CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

GER30 - 09/07/2019

Mikro analiza

09 srpanj, 2019

Samo za opće informiranje. Nije namenjeno za pružanje investicijskog savjeta ili savjeta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

Fundamentalni pregled: Indeks GER 30 je indeks koji prati 30 dionica odabranih njemačkih tvrtki kojima se trguje na burzi u Frankfurtu. Njemački indeks se nedavno kretao iznimno volatilno. S obzirom da se GER30 sastoji od tvrtki koje posluju u sektorima za automobilsku industriju, zrakoplovni prijevoz, financije i farmaciju, ovaj indeks je pod velikim utjecajem trenutačnog ekonomskog ciklusa.

Nedavno objavljena namjera američke administracije da nametne carinske tarife na europske proizvođače automobila negativno je utjecala na GER30. Osim toga, posljednje saopćenje Europske središnje banke ukazuje na negativne utjecaje trgovinskih tenzija između SAD i Kine, a u izvjesnoj mjeri i Brexita, na gospodarstvo euro zone.

Trgovinski sukob između SAD i EU

Trgovinske nesuglasice između SAD i EU traju već oko 15 godina. Obje države su se žalile Svjetskoj Trgovinskoj Organizaciji zbog subvencija koje SAD daje Boeing-u s jedne strane, i subvencija koje EU daje Airbus-u, s druge strane.

Svega nekoliko dana nakon samita G20 i trgovinskog primirja postignutog između SAD i Kine, američka administracija je zaprijetila EU da će nametnuti dodatne carinske tarife na europsku robu vrijednu 4 milijardi dolara.

Europski komesar za trgovinu Cecilia Malmstrom je 8. srpnja saopćila da očekuje kako će Sjedinjene Države i Europska unija nametnuti tarife jedna protiv druge kao odgovor na nelegalne subvencije koje ove dvije države daju tvrtkama Airbus SE i Boeing Co.

Dodatni fundamentalni čimbenici koji vrše negativan pritisak na indeks GER

Deutsche bank, jedna od najvećih financijskih institucija u Njemačkoj, objavila je obimni plan restrukturiranja koji će rezultirati zatvaranjem 18 tisuća radnih mjesta do 2022. godine. U tijeku samo jednog dana, dionice ove banke su pale za 5,32%. Osim toga, njemački indeks menadžera nabavke (PMI) za sektor tvorničke proizvodnje sugerira kako se usporavanje gospodarskog rasta nastavilo i u lipnju.

Tehnički pregled:

Cijena indeksa GER30 je 3. srpnja dotakla razinu 12647 koja ujedno predstavlja i gornju granicu trend kanala. Na temelju nedavnih kretanja cijene izdvajamo dva moguća scenarija:

Scenarij 1: Nakon što testira razinu 12647, cijena će se početi povlačiti. Ukoliko se to ispostavi točnim, na meti kretanja mogla bi se naći razina otpora 1 od 11759,9. Sa aspekta tehničke analize, činjenica da se cijena kreće ispod pivot linije od 12482,30 podržava ovaj scenarij. Osim toga, oscilatori MACD, RSI i Stochastic također ukazuju na opadajući trend.

Fundamentalni pokretači za Scenarij 1: Prijetnja američke administracije da će nametnuti dodatne tarife na proizvode iz EU, negativni ekonomski podaci iz Njemačke i euro zone.

Scenarij 2: Nakon nedavnog pada cijene, indeks GER bi se mogao oporaviti. U tom slučaju, par bi se mogao popeti prema otporu 1 na razini 13171,50. Sa aspekta tehničke analize, činjenica da se cijena trenutačno kreće iznad eksponencijalnih pokretnih prosjeka podešenih na 20, 60 i 100 dana podržava ovaj scenarij.

Fundamentalni pokretači za Scenarij 2: Europska središnja banka mogla bi pokrenuti nove poticajne gospodarske mjere.


Graf: (GER30, Dnevni)

Pivot točka:

12482.33

Otpor 3:

14583.07

Otpor 2:

13893.93

Otpor 1:

13171.47

Podrška 1:

11759.87

Podrška 2:

11070.73

Podrška 3:

10348.27

Podjeli s osobnom mrežom
Ger30 Graf
Osvježi vrijeme: -
Najviša
Najniža
1M 5M H D W
Cijene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Započnite sada