CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 14/09/2020 - 18/09/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 16/09/2020

16 rujan, 2020
Tjedna analiza 16/09/2020 Ekonomski kalendar

Euro je ojačao u odnosu na dolar. ESB je izrazio snažno povjerenje u oporavak gospodarstva eurozone, dok je obraćanje predsjednice ECB-a Lagarde nakon sastanka ECB-a podiglo osjećaj o zajedničkoj europskoj valuti. Ponovno je potvrdila da ECB neće intervenirati na Forex tržištu kako bi spriječio daljnje jačanje eura jer ECB nema mandat da kontrolira tečaj eura.

Britanska je funta prošlog tjedna bila u slobodnom padu, ali se konsolidirala u ponedjeljak i utorak. Prvo glasanje u parlamentu o kontroverznom zakonu Ujedinjenog Kraljevstva o kršenju sporazuma o Brexitu s EU usvojeno je u utorak. EU je upozorila da će zakon dovesti do kolapsa pregovora, povećavajući šanse za Brexit bez dogovora.

Japanski jen ojačao je na slabljenju dolara uoči monetarne politike sastanka Japanske banke koja će se održati u četvrtak. Jen je ovog tjedna podržala i vijest o stranačkoj pobjedi Yoshihide Suge zbog koje je omiljeni kao zamjena za bivšeg premijera Abea.

Sveukupno, indeks dolara pao je kad je AstraZeneca nastavila britanska klinička ispitivanja kandidata za COVID-19. U međuvremenu, Pfizer želi proširiti fazu 3 ispitivanja za vlastitog kandidata, s prvim cjepivom za koje se očekuje da će biti spremno do kraja ove godine.

Zbog toga su cijene zlata tjedan završile više. Američki indeksi dionica bili su malo promijenjeni. Prvo je pala jer je rasprodaja tehnoloških dionica završila u petak zbog poboljšanog raspoloženja na tržištu.

Cijene sirove nafte pale su prošlog tjedna. Prevladale su zabrinutosti zbog sporog oporavka globalne potražnje za gorivom, depresirane pandemijom koronavirusa. Međutim, uragan Sally u utorak je podržavao cijene nafte, koje su jačale. Drugi značajan uragan u proteklih mjesec dana natjerao je energetske kompanije, luke i rafinerije da se zatvore u ponedjeljak.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada