CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 73% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U LISTOPADU 2019 - 30/09/2019

Mikro analiza

30 rujan, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

GEOPOLITIKA

SVJETSKI TRGOVINSKI RAT

 • Trgovinski pregovori između SAD i Kine nastavljaju se 10. listopada

Trgovinski pregovori između Sjedinjenih Država i Kine trebali bi se nastaviti 10. listopada u Washingtonu, objavio je CNBC krajem rujna. Uoči početka nove runde pregovora objavljene su vesti da Trumpova administracija razmatra delistiranje kineskih tvrtki sa američkih burzi. Međutim, Bloomberg je kasnije objavio da Sjedinjene Države trenutačno ne planiraju zabraniti kineskim tvrtkama da svoje dionice nude na američkim burzama. U međuvremenu, također je objavljeno da Sjedinjene Države vjerojatno neće produžiti izuzeće kojim se američkim firmama odobrava prodaja komponenti kineskoj tvrtki Huawei. Ovaj izvještaj izaziva zabrinutost da će velesile imati dosta teškoća na putu ka postizanju trgovinskog sporazuma prilikom sastanka u Washingtonu ovog listopada.

Mogući utjecaj: Možemo očekivati da će daljnji razvoj situacije utjecati na kretanje američkog dolara, kao i eura, australskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svjetske dionice, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, također će vjerojatno ostati pod pritiskom. Također se očekuje povećana volatilnost cijene zlata.

SAD

 • Istražni postupak protiv predsjednika Trumpa se nastavlja

Istražni postupak Zastupničkog doma Kongresa protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se tiče njegove uporabe stranih sila radi istrage domaćeg političkog rivala nastavit će se u listopadu. Uzbunjivač iz obavještajne službe SAD koji je iznio optužbe na račun predsjednika u listopadu će dati svoje svjedočenje. Žalba uzbunjivača tiče se telefonskog razgovora 25. srpnja u kojem je Trump tražio od ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, jednog od vodećih kandidata iz redova Demokrata za predsjedničke izbore 2020. godine, kao i njegovog sina Huntera, koji je bio član odbora ukrajinske plinske tvrtke. Demokrate su optužila Trumpa da vrši pritisak na američkog saveznika kako bi diskreditirao političkog rivala za ličnu dobit. Trumpov telefonski poziv 25. srpnja uslijedio je nakon što je zamrznuo skoro 300 milijuna dolara namijenjenih kako bi se Ukrajini pružila pomoć u borbi sa separatistima u istočnom dijelu države koje podržava Rusija. Pomoć je kasnije ipak pružena. Odbor za obavještajnu službu Zastupničkog doma vodi istražni postupak. Istraga Zastupničkog doma, u kojoj većinu drže Demokrate, mogla bi dovesti do odobravanja zahtjeva za smjenu predsjednika, nakon čega Senat, u kojem većinu drže Republikanci, treba odlučiti hoće li predsjednik biti razriješen dužnosti ili ne.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

BREXIT

 • Da li će Velika Britanija uspjeti postići sporazum sa EU prije Brexita u listopadu?

Velika Britanija i Europska unija nedavno su razmatrale nekoliko opcija, ali je britanska vlada naglasila kako ove opcije ne predstavljaju njen službeni stav. Premijer Boris Johnson će do kraja tjedna koji počinje 7. listopada znati postoji li mogućnost da se postigne dogovor o Brexitu, nakon što podnese svoj prijedlog. Ukoliko sporazum bude moguć, premijer i lideri EU će ga potpisati na specijalnom samitu 17. i 18. listopada. Međutim, mnogi sumnjaju da će Boris Johnson biti u mogućnosti postići sporazum na vrijeme. Premijer je insistirao kako želi postići sporazum sa EU, te kako radi sve što može s ciljem postizanja istog. Međutim, također je naglasio kako će Velika Britanija 31. listopada napustiti EU, sa ili bez sporazuma. Premijer insistira da od Bruxellesa neće tražiti još jedno produženje krajnjeg roka, iako ga novi zakon na to primorava. Međutim, u isto vrijeme tvrdi kako će se držati slova zakona.

Mogući utjecaj: Volatilnost britanske funte.

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

 • Saudijski princ upozorava na eskalaciju sa Iranom

Saudijski princ je tokom prijenosa uživo upozorio kako bi cijena nafte mogla naglo skočiti ukoliko se svijet ne ujedini protiv Irana, ali je naglasio kako mu je draže političko, a ne vojno rješenje. Prijestolonaslijednik je tijekom intervjua krajem rujna izjavio kako se složio sa američkim državnim sekretarom Mikeo Pompeom da napadi 14. rujna u kojima su oštećena najveća naftna postrojenja na svijetu predstavljaju ratni čin Irana. Ovim napadima svjetska opskrba naftom privremeno je smanjena za 5%. Međutim, princ je naglasio kako mu je draže mirno rješenje, jer bi rat između Irana i Saudijske Arabije izazvao kolaps svjetskog gospodarstva. Sjedinjene Države, europske sile i Saudijska Arabija su za napade optužile Iran. Teheran je negirao bilo kakvu umiješanost u incident. Umjesto toga, Hutski pobunjenici iz Jemena, koje Iran podržava, preuzeli su odgovornost za napade.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte i zlata

TRŽIŠTE NAFTE

 • Saudi Aramco obnovio kapacitet proizvodnje na razine prije napada

Tvrtka Saudi Aramco je obnovila kapacitet naftne proizvodnje na 11,3 milijuna barela dnevno, razinu proizvodnje prije napada 14. rujna, objavio je reuters krajem mjeseca. Osim toga, ljudi upoznati sa situacijom u tvrtki Aramco za Bloomberg su izjavili kako se Saudijska Arabija oporavlja od napada 14. rujna brže nego što je to bilo očekivano. Pun kapacitet proizvodnje postignut je tjedan dana ranije u odnosu na najave Saudijske Arabije.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte

SEZONA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA AMERIČKIH TVRTKI (listopad-studeni)

Kao i obično, sezona objavljivanja izvještaja o zaradama tvrtki u SAD biće u središtu tržišne pažnje. Izvještaji za treće tromjesečje privući će pažnju ulagača. Tempo objavljivanja izvještaja ubrzat će se nakon 15. listopada. Sezona počinje sa bankarskim sektorom: Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs i Morgan Stanley su prvi u redu. Među najznačajnijim tvrtkama koje će tijekom listopada također objaviti izvještaje o tromjesečnoj zaradi izdvajamo Netflix, Microsoft Corporation, Paypal, Intel, Apple Inc., McDonald’s Corporation, Alphabet i Amazon.com Inc..

Mogući utjecaj: Američke dionice i indeksi

SREDIŠNJE BANKE

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Europske središnje banke (24. listopada)

Europska središnja banka je snizila kamatnu stopu i neočekivano obnovila program kvantitativnog popuštanja kako bi potakla gospodarski rast. Banka je na konferenciji u Frankfurtu u rujnu saopćila da će sniziti depozitnu kamatnu stopu za 0,1%, sa -0,4% na -0,5%, te da će od rujna početi kupovati obveznice u mjesečnoj vrijednosti od 20 milijardi eura. ECB također planira uvesti sustav olakšica za komercijalne banke kako bi smanjila teret negativnih kamatnih stopa, što je mjera koju su već koristili Japan i Danska. Mario Draghi, šef ECB-a, ove jeseni će napustiti svoju poziciju i zamijenit će ga Christine Lagard, šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Mogući utjecaj: Volatilnost eura (EUR).

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Središnje banke Turske (24. listopada)

Središnja banka Turske je u rujnu snizila kamatnu stopu za 3,25% na razinu od 16,5%, što predstavlja drugo "popuštanje" monetarne politike u dva mjeseca. Banka želi potaći gospodarstvo koja je nedavno palo u recesiju, a pad stope inflacije to joj i omogućava. Nedavni pad inflacije i opći trend obaranja kamatnih stopa diljem svijeta pružili su podršku turskoj liri i omogućili banki nastaviti sa obaranjem kamatne stope.

Mogući utjecaj: Volatilnost turske lire (TRY).

 • Sastanak o monetarnoj politici Federalnih rezervi SAD-a (30. listopada)

Središnja banka SAD je u rujnu snizila kamatnu stopu svega drugi put od 2008. godine zbog zabrinutosti koju izazivaju usporavanje svjetskog gospodarskog rasta i trgovinski rat. Federalne rezerve su, u skladu sa očekivanjima, snizile raspon kamatne stope za 0,25% na 1,75%-2%. Banka je saopćila kako je cilj sniženja pružanje podrške američkom gospodarstvu u ovom periodu neizvjesnosti. Međutim, odluka nije doneta jednoglasno, a članovi odbora se ne slažu ni po pitanju buduće monetarne politike. Sedam članova Federalnog odbora za otvoreno tržište, uključujući i šefa banke, Powella, glasovali su u korist sniženja kamatne stope u rujnu. Dva člana su se zalagala za održavanje stope neizmijenjene, dok je jedan član zastupao stav da kamatnu stopu treba sniziti u većoj mjeri.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Banke Japana (31. listopada)

Banka Japana je nagovijestila da bi mogla sniziti kamatnu stopu nakon sljedećeg sastanka zbog rizika od posustajanja rasta stope inflacije prema ciljanoj razini. Za razliku od Europske središnje banke i Federalnih rezervi, Banka Japana u rujnu nije promijenila kamatnu stopu. Međutim, guverner Haruhiko Kuroda je izjavio kako će banka tijekom sastanka 30-31. listopada pažljivije proučiti svjetsku ekonomsku situaciju i protekcionističke mjere u inozemstvu. Stopa inflacije je nedavno opala ispod 1%, dok ciljana razina iznosi 2%. Banka Japana je u svojom seopćenju iznijela kako će posebnu pažnju posvetiti mogućem posustajanju rasta inflacije na putu ka ciljanoj razini.

Mogući utjecaj: Volatilnost japanskog jena (JPY)

EKONOMSKI KALENDAR

 • Podaci sa tržišta rada SAD (rujan) (4. listopada u 14:30 časova)

Rast zaposlenosti je u kolovozu nastavio sa postepenim rastom, sa svega 130.000 novih radnih mjesta, prije svega zahvaljujući privremenom zapošljavanju popisnih radnika. Rast je bio manji od očekivanih 150.00 novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 3,7%, u skladu sa očekivanjima. Rast plaća je i dalje solidan, sa prosječnim rastom stanice od 0,4% na mjesečnoj, i od 3,2% na godišnjoj razini.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Govor predsjednika Federalnih rezervi, Jeromea Powella (4. listopada u 20:00)

Predsjedavajući Federalnih rezervi, Jerome Powell, održat će govor. Kao šef FED-a, institucije koja kontrolira razinu kamatne stope, ima veći utjecaj na američki dolar od bilo koje druge osobe na planeti. Ulagači pažljivo prate njegove govore jer mogu sadržati nagovještaje o budućoj monetarnoj politici SAD.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Inflacija u SAD (rujan) (10. listopada u 14:30 časova)

Rast potrošačkih cijena u kolovozu je usporio, zabilježivši 0,1%, zbog značajnog pada u cijeni benzina i drugih energenata. S obzirom na kontinuirani pad cijena energenata, opći rast cijena na godišnjoj razini povukao se na 1,7%. Bazna inflacija, koja ne obuhvaća volatilne cijene hrane i energenata, zabilježila je 0,3% na mjesečnoj, i 2,4% na godišnjoj razini.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Maloprodaja u SAD (rujan) (16. listopada u 14:30 časova)

Maloprodaja u SAD je u kolovozu porasla više nego što je to bilo očekivano, što ukazuje na solidne izdatke potrošača koji nastavljaju podržavati umjereni gospodarski rast. Maloprodaja je prošlog mjeseca porasla za 0,4%, prije svega zbog veće potražnje za motornim vozilima, građevinskim materijalom, zdravstvenom zaštitom i hobijima. Podaci za kolovoz pozitivno su revidirani sa 0,7% na 0,8%. Ekonomisti iz Reutersove ankete su predviđali da će u rujnu maloprodaja porasti za 0,2%. Ako se iz računice izbace automobili, benzin, građevinski materijal i prehrambene usluge, maloprodaja je prošlog mjeseca porasla za 0,3%, uz blagu negativnu reviziju sa srpanj na 0,9%.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada