CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U SIJEČNJU 2020 - 30/12/2019

Mikro analiza

30 prosinac, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

 • Indeks menadžera nabavke (PMI) instituta ISM u sektoru tvorničke proizvodnje (prosinac) (3. siječnja u 16:00)

Tvornička aktivnost je u studenom nastavila zaostajati uslijed opadanja zaliha i novih narudžbi. Indeks je zabilježio 48,1 naspram očekivanih 49,4 i ispod 48,3 poena zabilježenih prethodnog mjeseca. Očitavanje ispod razine 50 predstavlja kontrakciju. Studeni je bio četvrti mjesec za redom kako tvornička aktivnost opada.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će on i Xi Jinping potpisati trgovinski sporazum početkom siječnja 2020.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak izjavio kako će kineski predsjednik Xi Jinping i on učestvovati na ceremoniji potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma. "Da, imat ćemo ceremoniju potpisivanja", izjavio je Trump pred novinarima. "Kada se budemo sastali, doći će i do toga. I to planiramo uskoro, jer želimo da to bude obavljeno. Dogovor je postignut, samo je trenutačno u fazi prevođenja". Predstavnik za trgovinu Sjedinjenih Država, Robert Lighthizer, 13. prosinca je izjavio kako će predstavnici obje države potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma prvog tjedna siječnja. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Geng Chuang, krajem prosinca je izjavio kako obje strane održavaju bliske kontakte. Peking još nije potvrdio konkretne točke sporazuma koje su objavili američki dužnosnici. Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine je krajem prosinca saopćio kako će detalji sporazuma biti objavljeni nakon ceremonije potpisivanja.

Mogući utjecaj: Možemo očekivati da će daljnji razvoj situacije utjecati na kretanje američkog dolara, kao i eura, australskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svjetske dionice, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, također će vjerojatno ostati pod pritiskom. Također se očekuje povećana volatilnost cijene zlata.

 • Podaci o tržištu rada SAD (prosinac) (10. siječnja u 14:30 časova)

Tržište rada je u studenom zabilježilo sjajne rezultate, sa naglim porastom u broju radnih mjesta van poljoprivrede od 266.000 i padom stope nezaposlenosti na razinu 3,5%. Rezultat je bio znatno bolji od tržišnih očekivanja. Ekonomisti u anketi koju je sproveo Dow Jones smatrali su da će broj radnih mjesta porasti za 187.000, te da će stopa nezaposlenosti ostati neizmijenjena na razini od 3,6%. Prosječna satnica je porasla za 3,1% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prosječni radni tjedan ostao isti sa 34,4 radnih sati. Ekonomisti su očekivali rast satnice od 3%.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Inflacija u SAD (prosinac ) (14. siječnja u 14:30 časova)

Potrošačke cijene u SAD u studenom su porasle više nego što je to bilo očekivano. Ministarstvo rada je u prosincu objavilo kako je indeks potrošačkih cijena porastao (CPI) za 0,3% prošlog mjeseca jer su kućanstva plaćala veću cijenu benzina. Indeks je u listopadu ostvario rast od 0,4%. U 12 mjeseci do studenog, CPI je porastao za 2,1% nakon što je u listopadu zabilježio rast od 1,8%. Ekonomisti u anketi koju je sproveo Reuters, predviđali su rast od 0,2% na mjesečnoj, i od 2,0% na godišnjoj razini. Ako se izuzmu volatilne cijene hrane i energenata, CPI je ojačao za 0,2%, isto kao i u listopadu. U 12 mjeseci do studenog, bazni CPI je ostvario rast od 2,3%, slično kao i u listopadu.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • SEZONA OBJAVLJIVANJA IZVJEŠTAJA O TROMJESEČNIM ZARADAMA TVRTKI U SAD (14. siječnja - 26. veljače)

Kao i obično, sezona objavljivanja izvještaja o zaradama tvrtki u SAD biće u središtu tržišne pažnje. Izvještaji za četvrto tromjesečje privući će pažnju ulagača. Tempo objavljivanja izvještaja ubrzat će se nakon 14. siječnja. Sezona počinje sa bankarskim sektorom: Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs i Morgan Stanley su prvi u redu. Među najznačajnijim tvrtkama koje će tijekom siječnja također objaviti izvještaje o tromjesečnoj zaradi izdvajamo Netflix, Microsoft Corporation, Paypal, Intel, Apple Inc., McDonald’s Corporation, Boeing Co. i Amazon.com Inc..

Mogući utjecaj: Američke dionice i indeksi

 • Maloprodaja u SAD (prosinac ) (16. siječnja u 14:30 časova)

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama u studenom je porasla manje nego što je to bilo očekivano. Ministarstvo trgovine saopćilo je u prosincu da je maloprodaja tijekom prethodnog mjeseca porasla za 0,2%. Podaci za listopad pozitivno su revidirani sa 0,3% na 0,4%. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će maloprodaja u studenom porasti 0,5%. U poređenju sa studenim prošle godine, maloprodaja je porasla za 3,3%. Ako se iz računice izbaci prodaja automobila, goriva, građevinskog materijala i prehrambenih usluga, maloprodaja je prošlog mjeseca porasla za 0,1%, nakon rasta od 0,3% u listopadu.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Središnje banke Turske (16. siječnja)

Središnja banka Turske u studenom je iznenadila učesnike na tržištu velikim sniženjem kamatne stope, ali je nagovijestila da se trenutačni ciklus naglih sniženja možda bliži kraju s obzirom na stabilizaciju turske lire. Odbor banke je oborio kamatnu stopu sa 14% na 12%, više nego što je to bilo očekivano. U saopćenju nakon sastanka, Odbor za monetarnu politiku sugerirao je da se ciklus agresivnog obaranja kamatne stope bliži kraju s obzirom da stopa inflacije opada i da gospodarstvo izlazi iz recesije. Turska inflacija je opala sa razine od 25% na koju se popela pod utjecajem prošlogodišnje valutne krize. Međutim, nakon što se nedavno spustila na jednoznamenkaste razine, inflacija je u studenom ponovno porasla na 10,6%. Guverner središnje banke, Murat Uysal, saopćio je kako je monetarna politika osmišljena tako da realna kamatna stopa prati postojeći trend stope inflacije. Banka je počela sa obaranjem kamatnih stopa u srpnju, nakon što je u rujnu prošle godine podigla referentnu kamatnu stopu na 24% kada je gospodarstvo upalo u recesiju. Nakon tri uzastopna tromjesečja kontrakcije, tursko gospodarstvo je zabilježilo rast od 0,9% na godišnjoj razini u trećem tromjesečju, što sugerira da se negativni utjecaj valutne krize prošle godine uslijed kojeg je turska lira izgubila 30% svoje vrijednosti privodi kraju.

Mogući utjecaj: Volatilnost turske lire (TRY).

 • Svetski ekonomski forum: Godišnji sastanak u Davosu, Švicarska (21-24. siječnja)

Svjetski ekonomski forum je objavio teme i detalje 50. godišnjeg sastanka koji se održava 21-24. siječnja u Davosu, Švicarska. Tema sastanka će biti "Dioničari za kohezivan i održiv svijet". Sastanak će okupiti 3000 učesnika sa svih krajeva svijeta sa ciljem davanja konkretnog značenja "dioničarskom kapitalizmu", i pružanjem vladama i međunarodnim institucijama pomoći u praćenju napretka ka postizanju Pariškog sporazuma i Ciljeva za održivi razvoj, pri čemu se također teži ka ostvarivanju diskusija na temu tehnologije i trgovine.

Američki predsjednik Donald Trump planira učestvovati u Svjetskom ekonomskom forumu 2020. godine, kako su navela četiri dužnosnika iz vlade, dok se britanski premijer Boris Johnson odlučio ne pojaviti. Događaj u Švicarskoj koji će se održati 21-24. siječnja će biti prilika za Trumpa da se pohvali rekordnim ostvarenjima na polju gospodarstva uoči izbora 2020. godine i smatra se kako će to biti jedno od rijetkih međunarodnih posjeta predsjednika SAD prije nego što počne izborna kampanja. Američki ministar financija, Steven Mnuchin, planira posjetiti Davos zajedno sa Trumpom, saopćila je osoba upoznata sa ovim pitanjem.

Mogući utjecaj: Volatilnost zlata

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Banke Japana (21. siječnja)

Banka Japana je u prosincu odlučila nastaviti sa politikom izrazitog monetarnog "popuštanja" unatoč znacima da je japansko gospodarstvo počela usporavati nakon podizanja potrošačkog poreza u listopadu. Nakon dvodnevnog sastanka, odbor banke odlučio je zadržati kratkoročnu kamatnu stopu od -0,1% i ciljanu razinu dugoročne stope od oko 0%. Banka će također nastaviti sa programom masovne kupnje obveznica. Guverner banke, Haruhiko Kuroda, saopćio je kako je banka spremna dodatno sniziti već negativnu kratkoročnu kamatnu stopu ukoliko to bude neophodno.

Mogući utjecaj: Volatilnost japanskog jena (JPY)

 • Sastanak povodom monetarne politike Europske središnje banke (23. siječnja)

Europska središnja banka (ECB) je u prosincu zadržala kamatnu stopu neizmijenjenu, nakon prvog sastanka banke kojim je predsjedavao novi šef banke, Christine Lagarde. Upravni odbor je glasovao u korist održavanja depozitne stope na povijesnom minimumu od -0,5% u skladu sa tržišnim očekivanjima. U saopćenju banke stoji kako će trenutačne ili niže razine ostati na snazi sve dok ne dođe do značajnijeg oporavka stope inflacije prema ciljanoj razini od 2%, kao i dugoročnije stabilizacije stope u blizini ciljane razine. Saopćenje također potvrđuje kako će program kupnje obveznica koji je započet u studenom ostati na mjesečnoj razini od 20 milijardi eura (22,3 milijarde dolara), kao i da će biti na snazi koliko god to bude potrebno. ECB predviđa godišnji rast BDP-a u euro zoni od 1,2% u 2019. godini, 1,1% u 2020. godini i 1,4% u 2021. i 2022. godini, što predstavlja pozitivnu reviziju u odnosu na predviđanja u rujnu. Stopa inflacije je također pozitivno revidirana za 0,1% u 2020. godini, na 1,4%, dok se u 2021. i 2020. godini očekuje stopa inflacije od 1,6%.

Mogući utjecaj: Volatilnost eura (EUR).

 • Sastanak o monetarnoj politici Federalnih rezervi SAD-a (29. siječnja)

Federalne rezerve su zadržale kamatnu stopu neizmijenjenu nakon dvodnevnog sastanka u prosincu i nagovijestile kako u 2020. godini vjerojatno neće mijenjati kamatnu stopu s obzirom na nisku stopu inflacije. FED je ove godine snizio referentnu kamatnu stopu tri puta, i Federalni odbor za otvoreno tržište u prosincu je zadržao ciljani raspon kamatne stope od 1,5% do 1,75% u skladu sa općim tržišnim očekivanjima. U saopćenju kojim se objašnjava odluka, odbor je nagovijestio kako će monetarna politika ostati neizmijenjena u narednom periodu, ali će zvaničnici nastaviti aktivno pratiti tržišne uvjete i razvoj situacije. Odluka je bila jednoglasna, za razliku od prethodnog sastanka kada je odbor imao podijeljene stavove o budućoj monetarnoj politici.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Središnje banke Engleske (30. siječnja)

Banka Engleske je u prosincu zadržala kamatnu stopu neizmijenjenu na razini od 0,75% sa 7 glasova za, i 2 glasa protiv. Predviđanja za rast BDP-a u Velikoj Britaniji u četvrtom tromjesečju 2019. godine snižena su na 0,1% u odnosu na 0,2% u studenom, što odražava negativne ekonomske uvjete na koje su nedavni podaci ukazivali. Odbor za monetarnu politiku banke jednoglasno je odobrio program kupnje obveznica koji trenutačno iznosi 435 milijardi funti (569,62 milijarde dolara) mjesečno u državnom dugu, i 10 milijardi funti u korporativnim obveznicama. Dva člana odbora, Jonathan Haskel i Michael Sanders, glasovali su u korist sniženja kamatne stope na 0,5%, kao što je to bio slučaj i u studenom.

Mogući utjecaj: Volatilnost britanske funte.

 • Poslanici Britanskog parlamenta odobrili su plan premijera Borisa Johnsona o napuštanju EU 31. siječnja

Britanski parlament je podržao plan premijera Borisa Johnsoa prema kojem Ujedinjeno Kraljevstvo treba napustiti Europsku uniju 31. siječnja. Njih 358 glasovalo je za, dok je 234 glasovalo protiv, što čini većinu od 124 sjedišta u korist Zakona o napuštanju EU. Zakonom se zabranjuje produživanje perioda tranzicije, tijekom kojeg UK nije u okviru unije, ali prati mnoga od njenih pravila, nakon 2020. godine. Premijer je izjavio kako je država sada "jedan korak bliže Brexitu". Premijer Johnson insistira da trgovinski sporazum sa EU treba biti postignut do kraja perioda tranzicije, ali mnogi kritičari tvrde kako je to neostvarivo. Članovi parlamenta također su odobrili raspored za dodatnu diskusiju na temu zakona od tri dana 7., 8. i 9. siječnja. Vlada tvrdi kako će zakon biti ratificiran do 31. siječnja, krajnjeg roka za Brexit. Zakonom će na snagu stupiti sporazum o Brexitu koji je premijer postigao sa EU u listopadu.

Mogući utjecaj: Volatilnost britanske funte.

SAD

 • Trump traži da suđenje protiv njega u Senatu počne što prije u siječnju

Nakon što je glasnogovornica Zastupničkog doma, Nensy Pelosi, izjavila kako neće proslijediti proces za smjenu predsjednika Trumpa u Senat dok ne dozna kako Republikanci planiraju voditi proces, američki predsjednik je rekao kako želi da se suđenje u Senatu pokrene što je prije moguće. Američki predsednik Donald Trump će prepustiti sudbinu svoje pozicije predsjednika osobi koja je naširoko poznata kao odličan pregovarač. Vođa senatske većine, Mitch McConnell, samoproklamovan kao "personifikacija smrti", već dugo vremena predstavlja prepreku inicijativama Demokrata, i prihvatit će ulogu branioca na suđenju u siječnju. Donald Trump je u prosincu 2019. godine postao treći američki predsjednik čiju je smjenu zahtijevao Zastupnički dom. Naime, predsjednik je službeno optužen da je zlouporabio ovlasti i ometao rad Kongresa. Dvije optužnice uglavnom su prihvaćene glasovima Demokrata koji drže većinu u Zastupničkom domu. Prema proceduri, u siječnju će uslijediti suđenje u Senatu, gdje većinu drže Republikanci, što za Trumpa predstavlja znatno povoljnije okruženje. Za smjenu predsjednika potrebna je većina od dvije trećine Senata koji broji 100 članova, što znači da bi se barem 20 Republikanaca moralo pridružiti Demokratama i glasovati protiv Trampa, a nijedan od njih nije nagovijestio kako bi to mogao uraditi.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

 • Prosvjedi protiv vlade u Iraku

Prosvjednici su upali u naftno polje Nasirija u južnom Iraku u subotu i natjerali radnike da prekinu opskrbu električnom energijom čime je do daljnjeg prekinuta proizvodnja, izjavilo je obezbeđenje postrojenja.

Ovo naftno polje daje 90.000 barela nafte dnevno. Prosvjednici su vikali "ako nema domovine, nema ni nafte", prilikom zatvaranja postrojenja. Masovni protesti u Iraku traju od 1. listopada, a prosvjednici, većinom mladi ljudi, zahtjevaju promenu političkog sustava za koji tvrde da je korumpiran do srži i uzrok siromaštva većeg djela države. Više od 450 ljudi je ubijeno.

Prekid proizvodnje na polju Nasirija u subotu neće utjecati na izvoz i proizvodnju države, saopćilo je ministarstvo nafte u nedjelju. Irak će povećati proizvodnju sa naftnog polja u Basri kako bi nadoknadio nedostatak isporuka sa Nasirije, stoji u saopćenju ministarstva u kojem se također naglašava kako je prekid operacija privremen.

Ovo je prvi put da su prosvjednici uzrokovali obustavu rada cijelog jednog naftnog polja, iako su ranije blokirali ulaze u rafinerije i naftne luke. Gospodarstvo Iraka sa oslanja na izvoz nafte koji obuhvaća prijeko 90% prihoda ove države, drugog najvećeg proizvođača u okviru kartela OPEC. Na ovom naftnom polju nema stranih tvrtki.

Prosvjednici zahtjevaju smjenu cjelokupne vladajuće elite za koju smatraju da se bogati i služi stranim silama, prije svega Iranu, dok mnogi Iračani žive u siromaštvu bez poslova, zdravstvene njege i obrazovanja. Osim toga, zahtjevaju da se na vlast postavi premijer koji nije ni iz jedne stranke. Irački predsjednik Barham Salih je u četvrtak odbio nominirati parlamentarni blok koji ima podršku Irana za poziciju premijera, izjavivši kako bi radije podnio ostavku nego predložio nekoga koga će prosvjednici odbaciti, što znači da se politička pat pozicija nastavlja.

 • Turska najavljuje slanje vojske u Libiju kako bi spriječila "kaos" u ovoj državi

Turski ministar vanjskih poslova upozorio je kako bi se konflikt u Libiji mogao dodatno pogoršati i predviđa pojavu još jednog "sirijskog scenarija", dodajući kako bi trebalo što prije poslati vojnu silu u ovu sjevernoafričku državu. Međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma Libije u Tripoliju s teškoćom odbija napade generala Kalife Haftara kojeg podržavaju Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan. "Ukoliko Libija postane poput Sirije, uskoro će doći red i na druge države u regiji", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u subotu. Čavušoglu će se u ponedjeljak sastati sa tri oporbene stranke i očekuje se da će vlada sljedećeg tjedna donijeti odluku. Predsjednik Tajip Erdogan je prošlog tjedna izjavio kako će njegova vlada tražiti parlamentarno odobrenje za slanje vojnih snaga u Libiju u cilju odbrane Vlade nacionalnog sporazuma Libije koju podržavaju Ujedinjeni narodi. Snage generala Haftara nisu se uspjele probiti do centra Tripolija, ali su nedavno uspjele uspostaviti kontrolu nad južnim predgrađima uz pomoć ruskih i sudanskih boraca, kao i dronova koje su poslali Ujedinjeni Emirati.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte i zlata

TRŽIŠTE NAFTE

 • OPEC i njegovi saveznici su pristali na dodatno obaranje proizvodnje kako bi potakli rast cijene

OPEC, Rusija i drugi proizvođači nafte pristali su dodatno ograničiti proizvodnju sa ciljem pružanja podrške cijeni ove sirovine, a glavni razlog za to je prevelika ponuda izazvana, prije svega, sve većom proizvodnjom u Sjedinjenim Državama. Nakon sastanka u Beču, OPEC je početkom prosinca 2019. saopćio kako će sniziti ponudu za dodatnih 500.000 barela dnevno, čime se ukupno ograničenje penje na čak 1,7 milijuna barela dnevno. Pod vodstvom Saudijske Arabije, OPEC i njegovi saveznici ograničavali su proizvodnju od 2017. godine. Prema prethodnom sporazumu proizvodnja nafte bila je smanjena za 1,2 milijuna barela dnevno. Sporazum ističe u ožujku 2020. godine. "Novo ograničenje proizvodnje stupit će na snagu 1. siječnja 2020. godine i važit će za svaku članicu saveza", saopćio je OPEC.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada