CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 83% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
Пребарувај

ПЧЕНИЦА

Специјални извештаи - 25/08/2022

25 август, 2022

Наведениот пример користи Договори за разлика (CFD). Калкулациите се применуваат само за цените на одредени инструменти за наведениот датум и калкулациите претставуваат можна прилика за добивка или загуба. Нема гаранции за прецизноста и потполноста на овие информации, значи, секое лице кое доносува одлука според тие информации, тоа го прави целосно на сопствен ризик.

ПЧЕНИЦА неделната пазарна прилика кај растечкиот курс валутниот пар, базирана на 1.00 Lot:

УДЕЛ НА ГЛОБАЛНИОТ ПАЗАР НА ПЧЕНИЦА:

 • НАЈГОЛЕМИ ПРОИЗВЕДУВАЧИ (ОД ВКУПНОТО ОЧЕКУВАНО ПРОИЗВОДСТВО ВО 2022: 774,8 МИЛИОНИ ТОНИ): Кина 17%, Европска Унија ~17%, Индија ~14%, Русија ~10%, САД ~6,4% и Украина ~3.4%.
 • НАЈГОЛЕМИ ИЗВОЗНИЦИ НА ПЧЕНИЦА ОД ВКУПНО 183,8 МИЛИОНИ ТОНИ (2020/2021): Русија 23,9%, Канада 12,44%, САД 12,24%, Франција 10,30% и Украина 8,9%.
 • УДЕЛ ОД РУСИЈА И УКРАИНА ~30%: Русија и Украина создават околу 33% од глобалниот извоз.

РУСКО-УКРАИНСКА ВОЈНА И ЕКОНОМСКА ВОЈНА НА РУСИЈА ПРОТИВ ЗАПАД:

 • ЕУ ГИ УКИНУВА САНКЦИИТЕ ВРЗ ПЧЕНИЦА, ПОРАДИ ГОЛЕМА ПОБАРУВАЧКА: САД и Европската Унија се одлучија да ги укинат санкциите врз рускиот извоз на пченица и ѓубриво. И покрај укинувањето на санкциите, резервите на пченицата се очекува да останат на ниски нивоа.
 • ДВА ОД ТРИ ВЕКНИ ЛЕБ ВО АФРИКА И БЛИСКИОТ ИСТОК СЕ ПРОИЗВЕДЕНИ ОД УКРАНСКАТА ПЧЕНИЦА: Според Глобалниот индекс на глад, 47 држави имале повисоко ниво на глад во 2021, а војна во Украина би можела овој број да го зголеми на повеќе од 60 во 2022.
 • ЦЕНАТА НА УКРАИНСКАТА ПЧЕНИЦА ПАДНА ЗА 40% ОД ПОЧЕТОКОТ НА РУСКА ВОЕНА ОПЕРАЦИЈА, ШТО ЈА ЗАКАНУВА ПОНУДАТА: Според извештаите, падот на цената на украинска пченица веројатно ќе влијае врз приноси во иднина, што ќе предизвика растот на глобалните пазари.
 • ЛОГИСТИЧКИ ПРОБЛЕМИ ВО ВРСКА СО ДОСТАВУВАЊЕ ПЧЕНИЦА ВО УКРАИНСКИТЕ ПРИСТАНИШЕ ЕЀ УШТЕ ПОСТОЈАТ: И покрај договорот за извоз на украинската пченица, сѐ уште постојат логистички проблеми за доставување пченица од исток до пристаништето во Одеса. Ова дополнително ќе влија врз веќе намалена понуда на пченица.
 • СЕ ОЧЕКУВА ИЗВОЗОТ НА ПЧЕНИЦА ОД РУСИЈА ДА СЕ НАМАЛИ: Од 1 јули се очекува Русија да извезе 39 милиони тони пченица за сезона на 2022/2023, што е сѐ уште за 11% пониско во однос на истиот период минатата година.
 • ДРУГИ ДРЖАВИ ШТО ГО ЗАБРАНИЈА ИЗВОЗОТ НА ПЧЕНИЦА: Индија, Египет и Казахстан го забранија извозот на пченицата.

ТОПЛОТЕН БРАН ВО КИНА:

 • КИНА БЕШЕ ПОГОДЕНА ОД НАЈДОЛГ И НАЈСИЛЕН ТОПОЛОТЕН БРАН, ШТО СЕРИОЗНО ГИ ПОГОДИ ПРИНОСИТЕ. Тековниот топлотен бран во Кина трае веќе 72 дена.

ТОПЛОТЕН БРАН ВО ЕВРОПА:

 • ЕВРОПА ЈА ПРЕТРПЕ НАЈГОЛЕМА СУША ВО ПОСЛЕДНИТЕ 500 ГОДИНИ, НЕГАТИВНО ВЛИЈАЕЈЌИ ВРЗ ПРИНОСИТЕ. Според последните временски прогнози, европа има доживеано тешка суша, која покри околу 47% од Европа.

НЕОДАМНЕШНО ДВИЖЕЊЕ НА ЦЕНАТА:

 • ЦЕНАТА НА ПЧЕНИЦА ДОЖИВЕА ПАЃАЧКА КОРЕКЦИЈА ЗА ОКОЛУ 45,9% (ОД 1340 НА 4 МАРТ НА 724 НА 19 АВГУСТ). На почетокот на март, цената на пченицата се искачи на највисокото ниво на сите времиња, 1340. Цената на пченицата се движеше околу 789, ако дојде до целосно задравување, цената има 70% можност за раст.

ПЧЕНИЦА, 25 август 2022
Сегашна цена: 789

Пченица

Неделниот

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

1,090

Отпор 2

950

Отпор 1

880

Поддршка 1

715

Поддршка 2

695

Поддршка 3

620

Пример на пресметката врз основа на неделниот правец на трендот за 1.00 Lot1

ПЧЕНИЦА

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

30,100.00

16,100.00

9,100.00

-7,400.00

-9,400.00

-16,900.00

Профит или загуба во €2

29,637.65

15,852.70

8,960.22

-7,286.33

-9,255.61

-16,640.41

Профит или загуба во £2

25,134.86

13,444.23

7,598.91

-6,179.33

-7,849.42

-14,112.26

Профит или загуба во C$2

39,350.33

21,047.85

11,896.61

-9,674.17

-12,288.81

-22,093.71

1. 1.00 lot е еквивалент со 100 единици

2. Датум и време девизниот курс употребени за калкулациите се 11:00 GMT+1 и 25.8.2022.

Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате вашата поддршка.

 • Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако е профитот понизок од предложениот.
 • Trailing stop техника може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.
Споделете преку вашата мрежа
WHEAT Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега