CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 09/03/2020 - 13/03/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 11/03/2020

11 oћujak, 2020
Tjedna analiza 11/03/2020 Ekonomski kalendar

Euro je nastavio sa iznimnim rastom u odnosu na dolar prošlog tjedna uslijed očekivanog pada razlike u prinosu na europske i američke državne obveznice. Međutim, objava američkog predsjednika Donalda Trumpa o poticajnim fiskalnim mjerama koje obuhvaćaju i poreske olakšice pružila je podršku dolaru u utorak.

Britanska funta je prošlog tjedna porasla u odnosu na dolar. Međutim, pesimizam po pitanju post-brexitovskih pregovora između UK i EU, ako i mogući pad britanskog gospodarstva u recesiju zbog epidemije korona virusa ograničili su uzlazni potencijal funte.

Japanska valuta je prošlog tjedna skočila zbog rasta potražnje za financijskom sigurnišću.

Cijena zlata je skočila nakon što su Federalne rezerve izvanredno snizile kamatnu stopu za 0,50%. Osim toga, širenja korona virusa pruža podršku žutom metalu. Italija je trenutačno pod najstrožim restrikcijama nakon skoka broja zaraženih za 2000 i još 100 smrtnih slučajeva. Diljem svijeta, broj zaraženih dostigao je 114.000, od koji se 64.000 oporavilo, dok je 4.000 izgubilo život.

Burzovni indeksi su prošlog tjedna bili u slobodnom padu uslijed panike izazvane očekivanjima da će širenje korona virusa izazvati globalnu gospodarsku recesiju. Burza u New Yorku u ponedjeljak je obustavila trgovanje zbog naglo pada dionica ispod dozvoljenih limita, pri čemu su indeksi zabilježili najlošiji dan od 2008.

Cijena sirove nafte je u ponedjeljak doživjela krah zabilježivši najveći dnevni pad od 1991. Inicijativa OPEC+ praktično je u kolapsu. Saudijska Arabija i Rusija nisu postigle sporazum o produženju ograničenja proizvodnje nakon 31. ožujka. Pustinjsko kraljevstvo reagiralo je naglom promjenom politike i pokrenulo cjenovni rat objavivši popuste na cijenu nafte i povećanje proizvodnje na rekordnih 12,3 milijuna barela dnevno. Rusija je odgovorila u utorak ovog tjedna izjavivši kako je počela povećavati proizvodnju.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada