CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 16/03/2020 - 20/03/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 18/03/2020

18 oћujak, 2020
Tjedna analiza 18/03/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna oslabio u odnosu na dolar jer širenje korona virusa nastavlja vršiti pritisak na već oslabljeno gospodarstvo euro zone. Potražnja za američkim dolarom potaknuta je statusom ove valute kao glavnog sredstva razmjene.

Britanska funta je prošlog tjedna bila u slobodnom padu. Kontroverzna politika "kolektivnog imuniteta" premijera Borisa Johnsona vršila je pritisak na britansku valutu. Umjesto borbe protiv novih infekcija korona virusom, premijer je u ponedjeljak insistirao na izbjegavanju javnih okupljanja i radu od kuće kad god je to moguće.

Japanska valuta je prošlog tjedna oslabila prije nego što je Središnja banka Japana odlučila zadržati kamatnu stopu neizmijenjenu.

Cijena zlata je naglo opala unatoč novom izvanrednom sniženju federalne kamatne stope SAD za 1% tijekom vikenda. Iako je zlato sigurno financijsko utočište, mnogi ulagači su prodavali plemeniti metal kako bi nabavili gotovinu u periodu svjetske zdravstvene krize. Mnogi ulagači su unovčili zlato kako bi zaštitili svoje pozicije na tržištu dionica.

Burzovni indeksi nastavili su opadati na nove minimume uslijed tržišne panike i strahova da će širenje korona virusa potaći svjetsku gospodarsku recesiju. Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je implicirao kako je američko gospodarstvo na rubu recesije, dok bi i mnoga europska gospodarstva također mogla upasti u recesiju.

Cijena sirove nafte nastavile ja opadati nakon što je izvršni direktor saudijske naftne tvrtke Aramco najavio nove rekordne razine produkcije, u periodu kada svjetska pandemija u znatnoj mjeri umanjuje potražnju za gorivom.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada