CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 79% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.

Неделни анализи

Неделен преглед на пазарот на цените на CFD договорите - 22/02/2021 - 26/02/2021

Неделен преглед на пазарот на цените на CFD договорите 24/02/2021

24 февруари, 2021
Неделни анализи 24/02/2021 Економски календар

Еврото зајкна минатата недела во однос на доларот, зашто американскиот Конгрес го сврти вниманието кон новиот програм на фискален стимул. Кристина Лагар, претседателка на ЕЦБ рече дека „внимателно го следи развојот на долгорочните приходи на номиналните обврзници“ што укажува дека ЕЦБ е подготвена да го намали враќање на долгот ако е потребно.

Британската фунта го допре највисокото ниво во три години. Американскиот премиер Борис Џонсон го претстави својот план на отворањето. Целта е да се избегне друго затворање, со што петнеделното олеснување стана неповратно.

Јапонскиот јен зајакна поради падот на доларот, зашто американскиот претседател Џо Бајден објави дека неговата администрација ќе побара воведување на новата програма на инфраструктурно трошење.

Американските индекси, особено тие што го следат технолошкиот сектор нагло паднаа. Растот на приходи на долгорочните обврзници, кои служат како вреднување на акциите ги уплашија инвеститорите, кои ги напуштија овие акции и се свртија кон оние индустриски и оние коишто очекуваат директна корист од отворањето на економијата.

Џером Пауел, претседателот на Федералните резерви ќе сведочи пред Конгресот и ќе обезбеди нови податоци ако Федот се одлучи да ја намали перцепцијата на ризик поради влијанието врз економијата.

Цената на златото беше под притисок но се зголеми во понеделникот поради зголемен страв од инфлација, а растот на цената на стоки како и преценети берзи ја поддржаа цената на златото. Приносот на американските државни обврзници, кои служи како мерач на инфлациските очекувања се зголеми на новото највисоко ниво.

Цената на нафта продолжи да се зголемува. Многу ниски температури во јужниот дел на САД предизвикаа затворање на рафинерии, што го намали производство во САД за речиси 40%. Топло време конечно дојде, но пред повторно да се отпочне со произведување нафта во Тексас може да помине и неколку недели. Освен тоа, падот на американските нафтни резерви продолжи да ја поддржува цената на нафтата, како и вакцинацијата.

Споделете преку вашата мрежа
Подготвени за тргување?Започнете сега