CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.

Неделни анализи

Неделен преглед на пазарот на цените на CFD договорите - 20/03/2023 - 24/03/2023

Неделен преглед на пазарот на цените на CFD договорите 29/03/2023

29 март, 2023
Неделни анализи 29/03/2023 Економски календар

Евродоларот се движеше на повисоки нивоа во текот на неделата, бидејќи загриженоста во врска со мини банкарската криза се намали. Во сведочењето пред Сенатот, американската министерка за финансии, Јелен, вети дека ќе ги заштити депозитите на штедачите. ФЕД имаше состанок и ги зголеми каматните стапки за 25 базични поени, како што се очекуваше.

Британската фунта се зголеми откако податоците за инфлацијата во Велика Британија беа повисоки од очекуваните на почетокот на неделата. Бројките извршија притисок врз Банката на Англија да продолжи да ги зголемува каматните стапки и банката соодветно ги зголеми каматните стапки за 25 базични поени во четвртокот.

Валутниот пар УСД/ЈПУ падна, бидејќи трговците продолжија да ја сметаат јапонската валута како атрактивна опција на сигурно засолниште.

Цената на златото се зголеми бидејќи трговците продолжија да го купуваат благородниот метал во услови на геополитички и финансиски ризици. Цената беше поддржана од очекувањата дека ФЕД ќе ги намали каматните стапки оваа година најмалку три пати.

Американските акции се движеа малку повисоко, бидејќи трговците се чувствуваа смирени од изјавите на американската администрација и се радуваа на намалувањето на каматните стапки, што аналитичарите очекуваат да започне уште во јули.

Цената на нафтата се зголеми поради оптимизмот на пазарот и поради извештајот на „Голдман Сакс“ во кој се наведува дека побарувачката на нафта во Кина се зголемува на 16 милиони барели дневно. ОПЕК се состанува следната недела и се чини дека ќе продолжи да го спроведува сегашниот договор за намалување на производство за 2 милиони барели дневно.

Споделете преку вашата мрежа
Подготвени за тргување?Започнете сега