CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 04/11/2019 - 08/11/2019

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 06/11/2019

06 studeni, 2019
Tjedna analiza 06/11/2019 Ekonomski kalendar

Euro u odnosu na dolar nije zabilježio značajne promjene. Izvještaji za mjesec listopad objavljeni u petak pokazali su da se tržište rada u SAD i dalje dobro drži, dok su Federalne rezerve u srijedu odlučile sniziti kamatnu stopu za 0,25% treći put ove godine. Međutim, banka je nagovijestila da će prestati sa snižavanjem kamatne stope dok god to ne bude neophodno, što je pružilo podršku dolaru.

Britanska funte nije zabilježila značajne promjene, ali je i dalje pod pritiskom jer su vlada i oporba u parlamentu odobrile preuranjene opće izbore 12. prosinca. Funta će u bliskoj budućnosti najvjerojatnije uglavnom reagirati na vijesti o izborima, nakon čega će se središte pažnje vratiti na Brexit.

Japanski jen je bio iznimno volatilan i blago je ojačao u odnosu na dolar, ali se u ponedjeljak povukao uslijed veće potražnje za rizičnijim financijskim instrumentima. Indeks američkog dolara je prošlog tjedna blago opao.

Cijena zlata je prošlog tjedna naglo ojačala nakon što je FED snizio kamatnu stopu jer je dolar naglo opao, te je zlato postalo jeftinije za vlasnike drugih svjetskih valuta.

Američki burzovni indeksi nastavili su ostvarivati rast, pri čemu su Dow Jones, Nasdaq i S&P500 (odnosno USA500) dostigli rekordne visine. Apple i Facebook su ostvarili tromjesečne rezultate poslovanja bolje od očekivanih, dok se Kina i SAD približavaju prvoj fazi trgovinskog sporazuma. Glavno pitanje je hoće li Trumpova administracija odustati od povećanja carinskih tarifa što je jedan od kineskih uvjeta za potpisivanje sporazuma.

Cijena sirove nafte je prošlog tjedna porasla pod utjecajem pozitivnih ekonomskih podataka iz SAD i Europe, kao i zbog napretka u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga. Saudijska Arabija je u petak pokrenula inicijalnu javnu ponudu državne naftne tvrtke Saudi Aramco. Aukcija 5% dionica tvrtke mogla bi donijeti prihod od 1,5 bilijardi dolara. Američka proizvodnja nafte iz škriljevca je od kraja 2018. godine u konstantom padu, iako je opća proizvodnja nafte u SAD i dalje na rekordnim razinama.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada