CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U SRPNJU 2019 - 28/06/2019

Mikro analiza

28 lipanj, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

GEOPOLITIKA

SVJETSKI TRGOVINSKI RAT

  • Da li će SAD i Kina obnoviti trgovinske pregovore u srpnju nakon sastanka predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na samitu G20?

The Wall Street Journal izvještava da će američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping pokušati obnoviti trgovinske pregovore na samitu G20 (28-29. lipnja). Sastanak dva predsjednika smatra se posljednjim pokušajem obnavljanja pregovora prije nego što Trump odluči ostvariti prijetnje i aktivirati carinske tarife od 10% do 25% na kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara. Krajem lipnja, američki predsjednik Donald Trump je rekao kako je "apsolutno moguće" da će nakon sastanka sa Xi Jinpingom odgoditi nametanje preostalih carinskih tarifa. "Ali za to je neophodno da dobijemo dobru ponudu", rekao je američki predsjednik u intervjuu za Fox Business. Bijela kuća je zahtijevala da Kina provede dugoročne strukturalne reforme jer tvrdi kako trenutačna kineska praksa stavlja američke tvrtke u nepovoljan položaj. S druge strane, Kina je ekonomska supersila i ima vlastite planove. Peking želi da američke carinske tarife budu smjesta uklonjene i ne dozvoljava da Washington određuje kinesku domaću politiku.

Mogući utjecaj: Možemo očekivati da će daljnji razvoj situacije utjecati na kretanje američkog dolara, kao i eura, australskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svjetske dionice, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, također će vjerojatno ostati pod pritiskom.

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak (24. lipnja) pokrenuo sankcije protiv iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hameneija i drugih visokih iranskih dužnosnika, čime su na snagu stupile drastične mjere povećavanja pritiska na Iran nakon što je Teheran oborio američki dron na daljinsko upravljanje. Dok tenzije između dvije države rastu, Trump je potpisao izvršno naređenje za nametanje sankcija za koje američki ministar financija Steven Mnuchin tvrdi kako će blokirati iransku imovinu vrijednu više milijardi dolara. Osim toga, SAD su optužile Iran za napade na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu (13. lipnja), ali je Teheran odbacio te optužbe. Povrh toga, Iran je izjavio da će ubrzati proces obogaćivanja uranija nakon što u četvrtak (27. lipnja) istekne krajnji rok postavljen europskim državama da se to izbjegne. Sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost je u utorak (25. lipnja) izjavio kako će Islamska Republika 7. srpnja poduzeti korake kako bi se u manjoj mjeri pridržavala obaveza određenih nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte i zlata

BREXIT: Utrka za lidera Konzervativne stranke. Tko će biti sljedeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva? (23. srpnja)

U utorak, 23. srpnja, jedan od dva preostala kandidata, Boris Johnson ili Jeremy Hunt, bit će proglašen za novog premijera Velike Britanije, izjavila je Konzervativna stranka u lipnju. Stranka je izjavila kako će oko 160.000 članova Konzervativne stranke glasanjem odlučiti tko će zamijeniti Theresu May na poziciji lidera države 22. srpnja, dok će pobjednik biti proglašen sljedećeg dana (23. srpnja).

Mogući utjecaj: Volatilnost britanske funte.

TURSKA: Da li će američka administracija nametnuti nove sankcije protiv Turske zbog kupnje ruskog raketnog sustava S-400?

Kako navodi Deutsche Welle, SAD je pozvala Tursku da odustane od kupnje ruske vojne opreme ukoliko ne želi pokvariti odnose sa Washingtonom. Predsjednik Turske je odbio odustati od planirane kupnje i izrazio je sumnju u to da će SAD zaista nametnuti sankcije. Američki ministar obrane, Mark Esper, krajem lipnja je turskom kolegi Hulusiju Akaru rekao kako će Turska dospjeti pod sankcije ukoliko zaista kupi ruski raketni sustav S-400. Američki dužnosnici već mjesecima pozivaju Tursku da odustane od nabavljanja ruskog ustava protuzračne obrane, te da umjesto toga kupi američki sustav Patriot. Esper je saopćio da će Turska biti izbačena iz programa proizvodnje vojnih zrakoplova tipa F-35 ukoliko ostvari planiranu kupnju. Turska nije poklekla pod američkim pritiskom i tvrdi kako će dogovor o kupnji sustava S-400 biti realiziran. Isporuka sustava se očekuje u srpnju. Prije putovanja u Japan na samit G20, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je upozorio Washington kako ne bi trebao nametati sankcije protiv svojih NATO saveznika.

Mogući utjecaj: Volatilnost turske lire (TRY).

TRŽIŠTE NAFTE

  • Sastanak OPEC i ne-OPEC država (1-2. srpnja)

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristale su se sastati 1. srpnja, nakon čega će uslijediti sastanak sa ne-OPEC zemljama 2. srpnja, poslije više tjedana određivanja datuma. OPEC i saveznici će razmatrati produživanje sporazuma o smanjenju proizvodnje za 1.2 milijuna barela dnevno nakon što trenutačni sporazum istekne ovog mjeseca. Sporazum će po svemu sudeći biti produžen, uzevši u obzir da je ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio kako je takav potez logičan i razuman. Rusija je jedini preostali veliki proizvođač koji još uvijek nije pristao na sporazum o smanjenju globalne proizvodnje nafte, nedavno je izjavio saudijski ministar energetike, Khalid al-Falih. Ovu izjavio Falih je dao nakon posjete ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku u Moskvi početkom lipnja, čiji je cilj bio dobiti podršku Rusije za produženje sporazuma kako bi se stabilizirala cijena nafte. Moskva je zabrinuta da bi SAD mogle zauzeti ruski udio u tržištu ako Rusija nastavi ograničavati razinu proizvodnje, međutim Falih je izrazio nadu kako će OPEC sporazum ipak biti produžen.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte

SREDIŠNJE BANKE

  • Sastanak o monetarnoj politici Federalnih rezervi SAD-a (24. srpnja)

Federalni odbor za otvoreno tržište je 9. lipnja glasao u korist zadržavanja referentne kamatne stope neizmijenjene u rasponu od 2,25% do 2,5%, što je raspon u kojem se stopa nalazila još od kontraverznog povećanja za četvrt postotka u prosincu. Predsjednik ogranka FED-a u Sent Luisu glasao je u korist obaranja kamatne stope. Predsjednik FED-a, Jerome Powell, na konferenciji za medije je nagovijestio moguće obaranje kamatne stope u budućnosti izjavivši da "mnogi učesnici sada smatraju kako monetarnu politiku treba prilagoditi novim uvijetima". Kako izvještava Bloomberg, tržišta očekuju da će kamatna stopa u srpnju biti oborena za 25 baznih poena.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Sastanak o monetarnim pitanjima Europske Središnje Banke (25. srpnja)

Europska sredipnja banka je u lipnju odustala od podizanja kamatne stope sljedeće godine, pri čemu je čak i nagovijestila moguće obaranja stope, ili ponovno pokretanje programa kupnje obveznica zbog čimbenika kao što su trgovinski rat i Brexit koji negativno utječu na gospodarski rast. Središnja banka se nada održati priliv kredita u ekonomiju time što će plaćati bankama da pozajmljuju novac od nje kako bi ga usmjerile u realnu ekonomiju. Uz sve slabije nade da će se inflacija oporaviti, predsjednik Evropske središnje banke, Mario Draghi, želi uvjeriti ulagače kako je središnja banka spremna reagirati ukoliko to bude neophodno kako bi podržala gospodarstvo kojoj štetu nanosi opadanje obujma svjetske trgovinske razmjene.

Mogući utjecaj: Volatilnost eura (EUR).

  • Sastanak o monetarnim pitanjima Središnje banke Turske (25. srpnja)

Središnja banka Turske je u lipnju objavila odluku da zadrži referentnu kamatnu stopu na 24%. Nedavni podaci pokazuju kako je gospodarstvo nastavilo uspostavljati ravnotežu, stoji u saopćenju banke. "Spoljna potražnja je i dalje relativno jaka, dok gospodarska aktivnost pokazuje znake laganog rasta, uglavnom pod utjecajem trenutačnih financijskih uvjeta", stoji u saopćenju. Banka očekuje da će se bilanca tekućih transakcija nastaviti poboljšavati.

Mogući utjecaj: Volatilnost turske lire (TRY).

SEZONA FINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA U SAD (srpanj-kolovoz)

Kao i obično, sezona objavljivanja izvještaja o zaradama tvrtki u SAD biće u središtu tržišne pažnje. Izvještaji za drugo tromjesečje privući će pažnju ulagača. Tempo objavljivanja izvještaja ubrzat će se nakon 15. srpnja. Sezona počinje sa bankarskim sektorom: Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs i Morgan Stanley su prvi u redu. Među drugim najznačajnijim tvrtka koje će tijekom srpnja također objaviti izvještaje o tromjesečnoj zaradi izdvajamo Netflix, IBM, Microsoft Corporation, Paypal, Intel, Apple Inc., McDonald’s Corporation, Alphabet i Tesla Inc.

EKONOMSKI KALENDAR

  • Podaci o tržištu rada u SAD-u za lipanj (3. srpnja u 14:30 časova)

Stvaranje novih radnih mjesta je u svibnju naglo usporilo, sa rastom od svega 75.000 novih radnih mjesta van poljoprivrede, iako je stopa nezaposlenosti ostala na 50-godišnjem minimumu. Stopa nezaposlenosti je ostala na 3,6%, u skladu sa očekivanjima, na najnižoj razini od studenog 1969. Rast plaća također je blago usporio. Rast prosječnih mjesečnih primanja u odnosu na prethodnu godinu iznosio je 3,1%, što je za 0,1% manje od očekivanja.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Predsjednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, svjedočit će pred kongresom 10. srpnja (18:00 časova)

Predsjednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, 10. srpnja u 18:00 časova će pred odborom za financijske usluge Doma Predstavnika održati jedan od dva godišnja govora o monetarnoj politici. U skladu sa zakonom, Powell će također i govoriti pred bankarskim odborom Senata, ali datum ovog saslušanja još uvijek nije objavljen.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Inflacija u SAD-u za lipanj (10. srpnja u 14:30 časova)

Potrošačke cijene u SAD u svibnju skoro da se nisu promijenile, što ukazuje na umjerenu inflaciju. Indeks potrošačkih cijena (CPI) je u svibnju zabilježio stopu inflacije od svega 0,1%, jer je opadanje cijene benzina smanjilo utjecaj rastućih cijena prehrambenih proizvoda, saopćila je vlada. CPi je u travnju zabilježio rast od 0,3%. U 12 mjeseci do svibnja, CPI je porastao za 1,8%, što je manje od 1,9% rasta zabilježnog u travnju. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će CPI u svibnju zabilježiti rast od 0,1% na mjesečnoj, i od 1,9% na godišnjoj razini. Takozvani bazni CPI je zabilježio godišnji rast od 2,0%, nakon rasta od 2,1% u travnju.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

  • Maloprodaja u SAD-u za lipanj (16. srpnja u 14:30 časova)

Maloprodaja u SAD-u je u svibnju porasla, dok je prodaja u prethodnom mjesecu pozitivno revidirana. Ministarstvo trgovine je u lipnju saopćilo da je maloprodaja prethodnog mjeseca porasla za 0,5% jer su domaćinstva kupovala više motornih vozila i drugih dobara. Podaci za travanj su pozitivno revidirani sa prvobitno očitanog pada od 0,2% na rast od 0,3%. Ekonomisti iz Reutersove ankete su predviđali da će u svibnju maloprodaja porasti za 0,6%. U poređenju sa svibnjem prošle godine, maloprodaja je porasla za 3,2%.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

Podjeli s osobnom mrežom
Euro - Američki dolar Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada