CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 79% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
Пребарувај

Паладиум - 01/02/2021

Микро анализи

01 февруари, 2021

Содржи само општи информации. Не е наменет за давање на совети за тргување или инвестирање. Вашиот капитал е под ризик.

НЕДЕЛЕН ТРЕНД: РАСТ

Фундаментален преглед:

 • Паладиумот најмногу се користи во производството на катализатори интегрирани во автомобилите за да се ограничи емисијата на гасови и загадувањето на воздухот. Европа и Кина неодамна воведоа построги стандарди за емисијата, што би можело да ја зголеми употреба на паладиумот.
 • КИНА Е НАЈГОЛЕМИОТ ПОТРОШУВЧ НА ПАЛАДИУМОТ ВО СВЕТОТ И ЧИНИ ЕДНА ТРЕТИНА ОД ГЛОБАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА АВТОМОБИЛИ: Неодамнешните податоци покажаа дека кинеската економија продолжи да заздравува заедно со автомобилската индустрија, која е еден од најголемите потрошувачи на паладиумот. Кина објави дека стапката на растот на БДП во четврто тримесечје беа 6,5% на годишното ниво, надминувајќи ги очекувања од 6,1%. Поради тоа би можела да се зголеми употреба на паладиумот, што би можела да ја поддржи неговата цена.
 • НЕДОСТИГ НА ПОНУДА: Понудата на паладиумот би можела да остане на пониско ниво бидејќи Јужноафриканската република, втор најголем произвдедувач на светот, се соочува со нова врста на корона вирусот, што би можело да ги принуди рудници на паладиумот повторно да се затворат.
 • ОЧЕКУВАНИОТ ДЕФИЦИТ ПОЗИТИВНО ЌЕ ВЛИАЕ ВРЗ ЦЕНАТА НА ПАЛАДИУМОТ: Бидејќи се очекува побарувачка да остане повисока од понудата во 2021 година, постои можност дефицитот на паладиумот да остане на пазарите. Тоа би можело да ја поддржи цената на паладиумот.

Статистика за паладиумот во периодот на консолидација: Случаи кога цената на паладиумот падна под 2300 долари за унца (Период 1 септември 2020 - 31 јануари 2021)

 • ОПСЕГ НА ТРГУВАЊЕ: 2200 И 2400 ДОЛАРИ. СРЕДНА ВРЕДНОСТ: 2300 ДОЛАРИ.
 • БРОЈОТ НА ТЕСТИРАЊАТА НА НИВОТО 2200: 3
 • БРОЈОТ НА ТЕСТИРАЊАТА НА НИВОТО 2400: 10
 • БРОЈОТ НА ПОГОЛЕМИ ПАДОВИ ПОД 2300 ДОЛАРИ: Паладиумот падна само четири пати под 2300 долари во изминатите пет месеци.
 • ВКУПНИОТ БРОЈ НА ДНЕВНИ СЕСИИ: 129
 • БРОЈОТ НА СЕСИИТЕ КОГА ЦЕНАТА БЕШЕ ПОД 2300: 19 (14.7%).
 • БРОЈОТ НА СЕСИИТЕ КОГА ЦЕНАТА БЕШЕ НАД 2300: 110 (85.30%).

Имајте предвид дека минатите резултати не гарантираат исти резултати и во иднина.


Графикон: (Паладиум, дневниот): Периодот на консолидација помеѓу 1 септември и 31 јануари 2021

Сегашна цена: 2246

Паладиум

Неделниот

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

2450

Отпор 2

2400

Отпор 1

2350

Поддршка 1

2150

Поддршка 2

2100

Поддршка 3

2050

Пример на пресметката врз основа на дневниот правец на трендот за 1.00 Lot*

Паладиум

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

20,400.00

15,400.00

10,400.00

-9,600.00

-14,600.00

-19,600.00

Профит или загуба во €**

16,868.98

12,734.43

8,599.87

-7,938.35

-12,072.90

-16,207.46

Профит или загуба во £**

14,863.17

11,220.24

7,577.30

-6,994.43

-10,637.37

-14,280.30

Профит или загуба во C$**

26,095.68

19,699.68

13,303.68

-12,280.32

-18,676.32

-25,072.32

* 1.00 lot е еквивалентен со 100 единици
** Датум и време девизниот курс употребени за калкулациите се 09:00 GMT+1 01 02 2021
Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате вашата поддршка.
*** Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако е профитот понизок од предложениот.
**** Trailing stop техника може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.

Споделете преку вашата мрежа
ПАЛАДИУМ Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега