CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 31/08/2020 - 04/09/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 02/09/2020

02 rujan, 2020
Tjedna analiza 02/09/2020 Ekonomski kalendar

Euro je prošlog tjedna blago ojačao dok su tržišta nestrpljivo čekala ključni govor predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella u Jackson Holeu. Powell je izazvao pad američkog dolara u odnosu na košaricu valuta u četvrtak najavivši da će FED tolerirati rast stope inflacije preko uobičajene ciljane razine od 2%, što nagovještava da će kamatne stope ostati niske godinama, a ne mjesecima.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar uslijed velike volatilnosti krajem tjedna, pri čemu je valutni par GBP/USD dotakao najvišu razinu u ovoj godini. Dok su neki ulagači bili na ljetnom odmoru, drugi su se usredotočili na gospodarske podatke iz UK bolje od očekivanih, a dolar se povukao u odnosu na većinu valutnih rivala.

Japanski jen se kretao u uskom rasponu, ali je tijekom tjedna opao. Ipak, pred kraj tjedna se blago oporavio jer je japanski premijer Shinzo Abe podnio ostavku, što je potaklo potražnju za instrumentima koji se smatraju sigurnim financijskim utočištem.

Cijena zlata je tijekom tjedna porasla jer je dolar opadao. Ulagači su također pratili činjenicu da je Warren Buffet prodao mnoge dionice i preusmjerio kapital u zlato. Činjenica da je FED naklonjen niskim kamatnim stopama također je pružila podršku zlatu prošlog tjedna.

Američki burzovni indeksi su ponovno dostigli rekordne visine uz podršku jačanja tehnološkog sektora. Apple i Tesla su bili u centru pažnje, jer su obje tvrtke sprovele cijepanje dionica, što je izazvalo pad cijene jedne za četvrtinu i druge za petinu nakon otvaranja burzi u ponedjeljak.

Cijena nafte se uglavnom nastavila kretati u rasponu, ali je također dotakla najvišu razinu u pet mjeseci. Uragan Laura je privremeno obustavio proizvodnju nafte u Meskičkom zaljevu što je pružilo podršku rastu cijene crnog zlata.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada