CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 14/10/2019 - 18/10/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 16/10/2019

16 listopad, 2019
Tjedna analiza 16/10/2019 Ekonomski kalendar

Euro je ojačao u odnosu na dolar. Takozvane valute s većim rizikom pojačale su prošli tjedan, pa je euro, kao nesigurno utočište valutnog para EUR/USD, također imao koristi od sage okružene američko-kineskim trgovinskim pregovorima.

Britanska funta snažno je ojačala prema dolaru jer su pregovarači Velike Britanije i EU vodili opsežne razgovore i približili se konačnom dogovoru. Ostaje za vidjeti mogu li se dogovoriti o irskoj granici prije nego se europski čelnici sastanu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Japanski jen je oslabio prošlog tjedna jer vijesti o događajima oko Brexita i odnosima Sjedinjenih Država i Kine idu u pozitivnom smjeru. Međutim, Kina želi još jedan krug pregovora prije potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma, što je jenu pomoglo da povrati dio gubitaka u ponedjeljak i utorak.

Sveukupno, dolarski indeks završio je tjedan na nižim razinama jer je Fed ovaj tjedan objavio izvješće u kojem je sugerirao neutralne izglede. Ipak, trgovci su i dalje uvjereni da će središnja banka krajem mjeseca smanjiti stope.

Turska lira pala je na najnižu razinu u šest tjedana nakon što je država ušla u bitku protiv Kurda u Siriji. Sjedinjene Države objavile su da će uvesti sankcije Turskoj, gurajući liru dolje, ali pad je bio ograničen jer sankcije nisu bile oštrije.

Cijena zlata neznatno je pala jer je prevladavao osjećaj rizika. Rastući prinosi američkih državnih obveznica predstavljali su drugu stranu kovanice.

Američki burzovni indeksi završili su viši uoči sezone zarade u trećem tromjesečju, koja bi trebala započeti ovaj tjedan. Makro fokus na ishodu između SAD-a i Kine pomogao je da indeksi završe tjedan višim.

Cijena sirove nafte je porasla. Optimizam dok su trgovci čekali ishod prošlotjednih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine potaknuo je cijenu nafte. Međutim, sumnje u opseg i djelotvornost trgovinskog sporazuma u prvoj fazi, održanog u petak, vrše pritisak na cijenu nafte.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada