CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 72% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.
Pretražiti

Tjedna analiza

Tjedni presjek cijena CFD ugovora - 11/10/2021 - 15/10/2021

Tjedni presjek cijena CFD ugovora 13/10/2021

13 listopad, 2021
Tjedna analiza 13/10/2021 Ekonomski kalendar

Euro je konsolidirao (daljnje) gubitke u odnosu na dolar. Europska Središnja banka izjavila je da je "srednjoročna dinamika inflacije prespora, a ne prebrza" i da nema okidača za promjenu monetarne politike. Visoki troškovi energenata u Europi nastavili su smanjivati zajedničku europsku valutu.

Funta se oporavila jer je Michael Saunders iz Bank of England izjavio tijekom vikenda kako bi se kućanstva trebala pripremiti za "znatno ranije" povećanje kamatnih stopa dok se inflacijski pritisci povećavaju.

USD/JPY je porastao na najvišu razinu od kraja 2018. i konsolidirao se iznad 113 u utorak. Desetogodišnji prinos na referentne američke obveznice je premašio četveromjesečni maksimum, iznad 1,6%, što je dovelo do porasta USD/JPY para. Sve u svemu, američka valuta se još uvijek kreće oko jednogodišnjeg maksimuma u odnosu na glavne konkurente, unatoč razočaravajućim NFP podacima objavljenim u petak.

Cijene zlata su se malo promijenile, fluktuirajući u vrlo uskom rasponu iznad 1.750 dolara tijekom posljednja dva tjedna uoči podataka o indeksu potrošačkih cijena SAD-a u srijedu.

Američki indeksi dionica ostali su nepromijenjeni, ali prilično nestabilni. Sezona financijskog izvještavanja započinje ovaj tjedan, Morgan Stanley izvještava u četvrtak, a Goldman Sachs u petak.

Cijene nafte su znatno porasle usred oporavka globalne potražnje, pridonoseći nedostatku energenata u velikim gospodarstvima. Cijene električne energije su porasle na rekordne razine u posljednjih nekoliko tjedana, potaknute sveprisutnim nedostatkom energije u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama, dok se očekuje da će kineska energetska kriza trajati do kraja godine. Međutim, OPEC+ se pridržava planova postupnog oporavka proizvodnje, a ne brzog povećanja.

Podjeli s osobnom mrežom
Spremni za trgovanje?Započnite sada