CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 78% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 23/11/2020 - 27/11/2020

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 25/11/2020

25 studeni, 2020
Tjedna analiza 25/11/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička europska valuta prošlog tjedna nije zabilježila značajnu promjenu. Mađarska i Poljska su stavile veto na prijedlog proračuna EU što je vršilo pritisak na euro. Međutim, predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak autorizrao Agenciju za vladine usluge (GSA) kako bi se olakšala tranzicija vlasti na novog izabranog predsjednika Joea Bidena. Ova vijest sugerira da će tranzicija proći bez problema, što je popravilo tržišni sentiment i pružilo podršku euru.

Britanska funta je ojačala uslijed pozitivnih vijesti o cjepivu koje se proizbodi u Velikoj Britaniji, kao i uslijed optimizma po pitanju sporazuma o trgovinskim odnosima nakon Brexita. Po svemu sudeći, nacrt trgovinskog sporazuma između EU i UK je već uračunat u cijenu funte. Međutim, sporazum i dalje nije potpisan.

Japanski jen je ojačao, ali je u ponedjeljak opao nakon što je AstraZeneca objavila kako je njeno cjepivo bilo 70% učinkovito tijekom testiranja. Smanjenje razlike u prinosu na japanske i zapadne obveznice proteklih tjedana je pružalo podršku jenu.

Američki burzovni indeksi nisu zabilježili značajne promjene. Uspješna cjepiva, predstojeće predsjedništvo Joea Bidena i činjenica da će Jennet Yellen možda biti ministar financija pozitivno su utjecali na tržišni sentiment. Međutim, Covid-19 pandemija i dalje zabrinjava ulagače.

Cijena zlata je u ponedjeljak i utorak naglo opadala pod utjecajem optimizma po pitanju ishoda predsjedničkih izbora u SAD i pozitivnih vijesti o cjepivu.

Cijena sirove nafta nastavila je sa rastom. OPEC i Rusija su po svemu sudeći spremni produžiti postojeće ograničenje proizvodnje iduće godine. Američki dolar je u ponedjeljak dotakao novi minimum što je pružilo podršku rastu cijene nafte. Osim toga, stanovnici Sjedinjenih Država su prema najnovijim podacima i dalje prilično mobilni što znači da potražnja za gorivom nije značajno opala, dok je broj aktivnih naftnih bušotina u SAD opao prvi put u posljednjih 10 tjedana.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada