CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
Пребарувај

Алибаба

Специјални извештаи - 14/11/2022

14 ноември, 2022

Наведениот пример користи Договори за разлика (CFD). Калкулациите се применуваат само за цените на одредени инструменти за наведениот датум и калкулациите претставуваат можна прилика за добивка или загуба. Нема гаранции за прецизноста и потполноста на овие информации, значи, секое лице кое доносува одлука според тие информации, тоа го прави целосно на сопствен ризик.

Алибаба неделната пазарна прилика кај растечкиот курс валутниот пар, базирана на 1.00 Lot:

ГЛОБАЛНА Е-ТРГОВИЈА:

 • ГОЛЕМИНА НА ПАЗАРОТ (ОЧЕКУВАНО: 5,55 трилиони долари во 2022): Пазарот на е-трговијата (онлајн продажба) се очекува да изнесува 5,55 трилиони долари во 2022, што е околу 21% од вкупната малопродажба (26,42 трилиони). Пред две години 17,8% од продажбата беше извршена онлајн.
 • ГОЛЕМИНА НА ПАЗАРОТ (СЕ ОЧЕКУВА 7,3 ТРИЛИОНИ ВО 2025, РАСТ ОД 30% ВО ОДНОС НА 2022): Пазарот на глобалната е-трговија би можел да се зголеми на повеќе од 7,3 трилиони долари во 2025, во однос на 4,921 трилион во 2021. Се очекува е-трговијата низ целиот свет да претставува 24,5% од глобалната продажба во 2025 година, што е раст од 19,6% достигнато во 2021 и 17,8% во 2020.
 • УДЕЛ НА ПАЗАРОТ ПО ДРЖАВИ: Кина зазема 52,1% од глобалниот пазар, САД 19%, ОК 4.8% и Јапонија 3,0%. Остатокот от светот покрива 21,1%.
 • УДЕЛ НА ПАЗАРОТ ПО КОМПАНИИТЕ И ПРОДАЖБАТА: Алибаба (Таобао и Тмалл) заземаат 24,00%, додека Амазон зазема 13% од пазарот на глобалната е-трговија. ЈД.цом зазема 9,20% од пазарот.

Е-ТРГОВИЈА ВО КИНА:

 • ГОЛЕМИНА НА ПАЗАРОТ (2,89 трилиони): Кинексиот пазар на е-трговијата изнесуваше 2,89 трилиони во 2021. Кинексиот пазар се зголемуваше за 17,7% од 2017 година.
 • ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАСТОТ НА ПАЗАРОТ (ГЛОБАЛНИОТ УДЕЛ ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМИ НА 45% ДО 2025, НА 3,3 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ ОД ТЕКОВНИТЕ 2,1 ТРИЛИОН): Вредноста на кинеската е-трговија се очекува да расте со силна просечна стапка на раст (на годишно ниво) од 11,6% помеѓу 2021 и 2025 за да достигне CNY21.4 трилиони (3,3 трилиони) во 2025. Тоа би било 45% од проценетата глобална е-продажба од 7,3 трилиони долари во 2025.
 • УДЕЛ НА ПАЗАРОТ: Алибаба (Таобао и Тмалл) е најголемиот онлајн продавач во Кина со 47,1% удел на пазарот. ЈД.цом е втор, заземајќи 16,9%, а Пиндуодуо зазема 13,2% од кинексиот пазар на е-трговија.

АЛИБАБА (АНАЛИЗА И НАСТАНИ)

 • КОМПАНИЈА: Алибаба е втор светски и најголем кинески онлајн продавач, според пазарната капитализација. Основана е од стран на Џек Ма, милијардер и еден од најбогатите луѓе во Кина.
 • РАСТ НА ПРИХОДИТЕ И АНАЛИЗА: Приходите на Алибаба се зголемиле за повеќе од 182% во текот на изминатата година. Однос помеѓу цена и заработка на Алибаба изнесува 9,65, а просекот на индустријата е 19,79. Овој однос на најблизок конкурент на Алибаба во кина, ЈД.цом, изнесува 24,18, а на Амазон 70,93.
 • ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАСТ НА ПАЗАРОТ: Се очекува приходите на Алибаба да се зголемат за повеќе од 185 милијарди на годишно ниво во 2025, од тековните 105 милијарди, што е годишен раст од 15%. Приходите од технологијата на облак се очекува да се зголеми од 8,9 милијарди дистигнати во 2021 на 23 милијарди во 2025. Технологијата на облак е најпрофитабилниот сегмент од бизнисот на компанијата.
 • ФАКТ: IPO цена на Алибаба во 2014 беше 68 долари. Оттогаш годишниот IPO приход на компанијата се зголеми за повеќе од 1400%, а годишната заработка порасна над 700%. Тековната цена на Алибаба е за 4 долари на IPO цена од 2014 година.
 • НАСТАН: Заработка на Алибаба (17 ноември 2022 - ПРЕД ОТВОРАЊЕ НА ПАЗАРОТ): Алибаба потврди дека ќе го објави финансискиот извештај в четврток, 17 ноември. Заработка на Алибаба ги надмина очекуватањата на аналитичарите 6 од изминатите 8 тримесечја.
 • ВЕСТИ (ДЕН НА САМЦИТЕ - 11 ноември 2022): Алибаба забележи рекордна продажба од 154 милијарди долари во текот на овој познат празник надминувајќи го претходниот рекорд од 84,5 милијарди, вели кинеската консултантска компанија Синтун.
 • МИСЛЕЊЕ НА АНАЛИТИЧАРИТЕ: Според Блумберг, консензусот на 12-месечна цел изнесува 137,56 долари. Номура ја постави цената на 115 долари на 14 ноември. Џефриз ја постави целната цена од 218 долари на 11 ноември 2022, а Креди Суис ја потвори целната цена од 152 долари на 8 ноември.
 • ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАСТ: Сегашната цена на Алибаба треба да се зголеми за повеќе од 340% за да го достигне највисокото ниво на сиге времиња (319,92 долари: октомври 2020).

(#ALIBABA), 14 ноември 2022
Сегашна цена: 72.00

Алибаба

Неделниот

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

114.00

Отпор 2

99.00

Отпор 1

84.00

Поддршка 1

62.00

Поддршка 2

55.00

Поддршка 3

48.00

Пример на пресметката врз основа на неделниот правец на трендот за 1.00 Lot1

Алибаба

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

42,000.00

27,000.00

12,000.00

-10,000.00

-17,000.00

-24,000.00

Профит или загуба во €2

40,809.19

26,234.48

11,659.77

-9,716.47

-16,518.00

-23,319.54

Профит или загуба во £2

35,740.42

22,975.99

10,211.55

-8,509.62

-14,466.36

-20,423.10

Профит или загуба во C$2

55,854.96

35,906.76

15,958.56

-13,298.80

-22,607.96

-31,917.12

 1. 1.00 lot е еквивалент со 1000 единици
 2. Датум и време девизниот курс употребени за калкулациите се 10:46 GMT+1 и 14.11.2022.

Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате вашата поддршка.

 • Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако е профитот понизок од предложениот.
 • Trailing stop техника може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.
Споделете преку вашата мрежа
ALIBABA Ltd Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега