CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 04/05/2020 - 08/05/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 06/05/2020

06 svibanj, 2020
Tjedna analiza 06/05/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna ojačao, ali je trend promijenio smjer u ponedjeljak. Europska središnja banka je u četvrtak saopćila kako je spremna povećati program kupnje obveznica u obujmu od 750 milijardi eura kako bi se izborila sa negativnim utjecajem pandemije virusa korona. Međutim, banka i dalje očekuje mogući pad gospodarstva od 12% ove godine.

Državni tajnik SAD Mike Pompeo je saopćio kako postoje "značajni dokazi" da se virus korona raširio iz kineske laboratorije, što je u ponedjeljak vršilo pritisak na tržišni sentiment i potaklo potražnju za financijskom sigurnošću dolara.

Britanska funta nije zabilježila značajne promjene. Funta je ojačala uslijed optimizma potaknutog planovima o postupnom otvaranju britanskog gospodarstva, ali je bila pod pritiskom nedostatka napretka u pregovorima sa EU.

Japanski jen nije zabilježio značajne promjene, ali je u središtu pažnje uslijed sukoba između SAD i Kine po pitanju krize virusa korona.

Cijena zlata nije zabilježila značajne promjene s obzirom da je povijesno već dostigla visoke razine, pri čemu popuštanje restriktivnih mjera smanjuje potražnju za financijskom sigurnošću plemenitog metala, dok sukob između SAD i Kine ima suprotan učinak.

Glavni američki burzovni indeksi prošlog tjedna su bili prilično volatilni. Ulagači su oprezno optimistični po pitanju postupnog otvaranja američkog gospodarstva, ali su indeksi opali nakon što je predsjednik Trump prijetio novim carinskim tarifama protiv Kine. Inicijalne prijave za pomoć nezaposlenima u SAD pokazale su da je još 3.839.000 Amerikanaca ostalo bez posla, što čini preko 30 milijuna u prethodnih šest tjedana.

Cijena sirove nafte se naglo oporavila uslijed očekivanja da će se potražnja za gorivom početi oporavljati paralelno sa popuštanje restriktivnim mjera protiv širenja virusa korona. Sporazum grupe OPEC+ o ograničenju proizvodnje nafte na snagu je stupio 1. svibnja, što je pružilo dodatnu podršku tržištima.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada