**

54,942.42

40,854.62

26,766.82

-7,043.90

-8,452.68

-9,861.46

* 1.00 lot është ekuivalent me 1000 njësi
** Datë dhe orë të përdorura për llogari të kursit të këmbimit janë 10:46 GMT+1 dhe 24 04 2020
Fortrade këshillon përdorimin e opsioneve Stop-Loss dhe Take-Profit, ju lutëm, kontaktoni mbështetjen tuaj në lidhje me përdorimin e tyre.
*** Mbani mend se pozicionin në fitim mund ta mbyllni edhe nëse fitim është më i vogël sesa ishte propozuar.
**** Teknikë Trailing stop mund ta mbrojë fitimin - Kontaktoni mbështetjen për më shumë detaje.

Shpërndajeni me rrjetin tuaj
NAFTA Diagrami
Përditësimi i kohës: -
Më i lartë
Më i ulët
1M 5M H D W
Çmimet po ngarkohen..
Të gatshëm për tregtim?Filloni tani