CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 78% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
Пребарувај

Паладиум - 03/11/2020

Микро анализи

03 ноември, 2020

Содржи само општи информации. Не е наменет за давање на совети за тргување или инвестирање. Вашиот капитал е под ризик.

Сренорочен тренд: Раст

Паладиум, пазарниот преглед:

 • Паладиумот најмногу се користи во производството на катализатори интегрирани во автомобилите, со намена да се ограничи емисијата на гасови и загадувањето на воздухот. Бидејќи автомобилската индустрија беше многу погодена од кризата со Корона вирусот, волатилноста на цената на паладиумот се зголеми, што предизвика ниска побарувачка за паладиум, но исто така и намалување на производството бидејќи некои рудници во Јужноафриканската република се затворија поради мерките за запирање на ширењето на вирусот.
 • Цената на паладиумот падна од највисокото ниво 2787,85 под 1400 (1352,60) во средината на март, што е пад од 51,48%. Но потоа цената успеа да заздрави и да се искачи на нивоа над 2000.
 • Од 3 ноември паладиумот се движи малку над нивото од 2200.

Индикатори што би можеле да ја поддржат повисоката цена:

 • Послаб долар поради очекувања на Конгресот на САД да прифати дополнителен пакет на стимул.
 • Продажбата на автомобили во САД која продолжи да се зголемува.
 • Кинескиот БДП продолжи да заздравува во третото тримесечје укажувајќи на посилна економска активност.
 • Кина повторно ги отвора своите фабрики на автомобили и со построги прописи на емисија, кинеската автомобилска индустрија ќе ја зголеми побарувачката за паладиумот.
 • Јужноарфиканската Република, вториот најголем произведувач на паладиум се соочи со нови случаи на Корона вирус. Поради тоа рудниците се соочуваат со долги одложувања во враќањето на илјадинци работници на нивните работни места.

Сретнерочен технички преглед

 • Од техничка гледна точка паладиумот би можел да остане во раст се додека успее да остане над линија на растечкиот тренд. Исто така паладиумот се движи над својот 155-дневен експоненцијален движечки просек, што укажува дека на среден рок цената на паладиумот би можела да остане во растечкиот тренд.
 • Покрај тоа, дневниот Relative Strength Index неодамна падна блиску до прагот на прекумерна продажба 30, укажувајќи на можна растечка корекција.
 • Во случај на раст, би можеле да очекуваме паладиумот да оди кон Отпор 1 2350 и Отпор 2 2420.
 • Сепак, ако се случи паладиумот да падне под линија на растечкиот тренд, паладиумот би можел да продолжи да паѓа кон Поддршка 1, 2132 и Поддршка 2, 2070.


Графикон: (Паладиум, дневен)

Сегашна цена: 2240

Паладиум

Среднорочен

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

2500

Отпор 2

2420

Отпор 1

2350

Поддршка 1

2132

Поддршка 2

2070

Поддршка 3

2000

Пример на пресметка врз основа на правец на трендот за 1.00 Lot*

Паладиум

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

26,000.00

18,000.00

11,000.00

-10,800.00

-17,000.00

-24,000.00

Профит или загуба во €**

22,318.55

15,451.31

9,442.47

-9,270.78

-14,592.90

-20,601.74

Профит или загуба во £**

17,265.60

13,924.78

8,509.58

-8,354.87

-13,151.18

-18,566.37

Профит или загуба во C$**

34,561.80

23,927.40

14,622.30

-14,356.44

-22,598.10

-31,903.20

* 1.00 lot е еквивалент со 100 единици
** Датум и време на девизниот курс употребени за калкулациите се 9:12 GMT 3 11 2020
Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате Вашата поддршка.
*** Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако профитот е понизок од предложениот.
**** Trailing stop техниката може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.

Споделете преку вашата мрежа
ПАЛАДИУМ Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега