CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 02/03/2020 - 06/03/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 04/03/2020

04 oћujak, 2020
Tjedna analiza 04/03/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna naglo skočio u odnosu na dolar. Euro je ojačao uslijed očekivanja da će američke Federalne rezerve sniziti kamatnu stopu, te da će Njemačka pokrenuti nove fiskalne poticajne mjere.

Britanska funta je opala naspram dolara. Banka Engleske je najavila kako je spremna reagirati radi zaštite financijske stabilnosti. Guverner Carney je nagovijestio potencijalno sniženje kamatne stope, što je vršilo pritisak na funtu. EU i UK su počeli pregovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita ovog tjedna.

Japanska valuta je prošlog tjedna dobila na vrijednosti. Širenje korona virusa diljem svijeta, kao i moguće sniženje američke federalne kamatne stope za 0,50% u ožujku, koje je su predvidjeli CME grupa i drugi analitičari, pružili su podršku japanskoj valuti.

Indeks američkog dolara naglo je opao. Predsjedavajući Federalnih rezervi, Jerome Powell, najavio je sniženje kamatne stope kako bi se spriječilo dodatno opadanje gospodarskog rasta izazvano zdravstvenom krizom.

Cijena zlata je naglo opala jer su ulagači odlučili pokupiti profit na svoje pozicije, ali se plemeniti metal ovog tjedna ponovno kreće iznad psihološke razine od 1600 dolara za uncu.

Burzovni indeksi su prošlog tjedna naglo opali uslijed strahova da će epidemija korona virusa prijeći u globalnu pandemiju. Osim toga, financijska tržišta su oprezna uoči objavljivanja demokratskog kandidata za predsjedničke izbore u SAD. Ulagači preferiraju kandidate centriste u odnosu na senatora Berniea Sandersa, koji naginje ka ljevici i trenutačno vodi.

Cijena sirove nafte je prošlog tjedna naglo opala. Tržišta su zabrinuta jer trenutačna zdravstvena kriza vrši pritisak na potražnju za gorivom. Grupa OPEC+ će se ovog tjedna sastati u Beču kako bi razmotrila dodatno ograničenje proizvodnje nafte. Većina članica OPEC-a i Saudijska Arabija prema izvještajima podržava kratkoročno dodatno smanjenje proizvodnje od 1 milijun barela dnevno, ali Rusija još nije dala svoj pristanak. Prema očekivanjima, OPOEC će obnoviti trenutačno sporazum o ograničenju proizvodnje od 1,2 milijuna barela dnevno, ali ukoliko ne odobri dodatno sniženje cijena nafte bi mogla opasti.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada