CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 16/02/2020 - 20/02/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 19/02/2020

19 veljaиa, 2020
Tjedna analiza 19/02/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna nastavio naglo opadati u odnosu na dolar. Njemački BDP ponovno je bio ispod očekivanja. Preliminarni podaci za četvrto tromjesečje ukazali su na stagnaciju glavnog gospodarstva euro zone (Njemačka), dok su tržišta očekivala podjednako razočaravajući rast od 0,1%.

Britanska funta je prošlog tjedna dobila na vrijednosti. Ključni makroekonomski podaci bili su znatno bolji od očekivanih. Preliminarni BDP za četvrto tromjesečje u Velikoj Britaniji bio je iznad očekivanja, dok je trgovinska bilanca također zabilježila relativno pozitivne rezultate. Međutim, funta je u ponedjeljak oslabila nakon što je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona saopćio kako Velika Britanija nije u obvezi potpisati trgovinski sporazum sa EU na kraju perioda tranzicije ove godine.

Japanski jen je blago ojačao u odnosu na dolar. Epidemija korona virusa u Kini je potakla potražnju za jenom. Međutim, slabi podaci o japanskom BDP-u ograničili su jačanje valute.

Cijena zlata je naglo porasla nakon što su fondovi koji ulažu u zlato povećali kupnju jer očekuju pucanje burzovnog mjehura, što je potaklo rast cijene plemenitog metala.

Indeks američkog dolara premašio je 99 poena u utorak, što potvrđuje status dolara kao sigurnog utočišta u periodima neizvjesnosti.

Turska lira je u srijedu opala uoči odluke Središnje banke turske o kamatnoj stopi i dok se Ankara priprema za moguću vojnu intervenciju u sirijskoj regiji Idlib. Prema očekivanjima, Središnja banka Turske će sniziti kamatnu stopu za 0,5% na razinu od 10,75%.

Burzovni indeksi su se povukli nakon dostizanja rekordnih razina. Tvrtka Apple objavila je kako neće postići najavljeni profit u prvom tromjesečju zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Cijena sirove nafte je prvo porasla, ali se u utorak naglo povukla pod pritiskom strahova da će korona virus negativno utjecati na potražnju za naftom, kao i zbog izostanka prikladnog odgovora na krizu od strane grupe OPEC+. Međunarodna agencija za energetiku u saopćila je kako će potražnja za naftom u prvom tromjesečju vjerojatno opasti za 435.000 tisuća barela dnevno, što čini prvi tromjesečni pad potražnje od financijske krize 2009.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada