CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

DOGAĐAJI U VELJAČI 2020 - 03/02/2020

Mikro analiza

03 veljaиa, 2020

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

 • Indeks menadžera nabavke (PMI) instituta ISM u sektoru tvorničke proizvodnje (siječanj) (3. veljače u 16:00)

Indeks ISM se kretao u zoni kontrakcije, zbog negativnog utjecaja trgovinskog rata. Međutim, uskoro bi moglo doći do oporavka. Indeks ISM za mjesec prosinac je opao na 47,2 poena, što je najlošija razina od lipnja 2009. godine kada je indeks bilježio 46,3 poena.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Centralne banke Australije (4. veljače)

Rezervna Banka Australije će vjerojatno negativno revidirati prognoze za gospodarski rast, zbog utjecaja korona virusa i požara u Australiji, kako tvrde ekonomisti. Središnja banka se sučeljava sa sve većim teškoćama unatoč napretku tržišta rada, inflacije, stambenih cijena i izvoza, zbog negativnih utjecaja korona virusa i putnih restrikcija u Kinu. Središnja banka Australije će vjerojatno zadržati kamatnu stopu na rekordno niskoj razini od 0,75%, ali se do kraja godine očekuje barem još jedno sniženje kamate, s obzirom na slabu gospodarsku aktivnost.

Mogući utjecaj: Volatilnost australskog dolara (AUD)

 • Američki predsjednik Donald Trump će održati treći Govor o stanju nacije (4-5. veljače)

Predsjednik Trump će održati treći Govor o stanju nacije (njegov četvrti govor pred zajedničkom sjednicom Kongresa) u atmosferi zaoštrenog sukoba dok traje sudski proces za smjenu predsednika u Senatu. Govor o stanju nacije je govor u kojem predsjednik obično daje prikaz stanja gospodarstva, nacionalne sigurnosti i drugih ključnih stavki, a tom prilikom i najavljuje zakonodavne planove i prioritete za predstojeću godinu.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Tehnički panel grupe OPEC+ o utjecaju korona virusa (4-5. veljače)

Zajednički tehnički komitet OPEC i ne-OPEC država sastat će se 4-5. veljače u Beču kako bi procijenili utjecaj kineskog korona virusa na potražnju za naftom, izjavili su za Reuters izvori upoznati sa pitanjem. Tehnički panel će vjerojatno objaviti preporuku o tome treba li produžiti trenutačno ograničenje proizvodnje nakon ožujka, ili čak povećati ograničenje proizvodnje. Dužnosnici organizacije OPEC razmatraju na koji način najbolje da se izbore sa mogućim utjecajem širenja virusa koji je do sada ubio prijeko 300 ljudi i izazvao nagli pad cijene nafte.

Rusija je spremna na pomjeranje sastanka zakazanog za ožujka na veljaču, radi pokretanja rasprave o mogućem utjecaju korona virusa na potražnju za naftom, izjavio je ruski ministar energetike u petak. Aleksandar Novak je rekao kako je vodio razgovor sa dužnosnikom Saudijske Arabije, dodajući da će nacijama koje proizvode naftu trebati još nekoliko dana za procjenu utjecaja i ugovaranje datuma sastanka. Saudijska Arabija je pokrenula razgovore sa članicama kartela OPEC i drugim saveznicima o pomicanju datuma sastanka grupe OPEC+ sa ožujka na početak veljače, izjavila su četiri izvora iz grupe OPEC+ nakon što je nagli pad cijene uznemirio Rijad. Službeno, OPEC bi se trebao sastati u Beču 5. i 6. ožujka kada je trebao odrijediti svoju tržišnu politiku.

Epidemija korona virusa u Kini mogla bi smanjiti potražnju za prijeko 250.000 barela dnevno u prvom tromjesečju ove godine što bi moglo vršiti pritisak na cijenu nafte, posebice kada se uzme u obzira pretjerano visoka ponuda.

Mogući utjecaj: Volatilnost cijene sirove nafte

 • Američki senat odbacio svjedoke u suđenju predsjedniku Trumpu, čime najavljuje oslobađajuću presudu (5. veljače)

Američki senat je u petak glasovao protiv pozivanja svjedoka i prikupljanja novih dokaza u suđenju predsjedniku Donaldu Trumpu, što znači da će predsjednik sljedećeg tjedan najvjerojatnije biti oslobođen optužbi. Glasovanjem 51 za i 49 protiv, Senat u kojem većinu drže Republikanci spriječio je napore Demokrata da dovedu svjedoke kao što su bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton, koji navodno posjeduje znanje iz prve ruke o naporima Trumpa da vrši pritisak na Ukrajinu kako bi ova vršila istragu Trumpovog političkog rivala, bivšeg podpredsjednika Joea Bidena. Senat je na glasovanju po stranačkoj liniji odlučio o rasporedu ostatka suđenja i posljednje glasovanje o presudi će se održati u srijedu 5. veljače u 16:00 po američkom vremenu, odnosno u 22:00 po središnjem europskom vremenu.

Završni argumenti bit će izneseni u ponedjeljak u 11:00 po američkom, odnosno u 17:00 po središnjem europskom vremenu, sa četiri sata razlike između iskaza optužbe i obrane. To će pružiti četvorici senatora iz redova Demokrata koji su na listi mogućih predsjedničkih kandidata vremena da stignu u Ajovu te večeri radi prvog takmičenja za nominaciju.

Skoro je izvjesno da će Senat osloboditi Trumpa optužbe, jer je za uklanjanje predsjednika sa pozicije potrebna dvotrećinska većina, a nijedan od 53 Republikanca u Senatu nisu nagovijestili kako će glasovati u korist optužbe.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Podaci sa tržišta rada SAD (siječanj) (7. veljače u 14:30 časova)

Američko tržište rada je na kraju 2019. godine zabilježilo slabe rezultate, uz broj novih radnih mjesta van poljoprivrede niži od očekivanog, pokazali su podaci ministarstva rada objavljeni početkom siječna. Naime, broj novih radnih mjesta van poljoprivrede iznosio je svega 145.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala neizmijenjena na 3,5%. Ekonomisti su očekivali 160.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti je bila u skladu sa očekivanjima, na 50-godišnjem minimumu. Osim sporog rasta novih radnih mjesta, i rast prosječne zarade je bio slabiji, uz uspon od 2,9%, ispod očekivanih 3,1%. U prosincu je godišnji rast plaća bio ispod 3% prvi put od srpnja 2018. godine.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Inflacija u SAD (siječanj) (13. veljače u 14:30 časova)

Potrošačke cijene u SAD su u prosincu zabilježile blagi rast, sa većim cijenama zdravstvenih usluga, dok je na mjesečnoj razini inflacija usporila. Ministarstvo rada je saopćilo kako je indeks potrošačkih cijena u prosincu zabilježio rast od 0,2%, dok je u studenom bilježio rast od 0,3%. Na mjesečnoj razini, indeks je nakon skoka od 0,4% u listopadu kontinuirano usporavao. U 12 mjeseci do prosinca, indeks je porastao 2,3%. U pitanju je najveći rast od listopada 2018. godine i uslijedio je nakon godišnjeg rasta od 2,1% u studenom. Indeks je porastao na 2,3% u 2019. godini, što je najveći rast od 2011. godine, dok je u 2018. godini bilježio rast od 1,9%. Ekonomisti iz Reutersove ankete predviđali su da će indeks u prosincu zabilježiti 0,3% rasta na mjesečnoj i 2,3% na godišnjoj razini. Bazni indeks potrošačkih cijena, koji ne obuhvaća volatilne cijene prehrambenih namirnica i goriva, zabilježio je rast od 0,1%, nakon 0,2% zabilježnih u studenom. Preciznije govoreći, bazni indeks je u prosincu porastao za 0,1133%, dok je u studenom taj rast iznosio 0,2298%. U 12 mjeseci do prosinca, bazni indeks je zabilježio rast od 2,3%, što je najveći rast od listopada 2018. Što se tiče 2019. godine, bazni indeks je porastao 2,3%, nakon rasta od 2,2% u 2018.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Maloprodaja u SAD (siječanj) (14. veljače u 14:30 časova)

Maloprodaja u SAD je u prosincu porasla treći mjesec za redom. Ministarstvo trgovine saopćilo je da je maloprodaja u prosincu porasla 0,3%. Podaci za studeni su pozitivno revidirani sa prvobitno očitanog rasta od 0,2% na rast od 0,3%. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će maloprodaja u prosincu porasti 0,3%. U poređenju sa prosincem prethodne godine, maloprodaja je ostvarila rast od 5,8%. Bazna maloprodaja, koja ne obuhvaća automobile, benzin, građevinske materije i prehrambene usluge u prosincu je skočila za 0,5%, dok je za studeni negativno revidirana na pad od 0,1%.

Mogući utjecaj: Volatilnost američkog dolara, zlata i američkih dionica

 • Sastanak o monetarnim pitanjima Središnje banke Turske (19. veljače)

Rast turske inflacije je u siječnju ubrzao treći mjesec za redom, prijeko većine očekivanja, što bi moglo natjerati središnju banku da pauzira ciklus sniženja kamatne stope. Potrošačke cijene su porasle za 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prosincu taj rast iznosio 11,8%, objavila je Turska agencija za statistiku početkom veljače. Prosječna očekivanja 22 ekonomiste iz Bloombergove ankete ukazivala su na rast od 11,9%. Na mjesečnoj razini, cijene su porasle za 1,4%.

Mogući utjecaj: Volatilnost turske lire (TRY).

 • SEZONA FINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA TVRTKI (Veljača)

Kao i obično, sezona objavljivanja izvještaja o zaradama tvrtki u SAD biće u središtu tržišne pažnje. Izvještaji za četvrto tromjesečje privući će pažnju ulagača. Objavljivanje izvještaja nastavlja se u veljači. Izvještaje o tromjesečnom poslovanju u veljači će, između ostalih, objaviti i tvrtke Alphabet Inc., NVidia, Walt Disney, General Motors, Twitter, Snap i Alibaba.

Mogući utjecaj: Američke dionice i indeksi

GEOPOLITIKA

 • Sve veći broj žrtava koronavirusa potiče strahove od usporavanja svjetskog gospodarskog rasta

Kineska tržišta dionica i robe su početkom veljače nakon otvaranja poslije praznika Kineske nove godine pretrpjela teške gubitke jer su ulagači preferirali financijske instrumente koji se smatraju sigurnim financijskim utočištem nakon što se broj žrtava korona virusa u tom trenutku popeo na 361 osobu. Broj žrtava je u Kini u nedjelju, 2. veljače, iznosio 361, što čini 57 žrtava više u odnosu na prethodni dan, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija Kine. Broj novih potvrđenih slučajeva zaraze porastao je za 2.829, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 17.205.

Prijavljen je barem još 171 slučaj u na desetine drugih država i regija, uključujući Sjedinjene Države, Japan, Tajland, Hong Kong i Veliku Britaniju.

Kako bi spriječila širenje panike na financijskim tržištima, Središnja banka Kine je u ponedjeljak povećala likvidnost tržišta za 1,2 bilijarde juana (173,8 milijardi dolara) putem obrnutih repo operacija. Četiri anonimna izvora za Reuters su izjavili kako je kineski regulatorni organ tražio od menadžera fondova da se uzdrže od prodaje dionica nakon što su burze u ponedjeljak naglo opale.

Najveća rafinerija u Aziji, kineska tvrtka Sinopec Corp., saopćila je kako će ovog mjeseca smanjiti aktivnost za oko 600.000 barela dnevno, što predstavlja oko 12% prosječne dnevne proizvodnje prošle godine, zbog strahova da će zdravstvena situacija utjecati na potražnju za gorivom.

Mogući utjecaj: Možemo očekivati da će daljnji razvoj situacije utjecati na kretanje američkog dolara, kao i eura, australskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svjetske dionice, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, također će vjerojatno ostati pod pritiskom. Također se očekuje povećana volatilnost cijene zlata.

 • Trgovinski pregovori između SAD i EU počinju u veljači?

Nakon postizanja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kao i prve faze trgovinskog sporazuma sa Kinom, američki predsjednik Donald Trump usredotočit će se na Europu, Veliku Britaniju i Indiju. Washington i Europska unija su u sukobu po pitanju subvencija proizvođačima zrakoplova, kao i planova europskih zemalja da nametnu poreze na digitalne usluge. Tramp je ponovno prijetio nametima od 25% na uvoz automobila iz EU, iako nije donio odluku do kraja studenog, kada je prema američkom zakonu istjekao krajnji rok za to. Europska unija će na moguće dodatne namete odgovoriti recipročnim protumjerama, izjavila je u siječnju njemačka ambasadorka pri Sjedinjenim Državama, Emily Haber. Francuska je krajem januara pristala da odloži nametanje digitalnog poreza od 3% na tehnološke kompanije, dok su Sjedinjene Države u zamjenu odgodile carinske tarife od 100% na listu francuskih proizvoda u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, izjavio je izvor iz francuske diplomacije. Washington je već nametnuo tarife od 25% na europska vina i druge proizvode, i tarife od 10% na zrakoplove, pri čemu je prijetio podizanjem carina i nametanjem novih ukoliko pitanje subvencija ne bude rješeno.

Predsjednica Europske komisije, Ursula Von der Leyen bi u veljači trebala otputovati u Washington sa ponudom za predsjednika Trumpa.

Mogući utjecaj: Možemo očekivati da će daljnji razvoj situacije utjecati na kretanje američkog dolara, kao i eura, australskog dolara i japanskog jena. Kineski juan (CNH) i svjetske dionice, uključujući i one u SAD, kao i sirova nafta, također će vjerojatno ostati pod pritiskom. Također se očekuje povećana volatilnost cijene zlata.

 • Trgovinski pregovori između UK i EU počinju u ožujku?

Budući trgovinski odnosi između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva će zavisiti od toga u kojoj mjeri će Velika Britanija odstupati od europske legislacije po pitanju zakona o radu, zaštite životnog okoliša i državne pomoći, što će odrijediti prirodu britanskog pristupa europskom tržištu. Britanski premijer Boris Johnson je prilikom iznošenja svog viđenja trgovinskog sporazuma sa Europskom unijom izjavio kako nema potrebe da Velika Britanija prati pravila Bruxellesa. Premijer će iskoristiti govor u Londonu početkom veljače kako bi se zalagao za ugovor o slobodnoj trgovini sličan onom sa Kanadom, uz prijetnju odustajanjem od bilo kakvog trgovinskog sporazuma ukoliko to ne bude bilo moguće. Drugim riječima, Velika Britanija bi se mogla vratiti na uvjete Svjetske trgovinske organizacije ukoliko šefovi EU odbiju potpisati trgovinski sporazum sličan onom postignutom sa Kanadom. Prema sporazumu između Kanade i EU 98% carinskih tarifa na robu se ne naplaćuje. Međutim, takav sporazum ne bi obuhvaćao ključni britanski sektor usluga, koji obuhvaća više od 80% poslova u Velikoj Britaniji.

Glavni pregovarač za EU, Michel Barnier, također će početkom veljače odrijediti svoj pristup trgovinskim pregovorima.

Trgovinski pregovori između Velike Britanije i Europske unije trebali bi početi u ožujku, a europski pristup pregovorima mora biti odobren od strane svih 27 članica unije. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napustilo Europsku uniju 31. siječnja 2020. godine, pridržavat će se pravila EU tijekom perioda tranzicije koji se završava u prosincu ove godine, a koji premijer odbija produžiti.

Mogući utjecaj: Volatilnost britanske funte.

 • Libija saopćila da bi proizvodnja nafte u narednih nekoliko dana mogla biti potpuno zaustavljena

Konflikt u Libiji, članici organizacije OPEC, mogao bi izazvati potpuni prekid proizvodnje nafte, najznačajnijeg prihoda ove zemlje. Libija trenutačno proizvodi 262.000 barela dnevno, a ovaj broj bi u narednih nekoliko dana mogao opasti na 72.000 barela, saopćila je Nacionalna naftna korporacija. Predsjednik odbora korporacije, Mustafa Sanala, izjavio je za Bloomberg kako će "prekid proizvodnje u Libiji imati negativan utjecaj na cijenu".

Vojni komandant Libijske Nacionalne Armije koja kontrolira istočne i južne djelove države bogate naftom, general Kalifa Haftar, čije je uporište u istočnoj Libiji, u travnju je pokrenuo ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu na prijestolnicom Tripolijem, u tijeku koje je poginulo više od 2000 ljudi a na desetine tisuća je ostalo bez doma, u trenutku kada su Ujedinjeni Narodi pripremali teren za političku konferenciju koja je trebala ujediniti državu. Kriza je eskalirala početkom mjeseca i nanela štetu proizvodnj nafte, uz zatvaranje izvoznih terminala i blokiranje cjevovoda. Nacionalna naftna korporacija objavila je prekid aktivnosti zbog više sile, što joj omogućava legalno obustaviti isporuku ugovorenih pošiljki. Zatvaranje pristaništa za izvoz nafte izazvalo je gubitke u iznosu od 318 milijuna dolara, dok je proizvodnja naglo opala sa razine od 1,2 milijuna barela dnevno koliko je iznosila prije obustave rada.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada