CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 81% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 11/05/2020 - 15/05/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 13/05/2020

13 svibanj, 2020
Tjedna analiza 13/05/2020 Ekonomski kalendar

Euro prošlog tjedna nije zabilježio značajne promjene. Vrhovni sud Njemačke je donio odluku prema kojoj je Europska središnja banka možda prekoračila ovlasti kada je pokrenula program kupnje obveznica, što ugrožava jedinstvo euro zone. Međutim, Europska komisija bi mogla pokrenuti postupak protiv Njemačke zbog ove odluke.

Britanska funta je opala naspram dolara. Konfuzija po pitanju najnovijih uputa premijera Johnsona o ponovnom pokretanju gospodarstva vršila je pritisak na funtu.

Japanski jen je također opao nakon što je Banka Japana ponovila kako će uraditi sve što može radi pružanja potpore gospodarstvu.

Cijena zlata nije zabilježila značajne promjene. Iako su podaci o radnim mjestima van poljoprivrede u SAD bili negativni, ipak su bili bolji od očekivanih, što je pružilo podršku dolaru i vršilo pritisak na zlato. Osim toga, dužnosnici SAD i Kine smanjili su zapaljivu retoriku nakon telefonskih pregovora između ministra financija SAD Stevena Mnuchina i zamjenika predsjednika kineske vlade Liu Hea.

Burzovni indeksi su prošlog tjedna ostvarili dobit. Ulagači su usmjeravali kapital u tehnološki sektor. Inicijalne prijave za pomoć nezaposlenima u SAD pokazale su da je još 3.169.000 Amerikanaca ostalo bez posla, što čini preko 33 milijuna u prethodnih sedam tjedana.

Cijena sirove nafte nastavila se oporavljati zbog mogućeg postupnog otvaranja svjetskog gospodarstva. Saudijska Arabija je u ponedjeljak objavila kako će dobrovoljno sniziti proizvodnju za još 1 milijun barela dnevno od lipnja. Međutim, rast novih slučajeva zaraze virusom korona u Kini, Južnoj Koreji i Njemačkoj podsjetio je ulagače kako je situacija i dalje neizvjesna.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada