CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
Пребарувај

ПРИРОДЕН ГАС

Специјални извештаи - 08/11/2022

08 ноември, 2022

Наведениот пример користи Договори за разлика (CFD). Калкулациите се применуваат само за цените на одредени инструменти за наведениот датум и калкулациите претставуваат можна прилика за добивка или загуба. Нема гаранции за прецизноста и потполноста на овие информации, значи, секое лице кое доносува одлука според тие информации, тоа го прави целосно на сопствен ризик.

ПРИРОДЕН ГАС неделна пазарна прилика за растечки тренд, базирана на 1.00 Lot:

ГЛОБАЛНИТЕ ПАЗАРИ НА ПРИРОДЕН ГАС:

 • НАЈГОЛЕМИ СНАБДУВАЧИ СО ПРИРОДЕН ГАС ВО СВЕТОТ (LNG + PIPELINE): 1. РУСИЈА (173,81 милиони тони); 2. САД; 3. КАТАР; 4. НОРВЕШКА; 5. АВСТРАЛИЈА;

 • НАЈГОЛЕМ УВОЗНИК НА ПРИРОДЕН ГАС ВО СВЕТОТ: КИНА (129,99 милиони тони)

 • НАЈГОЛЕМИ СНАБДУВАЧИ НА КИНА СО ПРИРОДЕН ГАС: 1. АВСТРАЛИЈА (~26%); 2. ТУРКМЕНИСТАН (~20%); 3. РУСИЈА (~10%).

 • ЕУ УВЕЗУВА 45% ОД ПОТРЕБНИОТ ПРИРОДЕН ГАС ОД РУСИЈА (ОД ВКУПНО 251,44 милиони тони): 113 милиони тони (просечна дневна потрошувачка: 32,85 милиони тони).

 • РУСИЈА ИЗВЕЗУВА ВО ЕУ 65% ОД ВКУПНИОТ ИЗВОЗ: 173,81 милиони тони, 113 милиони оди во ЕУ.

СЕЗОНА НА УРАГАНИ ВО САД (1 ЈУНИ - 30 НОЕМВРИ):

 • НЕОДАМНЕШНАТА ИСТОРИЈА ПОКАЖУВА ДЕКА УРАГАНИТЕ ВЛИЈААТ ВРЗ ЦЕНАТА НА НАФТАТА И ГАСОТ:

 1. УРАГАН „ИДА“ (26 август 2021): ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИОТ ГАС СЕ ЗГОЛЕМИ ОД 3,943 ДОЛАРИ НА 6,310 (+60,00%) ВО ЕДЕН МЕСЕЦ. Жестоките ветрови на Ида директно го погодија Порт Фуршон, најважниот центар за производство на нафта и гас на море во Мексиканскиот залив.

 2. УРАГАН „ДЕЛТА“ (4 октомври 2020): ПРИРОДНИОТ ГАС СЕ ЗГОЛЕМИ ОД 2,485 НА 3,391 ДОЛАРИ (+36,05%) ВО ЕДЕН МЕСЕЦ. Ураганот Делта ги затвори повеќето американски платформи на море во 15 години.

*Имајте во предвид дека минатите резултати не гарантираат исти резултати и во иднина.

АКТУЕЛНО:

 • Времето останува клучна одредница за правецот на цената. Американската национална администрација за океани и администрација (NOAA) предвидува дека голем дел од државата ќе се соочи со температури пониски од просечните во следните 6 до 10 дена. Особено студената зима може да предизвика зголемување на побарувачката, бидејќи природниот гас се користи за греење и електрична енергија.

 • Американската администрација за енергетски информации (ЕИА) објави дека во складиштата беше додадено 107 кубни метра гас во недела што се заврши на 28 октомври. Се очекува уште едно зголемување за биде објавено во четврток.

 • Фрипорт извозен терминал беше затворен по експлозија на 8 јуни. Се очекува објектот на Фрипорт да биде барем делнумно отворен, бидејќи компанијата постигна договор со федералниот регулатор, којшто ќе ѝ овозможи на компанијата да продолжи да работи од почеток или средина на ноември.

 • И СЕВЕРНИОТ ТЕК 1 И СЕВЕРНИОТ ТЕК 2 СЕ СЕРИОЗНО ОШТЕТЕНИ ВО ЕКСПЛОЗИИ ЗА КОИ СЕ ВЕРУВА ДЕКА СЕ САБОТАЖА (26 септември). Неколку држави на Европската Унија покренаа вонредни планови во обид да најдат алтернативни добавувачи, додека Битанија се соочува со „голем ризик“ од недостиг на гас зимава.

ДВИЖЕЊЕ НА ЦЕНАТА: Цената на природниот гас го достигна рекордното ниво од 15,780 во 2005. Во моментов, цената се движи околу 6,45 долари, а ако дојде до целосно заздравување кон нивоата достигнати во 2005 година, тоа би можело да претставува зголемување за околу 145%, сепак, цената би можела да паѓа и понатаму.

ПРИРОДЕН ГАС, 8 ноември 2022
Тековна цена: 6.45

ПРИРОДЕН ГАС

Неделниот

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

9.00

Отпор 2

8.50

Отпор 1

7.30

Поддршка 1

5.60

Поддршка 2

5.00

Поддршка 3

4.70

Пример на пресметка врз основа на неделниот правец на трендот за 1 Lot1

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

25,500.00

20,500.00

8,500.00

-8,500.00

-14,500.00

-17,500.00

Профит или загуба во €2

25,546.24

20,537.17

8,515.41

-8,515.41

-14,526.29

-17,531.73

Профит или загуба во £2

22,256.36

17,892.37

7,418.79

-7,418.79

-12,655.58

-15,273.97

Профит или загуба во C$2

34,449.61

27,694.78

11,483.20

-11,483.20

-19,588.99

-23,641.89

1. 1 lot е еквивалент со 10,000 единици

2. Датум и време на девизниот курс употребени за калкулациите се 10:00 GMT+1 8.11.2022.

Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате Вашата поддршка.

 • Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако профитот е понизок од предложениот.
 • Trailing stop техниката може да го заштити профитот - Контактирајте ја својата поддршка за повеќе детали.
Споделете преку вашата мрежа
GASI NATURAL Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега