CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 03/02/2020 - 07/02/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 05/02/2020

05 veljaиa, 2020
Tjedna analiza 05/02/2020 Ekonomski kalendar

Valutni par EUR/USD je prošlog tjedna bio iznimno volatilan. Euro se u petak znatno oporavio, ali je u petak bio pod pritiskom jer je tvornička aktivnost u SAD bila znatno bolja od očekivane.

Britanska funta je prošlog tjedna bilježila znatne oscilacije. Funta je prvo porasla u odnosu na dolar zbog optimizma povodom Brexita i odluke Banke Engleske u četvrtak da ne promijeni kamatnu stopu. Međutim, britanski premijer Boris Johnson naglasio je kako bi Velika Britanija mogla napustiti Europsku uniju bez postignutog trgovinskog sporazuma što je u ponedjeljak vršilo pritisak na britansku valutu.

Unatoč snažnoj volatilnosti, japanska valuta nije zabilježila značajne promjene u odnosu na dolar. Strahovi od širenja epidemije koronavirusa iz Kine poticala je potražnju za financijskom sigurnošću japanskog jena. Međutim, stopa smrtnosti i lokalizacija epidemije u utorak su ublažili strahove ulagača.

Slično tome, cijena zlata je prvo porasla, ali je bila iznimno volatilna i tijekom tjedna se često mijenjala. Jačanje američkog dolara vršilo je pritisak na plemeniti metal, unatoč velikoj potražnji za instrumentima koji se smatraju sigurnim financijskim utočištem. FED je u skladu sa očekivanjima zadržao kamatnu stopu neizmijenjenu.

Indeks američkog dolara u utorak se približio razini od 98 poena. Status dolara kao glavne svjetske valute za čuvanje vrijednosti pružio mu je podršku.

Burzovni indeksi su prošlog tjedna oscilirali. Pozitivni sentiment zbog odličnih rezultata tromjesečnog poslovanja tvrtki kao što su Apple i Tesla u kombinaciji sa pozitivnim ekonomskim podacima nadjačali su strahove od širenja zdravstvene krize u Kini.

Cijena sirove nafte je u ponedjeljak naglo opala ispod 50 dolara za barel. Goldman Sachs je negativno revidirao prognoze za kineski gospodarski rast ove godine sa 5,9% na 5,5% zbog negativnog utjecaja širenja koronavirusa. OPEC je u utorak održao izvanredni sastanak koji će se nastaviti i danas. Organizacija bi mogla dodatno sniziti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, što je u utorak pružilo podršku cijeni nafte.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada