CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 21/09/2020 - 25/09/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 23/09/2020

23 rujan, 2020
Tjedna analiza 23/09/2020 Ekonomski kalendar

Euro je oslabio u odnosu na dolar uslijed ponovnog širenja zaraze i zatvaranja određenih regija u različitim europskim državama. Rastuća potražnja za američkim dolarom u ponedjeljak je oborila valutni par.

Britanska funta je prošlog tjedna izgubila na vrijednosti. Banka Engleske je objavila najavila moguću negativnu kamatnu stopu. Premijer Boris Johnson će prema očekivanjima najaviti nove restriktivne mjere restoranima i barovima uslijed naglog širenja virusa Covid-19 u UK. Glavni znanstveni savjetnik je u ponedjeljak upozorio da bi bez hitne reakcije broj novozaraženih do sredine listopada mogao dostići 50.000.

Japanski jen je ojačao uslijed opadanja apetita ulagača za rizikom. Banka Japana nije mijenjala monetarnu politiku, uz izjavu da se japansko gospodarstvo počelo oporavljati, ali je također upozorila da je situacija izazvana pandemijom i dalje ozbiljna.

Indeks američkog dolara je porastao uslijed neizvjesnosti i odgađanja novih poticajnih mjera u SAD, dok rastući broj novih slučajeva zaraze potiče sumnje u svjetski gospodarski oporavak. Potražnja za financijskom sigurnošću dolara potakla je rast ove valute.

Samim tim, cijena zlata je opala. Američki burzovni indeksi su naglo opali. Predsjednik ogranka Federalnih rezervi u Dallasu izjavio je kako su cijene dionica već prilično visoke u odnosu na bruto domaći proizvod, te da je samim tim pad cijene normalan.

Cijena sirove nafte do kraja tjedna nije zabilježila značajne promjene, unatoč volatilnom kretanju. Nastavljaju se strahovi zbog slabog oporavka potražnje za gorivom. Nacionalna naftna tvrtka Libije saopćila je kako očekuje rast proizvodnje za 260.000 barela dnevno do idućeg tjedna. Vojni zapovjednik Istočne Libije, Khalifa Haftar, prošlog tjedna je izjavio kako će prekinuti osmomjesečnu blokadu izvoza nafte. S druge strane, grupa OPEC+ je potvrdila da će se nastaviti pridržavati sporazuma o ograničenju proizvodnje.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada