CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 27/04/2020 - 01/05/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 29/04/2020

29 travanj, 2020
Tjedna analiza 29/04/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna bio pod pritiskom, dok su se lideri EU konačno dogovorili oko poticajnog paketa od oko bilijarde eura koji bi trebao pružiti podršku europskom gospodarstvo, kako tvrdi predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. Međutim, Njemačka i Nizozemska i dalje ne žele podržati sve veći deficit južnih članova euro zone. Američki predsjednik Donald Trump je potpisao novi program financijske pomoći u obujmu od 484 milijarde dolara, što je uvjerilo ulagače kako na tržištima u idućim tjednima neće biti manjka likvidnosti.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar. Britanski premijer Boris Johnson se vratio na dužnost nakon oporavka od virusa covid-19.

Broj inicijalnih prijava za pomoć nezaposlenima u SAD je pokazao kako su u još 4,2 milijuna Amerikanaca izgubili posao, što čini više od 26 milijuna u proteklih pet tjedana.

Japanski jen je prošlog tjedna ojačao uslijed slabljenja američkog dolara, dok je središnja banka Japana zadržala kamatnu stopu neizmijenjenu i najavila neograničen paket kvantitativnog popuštanja.

Cijena zlata nije zabilježila značajne promjene. Povijesno visoke cijene i uzimanje profita ograničilo je uspon plemenitog metala.

Glavni američki burzovni indeksi su se prošlog tjedna nastavili kretati u blagom uzlaznom trendu. Dioničari po svemu sudeći smatraju da je najgori period pandemije prošao, te se nadaju postupnom otvaranju američkog gospodarstva, dok poticajni programi također pružaju podršku cijenama dionica.

Cijena sirove nafte nastavlja opadati jer je pandemija virusa korona znatno smanjila svjetsku potražnju. Ulagači u naftu bili su zabrinuti jer bi rollover na otvorene pozicije mogao biti prilično velik za ugovore koji istječu u lipnju s obzirom na nedostatak prostora za skladištenje u SAD i diljem svijeta.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada